Hoe weet je of je klaar bent voor kinderen?

Hoe weet je of je klaar bent voor kinderen?

Het is Ć©Ć©n van de meest persoonlijke kwesties waar je mee te maken krijgt in je leven; hoe weet je of je klaar bent voor het krijgen van een kind? Voor sommige vrouwen is het overduidelijk. Opleiding afgerond, leuke baan, een mooi huis en een fijne relatie, tijd voor een gezin! Maar voor veel andere vrouwen voelt dat toch anders. Hoe weet je zeker of dit het goede moment is om een gezin te starten?

Vaak weet je nooit helemaal zeker of je er klaar voor bent. Wachten tot het ideale moment zich aandient is lastig, want het ideale moment bestaat niet. Er zijn altijd redenen te bedenken om nog even te wachten. Veel moeders beschrijven de wens om zwanger te worden als een soort oergevoel; het moet goed voelen. Toch zijn ook praktische zaken belangrijk. Je financiƫle situatie en een stabiele relatie bijvoorbeeld. De eerste stap om te bepalen of je er klaar voor bent is praten met je partner.

Praat met je partner

Bekijk samen met je partner of jullie allebei graag nu een kind willen. Als ƩƩn van jullie twee nog niet aan kinderen toe is, dan gaat het niet werken. Je hebt elkaar heel hard nodig tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode daarna met een baby. Je relatie verandert als je kinderen hebt, daarom is het belangrijk om op ƩƩn lijn te zitten. Als er twijfels zijn om aan kinderen te beginnen, kijk dan samen waar het vandaan komt. Je kunt bang zijn voor de grote verantwoordelijkheid of bijvoorbeeld eerst een huis willen kopen. Je leven verandert met kinderen, maar bedenk goed dat je leven niet voorbij is en er dus ook nog steeds een heleboel mogelijk is mƩt kinderen.

Je omgeving

Het is goed mogelijk dat steeds meer mensen om je heen aan kinderen beginnen. Vraag eens hoe zij de beslissing hebben genomen om een gezin te starten. De doorslaggevende factor is voor iedereen anders, maar zo hoor je verschillende verhalen waar je jezelf wellicht in herkent. Dat helpt om een beeld te vormen van je eigen kinderwens en mogelijk een knoop door te hakken. Ook zijn er in sommige gemeentes speciale kinderwensspreekuren, aangeboden door huisartsen en verloskundigen. Daar krijg je informatie over zwanger worden en kun je terecht met je twijfels.

Vruchtbaarheid

Bedenk goed dat je niet eindeloos vruchtbaar bent. Na je dertigste neemt je vruchtbaarheid redelijk snel af, blijf je kinderwens dus niet eeuwig voor je uit schuiven. Als je eenmaal de knoopt hebt doorgehakt om er voor te gaan, dan is het afwachten hoe snel je zwanger bent. Trek er ongeveer een jaar voor uit en probeer intussen je kans op een zwangerschap te vergroten.

Beeld: iStock.com/PeopleImages