De grootste fabels over zwanger worden

De grootste fabels over zwanger worden

Als je zwanger wilt worden en op zoek gaat naar ervaringen of informatie, komt er vaak ook een enorme berg onzin op je af. Tips die allang achterhaald zijn, trucjes uit grootmoeders tijd of simpelweg informatie die niet klopt. Wij hebben de grootse fabels rondom zwanger worden op een rijtje gezet.

Fabel 1: Je wordt minder snel zwanger als je jarenlang de pil hebt gebruikt

De pil heeft absoluut geen invloed op je vruchtbaarheid en zorgt er ook niet voor dat je sneller of minder snel zwanger wordt. Het is wél zo dat het enige tijd kan duren voordat je natuurlijke menstruatiecyclus weer op orde is, nadat je met anticonceptie gestopt bent. Bij de ene vrouw gaat dit sneller dan bij de andere. De duur van het gebruik van de pil heeft hier geen invloed op.

Fabel 2: Elke dag seks vergroot de kans op bevruchting

Ook dit is gekoppeld aan je menstruatiecyclus. Je hebt namelijk een vruchtbare periode; een aantal dagen vóór de eisprong en tijdens de eisprong zelf. Zelfs tijdens je vruchtbare periode hoef je niet elke dag seks te hebben, zaad kan namelijk zo’n 2 tot 4 dagen overleven in de baarmoeder. Soms geven artsen wel aan dat het verstandig is om elke 2 à 3 dagen seks te hebben als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.

Fabel 3: De vrouw moet een orgasme krijgen om zwanger te worden

Voor de bevruchting maakt het niet zoveel uit of de vrouw een orgasme krijgt of niet. Wel is het zo dat de zaadcellen tijdens een orgasme iets makkelijker naar de plek van bestemming worden geleid.

Fabel 4: Roken is minder slecht dan stress

Ook dit klopt niet. Uiteraard kunnen roken én stress ervoor zorgen dat het moeilijker is om zwanger te worden, maar roken blijft daadwerkelijk een stuk schadelijker omdat het je vruchtbaarheid verlaagt. Het is dus niet zo dat je kan blijven roken, omdat stoppen met roken teveel stress veroorzaakt.

Fabel 5: Als je borstvoeding geeft kun je niet zwanger worden

Dit is één van de meest hardnekkige en gevaarlijke fabels rondom zwanger worden. Het klopt inderdaad dat je minder vruchtbaar bent als je borstvoeding geeft, maar hier kun je nooit volledig op vertrouwen. Vooral in de periode dat je baby gaat doorslapen ben je alweer vruchtbaarder dan voorheen. Ook is het uitblijven van je menstruatie geen waterdichte methode om te bepalen dat je niet vruchtbaar bent. Je weet nooit wanneer je eerste eisprong weer plaatsvindt. Geef je borstvoeding en wil je niet zwanger worden? Gebruik dan anticonceptie.

Fabel 6: Het zaad wordt beter als je het opspaart voor je vruchtbare dagen

Deze fabel is gedeeltelijk juist, gedeeltelijk onjuist. Het klopt inderdaad dat de zaadkwaliteit omhoog gaat als er maar 1 keer in de 2 à 3 dagen een zaadlozing is. Maar dat betekent niet dat je partner moet opsparen gedurende je hele cyclus. Elke 24 tot 70 uur komen er weer nieuwe zaadcellen vrij van goede kwaliteit.

Fabel 7: Bepaalde edelstenen kunnen de kans op een zwangerschap vergroten

Van verschillende edelstenen (agaat, maansteen, jade) wordt gezegd dat ze de vruchtbaarheid vergroten. Dit is uiteraard nooit bewezen en wijst vooral op het placebo effect: een positief psychisch effect dat ontstaat doordat jij er in gelooft. Dit geldt ook voor het gebruik van verschillende kruiden en alternatieve geneeswijzen.

Beeld: iStock.com