Foliumzuur slikken als je zwanger bent of wilt worden

Foliumzuur slikken als je zwanger bent of wilt worden

Als je zwanger wilt worden, is het advies om vanaf dat moment direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby, zoals een open ruggetje, hazenlip, open gehemelte of aangeboren hartafwijkingen.

Hoeveel en tot wanneer slik je foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Ook voordat je zwanger bent, is het belangrijk om elke dag 400 microgram (0,4 mg) foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Je start ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting met het nemen van foliumzuur. Voor veel vrouwen is dat op het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil. Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het innemen van foliumzuur.

Foliumzuur in voeding

Foliumzuur zit ook in groenten, fruit en volkoren producten. Als zwangere vrouw is het echter onmogelijk de benodigde hoeveelheid foliumzuur uit je voedsel te halen, daarom is het belangrijk om foliumzuur tabletten te slikken.

Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap

Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen. De kans dat de baby een open ruggetje of open schedel heeft is in Nederland gelukkig erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent. Je kunt haast niet te veel aan foliumzuur binnenkrijgen. Volgens het Voedingscentrum is 1.000 microgram per dag de maximale dosering.

Waarom foliumzuur slikken als je nog niet zwanger bent?

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de baby, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Daarom is het belangrijk om foliumzuur te slikken ook als je nog niet zwanger bent.

Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen van een neurale-buisdefect (NBD). Zoals een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Blijf foliumzuur dus ook slikken in de eerste weken van je zwangerschap.

5 tips voor het slikken van foliumzuur

  • Begin vier weken voor de mogelijke bevruchting plaatsvindt met het slikken van foliumzuur. Ben je nog aan pil en wil je stoppen? Begin dan met slikken van foliumzuurtabletten in je laatste week van je laatste strip.
  • Slik je al andere vitaminen of supplementen? Kijk dan of hier ook foliumzuur in zit en of je niet teveel binnenkrijgt (400 microgram per dag is het advies).
  • Foliumzuur kun je zonder recept kopen. Het is in veel drogisterijen te koop. Twijfel je of je dit zomaar kunt slikken, omdat je een medische achtergrond hebt? Raadpleeg dan altijd eerst je (huis)arts voor advies.
  • Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig en kun je stoppen. Twijfel je? Overleg dan met je verloskundige of (huis)arts.

Andere belangrijke vitamines tijdens zwangerschap

Naast vitamine B11 (foliumzuur) raadt het Voedingscentrum ook aan om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Dit zorgt voor een goede groei van je kind. Vitamine D kun je de hele zwangerschap door slikken. Dit geldt ook voor foliumzuur. Het advies is om tot je 10 weken zwanger bent foliumzuur te slikken, maar als het bijvoorbeeld in een multivitamine speciaal voor zwangeren zit, dan kun je deze gewoon blijven gebruiken. Ook als het langer duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken. Het kan namelijk geen kwaad als je langdurig foliumzuur gebruikt.

Daarnaast hebben foliumzuur en vitamine B12 een wisselwerking. Ook vitamine B12 is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Lees ook: Zwanger worden? 7 tips die je vruchtbaarheid vergroten

Beeld: iStock.com/STEEX