Meerouderschap
Je bent alleenstaand of hebt een partner van hetzelfde geslacht Ć©n je hebt een kinderwens. EĆ©n van de opties om deze in vervulling te laten gaan, is het meerouderschap. Bij een meeroudergezin zijn er drie of vier ouders betrokken bij de zorg en opvoeding van een kind. Voor veel mensen die niet alleen voor een kind willen zorgen of niet naar het buitenland willen voor een belastende behandeling, is dit de ideale oplossing.
Als je samen met nog twee of drie potentiƫle ouders overweegt om een kind te krijgen, is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Juist omdat je elkaars partner niet bent is het verstandig om uitgebreid met elkaar te praten. Denk na over de verdeling van de zorg, de achternaam van het kind en financiƫle regelingen. Wat doe je als de single ouder een partner krijgt? Welke beslissingen nemen jullie als er iets mis blijkt te zijn tijdens de zwangerschap?
Erkenning meerouderschap
Nu is het nog zo dat het meerouderschap geregeld wordt met ouderschapsovereenkomsten, testamenten en volmachten. Helaas biedt de wet nog niet genoeg bescherming voor meeroudergezinnen: maximaal twee ouders kunnen volgens de Nederlandse wetgeving ouder zijn van een kind. Daardoor is bijvoorbeeld niet elke ouder beslissingsbevoegd als het kind in het ziekenhuis komt te liggen en is het erfrecht niet automatisch geregeld.
In 2016 adviseerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap meerouderschap wettelijk mogelijk te maken, omdat dit in het belang van het kind is. Daar gaan wel uitgebreide gesprekken en een toetsing van de rechter aan vooraf. Dit maakt het in de toekomst eenvoudiger om een meeroudergezin te stichten. In 2023 is er opnieuw een aanvraag gedaan om deze wet vast te leggen
Wil je meer weten over het meerouderschap of in contact komen met andere wensouders? Kijk dan bij Meer dan Gewenst.