Corona en zwanger worden: alles wat je moet weten

Corona en zwanger worden: alles wat je moet weten

Heb je een kinderwens of ben je al bezig met zwanger worden? Dan kan de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de daarbij behorende crisis helaas zorgen voor nieuwe obstakels. Is het wel verstandig om zwanger te worden in tijden van corona? Gaan vruchtbaarheidsbehandelingen nog door? WIJ heeft de belangrijkste informatie over zwanger worden en corona voor je op een rij gezet.

Is het verstandig om mijn kinderwens uit te stellen vanwege corona?

Deze keuze ligt bij jou en je partner. Behoor jij tot de risicogroep van het coronavirus? Dan kun je je afvragen of het nu verstandig is om zwanger te worden. Als je heftig op het virus reageert, kan dit eventueel gevolgen hebben voor je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan hoge koorts. Dit kan weeën opwekken. Overleg bij twijfel met je (huis)arts of een verloskundige of het verstandig is om nu zwanger te worden.

Mannen die Covid-19 hebben gehad, hebben een grotere kans op een sterk verminderde spermakwaliteit, zeggen Belgische gynaecologen. Daardoor kan een zwangerschap bij hun partner langer uitblijven. Zij zagen een daling van 90% van de normale aantallen en de beweeglijkheid bij de spermacellen. Als er toch een bevruchting plaatsvindt, heeft het virus volgens de arts geen invloed op de ontwikkeling van de vrucht.

Ga je wel voor een zwangerschap? Begin dan met het slikken van foliumzuur en volg deze 7 tips om je vruchtbaarheid te vergroten.

Vaccineren tegen corona als je zwanger bent

WIJ heeft alle informatie rondom het coronavaccin en zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

Wat betekent corona voor de vruchtbaarheidsbehandelingen?

De vruchtbaarheidsbehandelingen zijn weer van start. Je ontvangt vanzelf bericht van je kliniek of ziekenhuis.

Lees ook: Mette’s IVF-behandeling is gestopt: ‘Mijn buik blijft voorlopig leeg en dat doet pijn’

Hoe kun je besmetting van het coronavirus voorkomen?

Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Dit is het officiële landelijke adviesorgaan, dat ook de Nederlandse overheid adviseert. Beperk sociaal contact, blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.

Wat als je klachten hebt of besmet raakt met het coronavirus?

Heb je klachten die corona-gerelateerd zijn (hoesten, luchtwegklachten, koorts), laat je dan testen via de GGD en volg de adviezen op. Je merkt aanvankelijk niet dat je besmet bent. Dit duurt tussen de 5 en 12 dagen. In de tussentijd kun je het virus dus overgedragen hebben aan anderen. Het is belangrijk dat je die maatregelen en adviezen volgt: zoveel mogelijk thuisblijven, sociaal contact vermijden. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

Is corona schadelijk voor je ongeboren baby?

Bij een aantal vroeggeboortes in de eerste en tweede golf blijkt de placenta aangetast. Onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekken onlangs een ‘placentaire Covid-19 handtekening’. Het lastige: aan het ziekteverloop van de moeder is niets op te merken en op de echo is niets te zien. De placenta zorgt voor de uitwisseling van stoffen, zoals zuurstof, tussen moeder en kind en beschermt de foetus tegen ziekten.

Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind. Wat het erg moeilijk maakt is dat vrouwen niet voelen wanneer de placenta geïnfecteerd is. De onderzoekers zagen een moeder die zelf nauwelijks last had van Covid-19 en toch een geïnfecteerde, ernstig zieke placenta had. Ook op de echo was niks te zien. Onderzoeker Sam Schoenmakers: “We realiseren ons dat dit spannend nieuws kan zijn voor aanstaande moeders. Het is belangrijk dat iedereen zich vaccineert. Ook jonge moeders: vaccineren helpt om een coronabesmetting te voorkomen en jezelf en je ongeboren kind te beschermen.”

Lees ook: Corona en zwanger: alles wat je moet weten

Beeld: iStock.com