Wanneer ga je voor een volgend kind?

Wanneer ga je voor een volgend kind?

Je hebt al Ć©Ć©n of meerdere kinderen en wilt graag nog een kind, maar hoe weet je wanneer het juiste moment is? Er zijn een aantal factoren die je helpen bepalen of je toe bent aan een volgend kind, met als belangrijkste je intuĆÆtie. Het ideale moment om weer proberen zwanger te raken bestaat niet, volg dus vooral je gevoel. De beslissing is doorslaggevend als jij en je partner het gevoel hebben dat jullie klaar zijn voor een volgend kind. Twijfel je nog? Wellicht helpen deze factoren je een keuze te maken.

Je toekomstbeeld

Misschien had je voor de komst van je eerste kind al een duidelijk toekomstbeeld voor ogen; bijvoorbeeld twee kinderen met 3 jaar leeftijdsverschil. Het is ook goed mogelijk dat je de wens voor een tweede of derde kind laat afhangen van hoe jij het moederschap ervaart of hoe je kinderen zich ontwikkelen. Ook een toekomstbeeld kan wijzigen naar verloop van tijd. Daarnaast heb je zwanger worden niet in de hand en moet je vaak maar afwachten of het zo snel lukt als je hoopt. Sta eens stil bij hoe jij het leven met kinderen nu ervaart. Ben je blij met zoveel warmte en liefde om je heen of valt het je juist zwaarder dan gedacht? Jouw gevoel is een goede graadmeter om te bepalen of en wanneer je voor een volgend kind gaat.

Energie

Ook jouw energielevel is een belangrijk aspect bij het bepalen of je klaar bent voor een volgend kind. Als je straks zwanger bent heb je ook je andere kind(eren) te verzorgen, waardoor je minder tijd hebt om uit te rusten. Vooral tegen het einde van je zwangerschap kan dat best pittig zijn. Het slaappatroon van je oudere kinderen speelt ook een rol; heb je nu voldoende nachtrust? Een andere factor om te bepalen of je klaar bent voor een volgend kind is de gezondheid van je gezin. Voel je je nu fit genoeg om zwanger te worden? Dan kan je een volgende zwangerschap waarschijnlijk prima aan.

Huis en financiƫn

Ook de ruimte in je leefomgeving is van belang. Heb je genoeg ruimte in huis voor nog een kind en bijbehorende spullen of moet je eventueel verhuizen naar een grotere woning? Soms zijn er eerst aanpassingen nodig, hoewel een baby de eerste maanden nog niet zoveel ruimte in neemt en prima bij jullie op de kamer kan slapen. Daarnaast kun je nagaan of er voldoende financiƫle ruimte is voor een volgend kind. Als jij of je partner tijdelijk zonder werk zit kan het misschien handiger zijn om eerst een nieuwe baan te zoeken.

Overleg met je partner

Tot slot de meest belangrijke factor: praat met je partner! Wat is jullie gezamenlijke toekomstbeeld, hoe ziet jullie leven eruit en past daar nu een volgend kind in? Blijf het gesprek open houden als je partner nu nog geen volgend kind wilt. Wellicht heeft je partner gewoon wat meer tijd nodig om aan het idee te wennen. Probeer niets te forceren, daar worden jullie allebei uiteindelijk niet gelukkiger van. Volg je gevoel, dat geeft je het beste antwoord op de vraag of het tijd is voor een volgend kind.

WIJ nieuwsbrief Zwanger worden

Zijn jullie eruit en ga je er vol voor? Meld je dan aan voor de WIJ nieuwsbrief Zwanger worden en ontvang handige tips, informatie en ervaringen van andere vrouwen in je mailbox.

Beeld: iStock.com