Als zwanger worden een obsessie wordt

Als zwanger worden een obsessie wordt

Vanaf het moment dat je besloten hebt om zwanger te willen worden kan je aan niets anders meer denken. Best logisch; een kind op de wereld zetten is een life changing event. Maar sommige vrouwen zijn hier zo vol van, dat zwanger worden een obsessie wordt. Hoe kan je dit voorkomen?

Hoe wordt zwanger worden een obsessie?

Als je eerlijk bent naar jezelf weet je het misschien al, je bent veel te veel bezig met zwanger worden. Je struint het hele internet af naar artikelen over vruchtbaarheid, besteed uren aan het berekenen van de perfecte momenten om seks te hebben en je bent alleen nog maar bezig met mogelijke symptomen van een zwangerschap. Als zwanger worden een obsessie wordt, kan het juist lastiger worden om daadwerkelijk zwanger te worden. Dat komt door de verhoogde stress in je lichaam. Daarnaast kan je relatie er onder lijden.

Door onderstaande oorzaken kan zwanger worden mogelijk een obsessie worden:

  • Je bent van nature al een wat ongeduldig persoon en kan gewoon niet wachten tot het zover is!
  • Je bent al een tijdje bezig om zwanger te worden en het is tot op heden niet gelukt. Hierdoor wordt je geduld flink op de proef gesteld.
  • Je hebt best lang moeten wachten tot je partner zover was. Het komt redelijk vaak voor dat vrouwen eerder aan een baby toe zijn dan mannen. Als hij dan eindelijk overstag is, wil je het liefst zo snel mogelijk zwanger zijn.

Hoe kom je van je obsessie af?

Je beseft dat je teveel bezig bent met zwanger worden en wilt dit graag wat minderen. Met deze tips kan je je aandacht verleggen:

Ga door met je leven
Het klinkt als een open deur, maar bewust je leven leven zoals je deed voordat je probeerde om zwanger te worden kan een groot verschil maken. Wat doe je graag in je vrije tijd? Waar word je altijd zo blij van op je werk? Zijn er misschien leuke dingen in het vooruitzicht, zoals een vakantie of weekendje weg? Richt je aandacht op leuke activiteiten en probeer ook echt met je hoofd bij deze gebeurtenissen te zijn.

Laat de natuur zijn werk doen
Er zijn dingen waar je wel en geen invloed op hebt om zwanger te worden. Doe alles wat je kunt doen voor optimale omstandigheden om zwanger te worden, en laat het dan los. Laat de natuur zijn werk doen, je hebt er nu toch geen invloed meer op.

Maak tijd voor je relatie
Je wilt samen met je partner een kind die uit liefde is ontstaan. Beperk je lichamelijke contact niet alleen tot de vruchtbare dagen, maar maak oprecht tijd voor elkaar. Geniet samen van het leven en pak de kans om nu nog de dingen te doen die straks wat lastiger zijn of er niet snel meer van komen. Reizen, vakanties, uit eten gaan of een wilde sport beoefenen, geniet ervan!

Blijf praten
Vind je het lastig om gedachten los te laten over je toekomstige zwangerschap? Praat erover met je partner of een vriendin die in hetzelfde schuitje zit. Het kan helpen om jezelf 1 moment per dag toe te staan over je kinderwens te praten of te denken. De rest van de dag laat je het dan voor wat het is. Maak ook afspraken met je partner: wil hij bijvoorbeeld weten wanneer je vruchtbare dagen zijn of laat hij het liever in het midden?

Voorkom stress
We herhalen het nog maar eens: stress is slecht voor je hormoonhuishouding en dus voor je vruchtbaarheid. Laat je obsessie varen en richt je op de leuke dingen in het leven!

Uiteraard zijn er ook andere samenstellingen mogelijk dan man en vrouw. Voel je vrij om in plaats van ‘man’ of ‘hij’, ‘vrouw’ of ‘zij’ te lezen.

Beeld: iStock.com/skynesher