Wanneer ga je voor een volgend kind?

Wanneer ga je voor een volgend kind?

Je hebt al één of meerdere kinderen en wilt graag nog een kind, maar hoe weet je wanneer het juiste moment is? Er zijn een aantal factoren die je helpen bepalen of je toe bent aan een volgend kind, met als belangrijkste je intuïtie. Het ideale moment om weer proberen zwanger te raken bestaat niet, volg dus vooral je gevoel. De beslissing is doorslaggevend als jij en je partner het gevoel hebben dat jullie klaar zijn voor een volgend kind. Twijfel je nog? Wellicht helpen deze factoren je een keuze te maken.

Je toekomstbeeld

Misschien had je voor de komst van je eerste kind al een duidelijk toekomstbeeld voor ogen; bijvoorbeeld twee kinderen met 3 jaar leeftijdsverschil. Het is ook goed mogelijk dat je de wens voor een tweede of derde kind laat afhangen van hoe jij het moederschap ervaart of hoe je kinderen zich ontwikkelen. Ook een toekomstbeeld kan wijzigen naar verloop van tijd. Daarnaast heb je zwanger worden niet in de hand en moet je vaak maar afwachten of het zo snel lukt als je hoopt. Sta eens stil bij hoe jij het leven met kinderen nu ervaart. Ben je blij met zoveel warmte en liefde om je heen of valt het je juist zwaarder dan gedacht? Jouw gevoel is een goede graadmeter om te bepalen of en wanneer je voor een volgend kind gaat.

Energie

Ook jouw energielevel is een belangrijk aspect bij het bepalen of je klaar bent voor een volgend kind. Als je straks zwanger bent heb je ook je andere kind(eren) te verzorgen, waardoor je minder tijd hebt om uit te rusten. Vooral tegen het einde van je zwangerschap kan dat best pittig zijn. Het slaappatroon van je oudere kinderen speelt ook een rol; heb je nu voldoende nachtrust? Een andere factor om te bepalen of je klaar bent voor een volgend kind is de gezondheid van je gezin. Voel je je nu fit genoeg om zwanger te worden? Dan kan je een volgende zwangerschap waarschijnlijk prima aan.

Huis en financiën

Ook de ruimte in je leefomgeving is van belang. Heb je genoeg ruimte in huis voor nog een kind en bijbehorende spullen of moet je eventueel verhuizen naar een grotere woning? Soms zijn er eerst aanpassingen nodig, hoewel een baby de eerste maanden nog niet zoveel ruimte in neemt en prima bij jullie op de kamer kan slapen. Daarnaast kun je nagaan of er voldoende financiële ruimte is voor een volgend kind. Als jij of je partner tijdelijk zonder werk zit kan het misschien handiger zijn om eerst een nieuwe baan te zoeken.

Overleg met je partner

Tot slot de meest belangrijke factor: praat met je partner! Wat is jullie gezamenlijke toekomstbeeld, hoe ziet jullie leven eruit en past daar nu een volgend kind in? Blijf het gesprek open houden als je partner nu nog geen volgend kind wilt. Wellicht heeft je partner gewoon wat meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Probeer niets te forceren, daar worden jullie allebei uiteindelijk niet gelukkiger van. Volg je gevoel, dat geeft je het beste antwoord op de vraag of het tijd is voor een volgend kind.

WIJ nieuwsbrief Zwanger worden

Zijn jullie eruit en ga je er vol voor? Meld je dan aan voor de WIJ nieuwsbrief Zwanger worden en ontvang handige tips, informatie en ervaringen van andere vrouwen in je mailbox.

Dit was wanneer jullie aan een volgend kind begonnen

Op Facebook legden wij onze volgers een stelling voor: Weinig leeftijdsverschil tussen kinderen is ideaal. En dit waren een aantal van de reacties:

Nance: “Hier bewust gekozen voor meer jaren ertussen, dochter nu bijna 18 jaar en zoon bijna 13 jaar. Gaan zo ontzettend leuk met elkaar om, dus goed uitgepakt, maar dat kan niemand voorspellen natuurlijk….Ik vond het persoonlijk wel fijn dat oudste op school zat en we dan ook veel tijd voor de baby hadden, want een 2e krijgt sowieso minder aandacht dan de eerste. Aan de andere kant zal twee kindjes vlak na elkaar ook voordelen hebben…”

Melissa: “Valt reuze mee! Onze oudste is volgende maand 10 en onze jongste is 4 maar het echt ideaal. Heerlijk dit leeftijdsverschil. Kleine broer leert heel veel van zijn zus en ook andersom, ze zijn super lief samen, dus ben wel blij met zo’n leeftijdsverschil.”

Stephanie: “Dat kun je van te voren niet zeggen hoor, je kan denken dat iets prettig is of niet maar je hebt ook nog te maken met de karakters van de kinderen. En hoe dan ook het zal nooit allemaal van een leien dakje gaan.”

Mandy: “Ja en nee. Mijn oudste twee schelen 1 jaar en 10 maanden. Was wel pittig, maar ze hadden wel veel aan elkaar. Lekker samen spelen, de jongste leerde heel snel alles van zijn zus en was zo dus ook heel snel zindelijk. Acht jaar later kwam nummer 3. Grote zus en broer waren toen 8 en 10 jaar. Ook wel fijn, want zij waren al lekker zelfstandig, dus ik had meer mijn handen vrij voor de kleinste. Maar ook konden zijhelpen met hun kleine broertje. Maar toch ook wel weer pittig even. Weer terug de luiers is, het hele babyritme weer vinden en dus eigenlijk weer opnieuw beginnen. Toen 1 jaar en 4 maanden later kwam er nog een broertje bij. Nu dus een van 12, van 10, bijna 2 en bijna 6 maanden in huis. Ook best pittig: beginnende pubers, peuterpuber en een baby.”

Britt: “Tussen mijn oudste en jongste zit 11 jaar, ik vind het geweldig. De oudste is een tweede moeder, en er zit er nog één tussen van 7 jaar dus allemaal wel redelijk grote leeftijdsverschillen. Ook wel de bedoeling geweest hoor die ruimte ertussen, al was de laatste een superleuk cadeautje.”

Jolene: “Ik heb 3 kinderen. De oudste is bijna 13 jaar, de andere bijna 11 en 3 jaar.”

Beeld: iStock.com/gradyreese