Wel of geen kinderen?

Wel of geen kinderen?

Je hebt een fijne relatie, een mooi huis, een leuke baan en toch ontbreekt er nog iets … Willen jullie wel of geen kinderen? Een onderwerp dat vaak overladen is met emotie. Je hebt genoeg liefde te geven en verwacht min of meer dat een kind je leven gelukkiger maakt - of niet. De keuze om wel of niet een gezin te stichten, is levensbepalend. Daarnaast is het krijgen van kinderen lang niet voor iedereen weggelegd.

Vroeger was het vanzelfsprekend dat je kinderen kreeg. Voorbehoedsmiddelen waren er nauwelijks en bovendien vaak onbetrouwbaar. Door de keuzevrijheid van nu blijven veel - vooral jonge hoogopgeleide vrouwen - kinderloos. De beslissing wordt vaker op basis van emotie dan rationele argumenten gemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met kinderen even gelukkig zijn als mensen zonder kinderen. Hoe maak je een goede en weloverwogen beslissing?

Onderstaande argumenten zijn een leidraad om je op weg te helpen, uiteindelijk zullen er nog veel meer factoren meespelen die op jou of je relatie van toepassing zijn.

4 argumenten om wel kinderen te krijgen

 • Om je leven compleet te maken
  Je kunt samen met je partner een heel prettig leven hebben, toch kan er een soort leegte zijn. Een kind kan als bewijs van jullie liefde voelen en het geluk compleet maken.

 • De behoefte om te zorgen
  Je kunt de sterkte drang voelen om voor iemand te zorgen, net zolang tot hij op eigen benen kan staan. Die behoefte om te beschermen en te koesteren kan de aanleiding zijn voor je kinderwens.

 • De biologische klok
  Veel vrouwen staan lange tijd niet stil bij hun kinderwens. Tot een moment dat ze de dertig gepasseerd zijn en opeens een onrustig gevoel krijgen. Een intern klokje herinnert je eraan dat je vruchtbaarheid tijdelijk is, waardoor je zogenaamde rammelende eierstokken krijgt.

 • De verwachting van je omgeving
  Als vrienden en familie in je omgeving Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n kinderen krijgen, zal je onvermijdelijk zelf een keer de vraag krijgen: wanneer komt die van jullie? Dat zorgt er (onbewust) voor dat je de druk voelt om kinderen te krijgen.

4 argumenten om geen kinderen te krijgen

 • Je wilt je vrijheid niet kwijt
  Je hebt veel sociale contacten, maakt verre reizen en gaat het liefst alle feestjes af. Dat leuke leven met de bijbehorende vrijheid wil je nu nog niet of helemaal niet opgeven.

 • Je wilt carriĆØre maken
  Je hebt misschien wel lang gestudeerd en op je werk heb je veel kansen om door te groeien. Deze groei en je veeleisende baan kan je niet combineren met een kind.

 • Je kunt het financieel niet opbrengen
  Als je samen met je partner maar net rond kunt komen, kan het zijn dat je de komst van een kind niet kunt opbrengen of je levenswijze niet wilt aanpassen.

 • Angst voor de verandering
  Als je leven goed loopt en je lekker in je vel zit, kan het beangstigend zijn om daar verandering in te brengen. Misschien ben je niet zeker of je de rol van moeder wel goed aankunt of zie je in je omgeving mensen veranderen sinds ze ouders zijn.

Beeld: iStock.com/martin-dm