Stoppen met roken (jij én je partner)

Stoppen met roken (jij én je partner)

Roken voor, tijdens én na de zwangerschap is gevaarlijk: het brengt grote risico’s met zich mee. Zelfs als je nog niet zwanger bent, is roken én meeroken schadelijk voor je toekomstige kind. Belangrijk dus dat beide ouders stoppen met roken.

Risico’s van roken

  • Vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw en de man
  • Meer kans op een miskraam
  • Meer kans op een te vroeg geboren kind
  • Het geboortegewicht van je kind is gemiddeld 200 gram lager
  • Meer kans dat de placenta loslaat (vaak levensbedreigend)
  • Meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Meer kans op groeiachterstand
  • Meer kans op klompvoetjes
  • Meer kans op een gespleten gehemelte
  • Meer kans op wiegendood

Veel rokers vinden stoppen met roken niet makkelijk. Misschien heb je het al eens geprobeerd en ben je bang dat het je weer niet zal lukken. Toch is een kinderwens vaak de stok achter de deur. Het besef dat je baby schade oploopt door jouw rookgedrag kan net die extra overtuiging en doorzettingsvermogen geven dat je nodig hebt. Als je op tijd stopt - nog voordat je zwanger bent - heeft je lichaam genoeg tijd om de schadelijke stoffen op te ruimen. Blijft het lastig om te stoppen met roken, aarzel dan niet om de hulp van je huisarts in te schakelen.

Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van longen. Meer tips lees je op de website van Longfonds.

Derdehands rook

De term derdehands rook is nog vrij onbekend in ons land. Dit zijn de rookrestanten die achterblijven in haren en kleding, op de huid, in tapijt, gordijnen en op muren en meubels. Kortom, dat wat je ruikt als iemand heeft gerookt of in een rokerige omgeving is geweest. Je kunt het ook herkennen aan de gele aanslag op bijvoorbeeld muren of ramen, in een huis waar binnen wordt gerookt.

Derdehands rook is een term die in de landen om ons heen al langer wordt gebruikt. Zelf roken heet eerstehands rook. Meeroken wordt tweedehands rook genoemd. Het is nu bekend dat ook derdehands rook risico’s oplevert. De schadelijke stoffen in deze rookneerslag zijn bijvoorbeeld nicotine, maar ook kankerverwekkende stoffen. Deze kunnen weer bij jou terecht komen als je zwanger bent en later bij je baby. Dit kan via de lucht en inademen. Maar ook via direct contact.

Kinderarts Jasper Been is verbonden aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij werkt op de Intensive Care van de afdeling Neonatologie en ziet dagelijks de gevolgen van roken. “Ik behandel ernstig zieke kinderen. De gevolgen van roken en een rokerige omgeving zijn helaas maar al te duidelijk. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte en afwijkingen."

Rookvrije generatie

Ieder kind dat nu wordt geboren, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit is het doel van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds. Kinderarts Jasper Been: “Kinderen beschermen tegen tabaksrook helpt écht voor hun gezondheid. We zien duidelijk dat als je niet meer mag roken in publieke ruimten de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gaat. Er zijn minder vroeggeboortes en er worden minder kinderen opgenomen met longontsteking en astma. Hier kun je zelf zeker wat aan doen. Bedenk je voor wie je het doet … Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daar moeten wij voor zorgen.”

Moedig (ook) je omgeving aan om te stoppen met roken. Het wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op ikstopnu.nl.

Meer weten? Kijk op rookvrijegeneratie.nl.

Drugsgebruik

Ook als je soms of regelmatig drugs gebruikt, moet je zorgen dat je hier ruim voordat je zwanger wilt worden mee stopt. Vooral bij je partner is dit belangrijk; zaadcellen hebben een cyclus van 3 maanden, wat betekent dat drugsgebruik kort voor de bevruchting een nadelig effect heeft op de vruchtbaarheid én op de ontwikkeling van je baby. Je loopt het risico dat je baby wordt geboren met aangeboren afwijkingen. Dit geldt overigens ook voor blowen. Langdurig gebruik van drugs kan zowel jouw als je partners vruchtbaarheid aantasten. Stop hier dus direct mee als je een kinderwens hebt!

Beeld: iStock.com