Mijn partner wil (nog) geen kinderen

Mijn partner wil (nog) geen kinderen

Je wilt heel graag kinderen, maar je partner (nog) niet. Een ontzettend lastig dilemma waar je samen uit moet zien te komen. Veel mannen hebben niet zoā€™n uitgesproken kinderwens als vrouwen. Ze voelen geen biologische klok tikken waardoor de behoefte aan kinderen mogelijk minder groot is. Het verschil is dus goed te verklaren, maar daarmee niet eenvoudiger.

Een goed gesprek doet wonderen. Blijf met elkaar praten om je wensen en verwachten te delen, ook als het lastige gespreksstof is. Overval je partner niet met een gesprek over kinderen, maar geef hem de tijd door van tevoren aan te geven dat je erover wilt praten. Wees je bewust van jullie verschillende gevoelens; jouw kinderwens is gebaseerd op emotie, terwijl zijn wens om nog niet aan kinderen te beginnen rationeel kan zijn. Jullie zitten dan beiden op een ander niveau.

Wensen en verwachtingen uitspreken

Uit je wensen en verwachtingen en respecteer elkaars keuze. Geef je partner de tijd om aan het idee van een gezin te wennen. Andersom moet hij jouw kinderwens natuurlijk ook respecteren.

Als je partner echt nog geen kinderen wilt, moet je die tijd zien te overbruggen. Probeer niet constant over kinderen te beginnen, dat kan alleen maar afschrikken. Geef het de tijd. Laat je kinderwens niet de overhand nemen zodat het tussen jullie komt in te staan. Blijf samen leuke dingen ondernemen en geniet van je relatie. Wie weet verandert hij sneller van gedachten dan je denkt.

Er zijn ook vrouwen die ā€˜per ongelukā€™ zwanger worden om zo alsnog hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Sommige mannen zullen zich evengoed vol liefde op hun gezinsleven storten. Maar naast het feit dat je je partner voor de gek houdt, heb je de kans dat hij ongelukkig aan zijn vaderrol toegeeft of bij je weg gaat.

Niet overhaasten en volg je hart

Als je partner na verloop van tijd echt geen kinderen wil, zal je voor jezelf een beslissing moeten nemen. Blijf je bij hem en ga je je richten op andere mooie dingen in het leven of is jouw kinderwens zo sterk dat je zonder hem verder gaat? Waar je ook voor kiest, maak geen overhaaste beslissingen en volg je hart.

Beeld: iStock.com/Zinkevych