Verlangen naar een kind

Verlangen naar een kind

Het verlangen naar een kind is misschien wel één van de sterkste emoties die je kunt ervaren. Als je een kinderwens hebt en besloten hebt om er voor te gaan, wil je het liefst zo snel mogelijk zwanger raken. Je doet er alles aan om de kans op een zwangerschap te vergroten. De teleurstelling is groot als het niet gelijk lukt om zwanger te raken. Als ook in de maanden daarna een zwangerschap uitblijft, wordt het verlangen naar een kind alleen maar sterker.

Biologische klok

Dat enorme verlangen naar een kind is eigenlijk een heel natuurlijk proces, waar je biologische klok nog een schepje bovenop doet. Het zorgt ervoor dat je samen met je partner iets gemeenschappelijks en blijvends wilt hebben, een verrijking van je relatie. Je voelt een grote drang om te zorgen, want je hebt zoveel liefde te geven. Ook je omgeving speelt een rol in het verlangen naar een kind. Misschien zie je veel mensen om je heen kinderen krijgen waardoor jouw verlangen nog eens extra wordt aangewakkerd. Als een zwangerschap uitblijft is dit vaak lastig te verdragen.

Nog steeds niet zwanger

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, kun je in aanmerking komen voor extra onderzoek. Soms heeft het gewoon wat meer tijd nodig, maar het kan ook zijn dat je alleen zwanger kunt worden met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor veel koppels betekent dit het begin van een emotioneel en fysiek belastende periode. Je hebt al zo lang uitgekeken naar een baby en dan moet je ook nog allerlei behandelingen ondergaan zonder de zekerheid dat je zwanger raakt. Valt het verlangen naar een kind je zwaar? Zoek dan hulp via je huisarts of vruchtbaarheidskliniek. Kijk ook eens op Freya.nl, hier kun je terecht voor informatie en een luisterend oor.

Beeld: iStock.com