Zwanger worden en het zikavirus

Zwanger worden en het zikavirus

Al een aantal jaar is het zikavirus actief, voornamelijk in bepaalde Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Een infectie met het zikavirus voor of tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind: het kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het zikavirus wordt meestal overgedragen door muggen, maar dit kan ook door seksueel contact.

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, werd voorheen afgeraden om naar een land te reizen waar het zikavirus heerst. Dat is niet meer zo. Het advies is om je reis wel van tevoren te bespreken met deskundige van een reizigerskliniek of je (huis)arts. Je kunt je ook laten informeren bij de GGD in je regio. Ben je net op vakantie geweest naar een land waar het zikavirus heerst? Meld dit dan altijd bij je verloskundige of arts.

Bestemming zikavirus voorkomen

Als je naar een gebied te gaat waar het zikavirus heerst, draag dan zoveel mogelijk bedekkende kleding. Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat (als je zwanger bent dan mag het middel maximaal 30% DEET bevatten) en slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Indien je partner naar een gebied gaat waar het zikavirus heerst, gelden er ook extra maatregelen. Omdat het zikavirus seksueel overdraagbaar is, wordt uit voorzorg geadviseerd om vanaf dat moment twee maanden een condoom te gebruiken. Dit geldt ook als je partner geen klachten heeft.

Symptomen en klachten van zikavirus

Een besmetting met het zikavirus verloopt in eerste instantie vaak zonder klachten. Symptomen ontstaan meestal zo’n 3 tot 12 dagen na de beet van een besmette mug. Niet iedereen die besmet raakt, krijgt ook daadwerkelijk klachten. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Mogelijke symptomen van zikavirus zijn:

  • Acute (niet hoge) koorts
  • Oogontsteking
  • Spier- en gewrichtspijn aan handen en voeten
  • Huiduitslag, gebrek aan eetlust
  • Overgeven, diarree, buikpijn en soms hoofdpijn
Zwanger worden pas op voor het zikavirus (illustratie)

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com/benhammad