Mag ik alcohol als ik zwanger wil worden?

Mag ik alcohol als ik zwanger wil worden?

Het drinken van alcohol is schadelijk voor je vruchtbaarheid én voor je ongeboren baby. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s. Het drinken van alcohol verkleint de kans op een bevruchting en vergroot de kans op een miskraam. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat je alcohol hebt gedronken voordat je weet dat je zwanger bent.

Wat zijn de risico van alcohol?

Er zijn aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag al schadelijk kan zijn voor je vruchtbaarheid. Ook kan het negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Nog meer risico loop je als je één of twee glazen per dag drinkt gedurende je zwangerschap. Bij deze hoeveelheid stopt je baby langere tijd met het maken van ademhalingsbewegingen. Zuurstof krijgt hij weliswaar via jouw placenta, maar de adembewegingen zijn nodig om zijn longen goed te laten ontwikkelen. Als je dus al stopt met drinken voordat je zwanger bent, loop je veel minder risico dat je in dit soort situaties terecht komt.

Foetaal Alcohol Syndroom

Het Foetaal Alcohol Syndroom wordt ook wel FAS genoemd. FAS wordt veroorzaakt door (overmatig) gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap, maar kan ook ontstaan als je voor je zwangerschap veel alcohol hebt gedronken. FAS-kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben, zoals slechte tanden, rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Zelfs eenmalig excessief gebruik van alcohol kan al een groot effect hebben op de foetus.

Hoe ga ik om met lastige situaties?

Als je een kinderwens hebt, wil je waarschijnlijk niet dat iedereen in de gaten heeft dat je graag zwanger wilt worden. Als je regelmatig drinkt op bijvoorbeeld feestjes, zullen er wellicht situaties ontstaan waarin je opeens een sapje drinkt in plaats van een wijntje. Toch zijn de meeste mensen helemaal niet zo oplettend. Je kunt natuurlijk aangeven dat je met de auto bent of dat je je niet zo fit voelt.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom kijk je op FASproject.nl. Vind je het eigenlijk toch best lastig om ineens te stoppen met het drinken van alcohol? Zoek hulp! Jellinek.nl biedt online hulp, maar ook ondersteuning in de vorm van gedragstherapie. Ook je huisarts of verloskundige kan je verder helpen.

Beeld: iStock.com/skynesher