Zwanger worden: hoe zit het met inentingen en vaccinaties?

Zwanger worden: hoe zit het met inentingen en vaccinaties?

Heb je een kinderwens en ga je naar een land waar inentingen voor nodig zijn? Laat je dan inenten ruim voordat je zwanger bent of kunt worden. Vooral rond de bevruchting en in de eerste drie maanden van een zwangerschap kunnen vaccinaties slecht zijn voor je ongeboren baby. Laat je goed informeren bij je huisarts of bij de GGD die jouw vaccinaties verzorgt.

Goed voorbereid op reis

Voordat je een reis boekt is het verstandig om te checken of er gezondheidsrisicoā€™s gelden voor het land waar je naartoe gaat. Als je over goede informatie beschikt kun je zelf de afweging maken om al dan niet op reis te gaan. Vooral de ā€˜levende vaccinsā€™ zoals tegen gele koorts, BMR en de capsule tegen buiktyfus worden bij voorkeur niet gegeven voor en tijdens de zwangerschap. Ook het gebruik van antimalariamiddelen dien je goed te overleggen met je huisarts of GGD. Muggenwerende middelen met DEET kunnen tot een concentratie van 30% veilig gebruikt worden. Hogere concentraties wordt afgeraden.

Pas op met het zikavirus

Sinds een paar jaar is het zikavirus actief, voornamelijk in bepaalde Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Een infectie met het zikavirus voor of tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind: het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het zikavirus wordt meestal overgedragen door muggen. Ook door seksueel contact kun je besmet raken. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan was voorheen het advies om een reis naar een land met het zikavirus uit te stellen als het niet noodzakelijk is. Dat is niet meer zo. Nu is het advies om je reis van tevoren te bespreken met een deskundige van een reizigerskliniek of je (huis)arts.

Rodehond (Rubella)

Rodehond kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind vlak voor en tijdens de eerste vier maanden van je zwangerschap. Controleer dus of je bent ingeƫnt tegen rodehond of de ziekte al eens doorgemaakt hebt. De meest vrouwen die geboren zijn na 1963 zijn gevaccineerd. Als je nog een vaccinatie nodig hebt, overleg dan met je arts hoeveel tijd er tussen de inenting en een zwangerschap moet zitten.

Beeld: iStock.com/filadendron