Zwanger worden: hoe zit het met inentingen en vaccinaties?

Zwanger worden: hoe zit het met inentingen en vaccinaties?

Heb je een kinderwens en ga je naar een land waar inentingen voor nodig zijn? Laat je dan inenten ruim voordat je zwanger bent of kunt worden. Vooral rond de bevruchting en in de eerste drie maanden van een zwangerschap kunnen vaccinaties slecht zijn voor je ongeboren baby. Laat je goed informeren bij je huisarts of bij de GGD die jouw vaccinaties verzorgt.

Op reis

Voordat je een reis boekt is het verstandig om te checken of er gezondheidsrisico’s gelden voor het land waar je naartoe gaat. Als je over goede informatie beschikt kun je zelf de afweging maken om al dan niet op reis te gaan. Vooral de ‘levende vaccins’ zoals tegen gele koorts, BMR en de capsule tegen buiktyfus worden bij voorkeur niet gegeven voor en tijdens de zwangerschap. Ook het gebruik van antimalariamiddelen dien je goed te overleggen met je huisarts of GGD. Muggenwerende middelen met DEET kunnen tot een concentratie van 30% veilig gebruikt worden. Hogere concentraties wordt afgeraden.

Zikavirus

Sinds een paar jaar is het zikavirus actief, voornamelijk in bepaalde Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Een infectie met het zikavirus voor of tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind: het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het zikavirus wordt meestal overgedragen door muggen, maar dit kan ook door seksueel contact. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan geldt het advies om een reis naar een land met het zikavirus uit te stellen als het niet noodzakelijk is. Overleg altijd met je arts over de noodzaak van een reis naar een gebied waar het zikavirus voorkomt.

Rodehond (Rubella)

Rodehond kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind vlak voor en tijdens de eerste 4 maanden van je zwangerschap. Controleer dus of je bent ingeënt tegen rodehond of de ziekte al eens doorgemaakt hebt. De meest vrouwen die geboren zijn na 1963 zijn gevaccineerd. Als je nog een vaccinatie nodig hebt, overleg dan met je arts hoeveel tijd er tussen de inenting en een zwangerschap moet zitten.

Beeld: iStock.com