Praktische voorbereiding op een zwangerschap
Misschien heb je al besloten dat je zwanger wilt worden of wil je juist eerst informatie verzamelen over wat je te wachten staat. Hoe dan ook; een kind gaat je leven blijvend veranderen. In dit artikel zetten we een aantal praktische tips voor je op een rijtje, zodat je dit mee kunt nemen in je overwegingen. Welke praktische voorbereiding is nodig bij een kinderwens?
Je relatie voorbereiden op een zwangerschap
Misschien wel het allerbelangrijkste: zijn jullie klaar voor gezinsuitbreiding? Met de komst van een baby verandert er veel in je relatie. Je toekomstige gezin draait volledig op jullie als ouders. Je zal dit als team moeten aanvliegen, waarbij goede afspraken en ruimte voor elkaar essentieel zijn. Probeer met alle veranderingen die gaan komen te blijven communiceren. Wat verwacht je van elkaar? Hoe maken jullie straks ruimte vrij om samen leuke dingen te blijven doen?
Voorbereiding zwangerschap in de kosten
Bekijk samen met je partner hoe jullie er financieel voor staan. Komt er genoeg geld binnen om een baby te bekostigen? Heeft 1 van jullie (of beiden) een vaste baan, waardoor je net wat meer zekerheid hebt? Een kind kost veel geld, in het eerste jaar ben je al bijna 10.000 euro kwijt aan de babykamer, de baby uitzetlijst en kinderopvang. Gemiddeld besteden kersverse ouders 17% van hun besteedbare inkomen aan een eerste kind. Bij twee kinderen is dat al 26%, drie kinderen kost 33% en vier kinderen 40% van je inkomen (en als ze later gaan studeren wordt dit nog veel meer).
Een deel van deze kosten heb je natuurlijk zelf in de hand. Wil je bijvoorbeeld graag nieuwe babyspullen of is tweedehands ook prima? Kan je misschien spullen overnemen van familie of vrienden? Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.
Hoe bereid je je woonruimte voor op een zwangerschap?
Bekijk je eigen woonruimte eens kritisch. Een baby heeft - zeker in het begin - niet veel ruimte nodig. Als je geen extra kamer beschikbaar hebt kan de baby het eerste halfjaar prima bij jullie op de kamer slapen (als je dit ziet zitten). Maar je baby wordt snel groter en het aantal spullen dat je nodig hebt of krijgt neemt alleen maar toe. Ook heeft je baby steeds meer leefruimte nodig; hij gaat kruipen, lopen en met speelgoed spelen. Past het dan nog steeds?
Als je binnenkort een huis wilt kopen kan het een goed idee zijn om dit voor je zwangerschap te doen. Zo voorkom je onnodige verhuisstress en kan je op je gemak je huis inrichten. Maar laat je niet tegenhouden als je nog geen perfecte omgeving hebt voor een baby, er zal altijd wel iets zijn waardoor je je kinderwens zou kunnen uitstellen. Als je baby geboren is vind je zeker een manier om je te redden!
Voorbereiding zwangerschap bij werk en opvang
Wat wil jullie straks gaan doen met je werk? Van fulltime naar parttime, allebei een dagje minder of misschien (tijdelijk) helemaal stoppen met werken? Deze keuze hangt natuurlijk samen met je financiën en kinderopvang. Het ingewikkelde is vaak dat je meestal pas een goede keuze kunt maken als je baby er is. Je zal niet de eerste moeder zijn die graag 4 of 5 dagen wilt blijven werken, maar het bij nader inzien erg lastig vindt om je baby zo vaak naar de kinderopvang te brengen.
Schrijf een aantal opties uit met hoeveelheid uur werken, de hoeveelheid kinderopvang die daarbij nodig is en de financiën. Informeer ook eens bij je (schoon)ouders hoe zij tegenover een vaste dag oppassen staan. Vergeet bij je overwegingen niet de Kinderopvangtoeslag mee te nemen en kijk dan ook gelijk naar de soorten kinderopvang.
Werk je in loondienst of als zzp’er? Of misschien studeer je of heb je een uitkering. In alle situaties moeten andere zaken geregeld worden. Rijksoverheid heeft een handige checklist, zodat jij helemaal voorbereid bent!
Je gezondheid voorbereiden op een zwangerschap
Start zodra je een kinderwens hebt en binnenkort zwanger wilt raken met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby, zoals een open ruggetje, hazenlip, open gehemelte of aangeboren hartafwijkingen. Verder is het verstandig om er een zo gezond mogelijke levensstijl op na te houden. Voldoende beweging, gezonde voeding en een gezond gewicht zorgen ervoor dat je lijf in optimale conditie is en je vruchtbaarheid toeneemt. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner!
Lees ook: Kinderwens, wat is de rol van de verloskundige?
Uiteraard zijn er ook andere gezinssamenstellingen mogelijk dan vader, moeder en kinderen. Voel je vrij om waar ‘vader’ staat, ‘moeder’ of ‘partner’ te lezen.