Slikken van foliumzuur: wanneer en voor hoe lang?

Slikken van foliumzuur: wanneer en voor hoe lang?

Als je zwanger wilt worden, is het advies om vanaf dat moment direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby, zoals een open ruggetje, hazenlip, open gehemelte of aangeboren hartafwijkingen.

Wat is foliumzuur en waarom is dit belangrijk voor je zwangerschap?

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en zit onder andere in groenten, fruit en volkoren producten. Het is Ć©Ć©n van de weinige vitaminen waar we niet altijd genoeg van binnen krijgen. Als zwangere vrouw is het onmogelijk de benodigde hoeveelheid foliumzuur uit je voedsel te halen, daarom is het belangrijk om foliumzuurtabletten te slikken.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Blijf foliumzuur dus ook slikken in de eerste weken van je zwangerschap. Na de tiende week van je zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Wanneer starten met het slikken van foliumzuur?

Als je zwanger wil worden is het belangrijk om elke dag 400 microgram foliumzuur extra te slikken. Het maakt daarbij niet uit hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet je ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil. Er zijn tabletten verkrijgbaar met 400 microgram foliumzuur.

Foliumzuur en vitamine B12 hebben een wisselwerking. Ook vitamine B12 is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Meer over vitamine B12

Hoe lang moet je foliumzuur slikken?

Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. Je mag het ook blijven slikken, bijvoorbeeld als het opgenomen is een multivitaminepreparaat voor zwangeren dat je gebruikt. Ook als het lang duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken.

Ben je niet op tijd begonnen met foliumzuur, doordat je er niet van af wist of doordat je onverwacht (sneller) zwanger bent geworden? Maak je dan geen zorgen. De kans dat je baby een open ruggetje of open schedel heeft, is erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Ook raadt het Voedingscentrum het aan om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken als je met foliumzuur begint. Dit zorgt voor een goede groei van je kind. Vitamine D kun je de hele zwangerschap door slikken.

5 tips voor je gaat starten met foliumzuur

  • Begin dus vier weken voor de mogelijke bevruchting plaatsvindt met het slikken van foliumzuur. Ben je nog aan pil en wil je stoppen? Begin dan met slikken van foliumzuurtabletten in je laatste week van je laatste strip.
  • Slik je al andere vitaminen of supplementen? Ga dan even na of je niet al genoeg foliumzuur binnenkrijgt (400 microgram per dag).
  • Foliumzuur kun je zonder recept kopen in de winkel of webshop. Twijfel je of je dit zomaar kunt slikken, omdat je een medische achtergrond hebt? Raadpleeg dan altijd eerst je (huis)arts voor advies.
  • Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig en kun je stoppen.
  • Benieuwd wat je partner kan doen? Lees hier hoe hij zijn vruchtbaarheid kan vergroten.

Lees ook: Zwanger worden? 7 tips die je vruchtbaarheid vergroten