Kinderwensspreekuur: naar de verloskundige

Kinderwensspreekuur: naar de verloskundige

De verloskundige is straks de rots in de branding tijdens je zwangerschap, maar wist je ook dat zij jou kan helpen met je kinderwens? Als je graag zwanger wilt worden, maar eerst wil weten of het wel verstandig is door bijvoorbeeld een eerdere heftige zwangerschap of bevalling kun je terecht bij een kinderwensconsult. Tijdens een kinderwensconsult geeft de verloskundige meer informatie over jouw vraagstukken en kan je eventueel doorverwijzen naar de gynaecoloog. Zo hoef je niet pas tijdens je zwangerschap af te bouwen met bepaalde medicatie of (te laat) starten met foliumzuur. Hierdoor ga je goed voorbereid je zwangerschap in.

Wat is een kinderwensspreekuur?

Het kinderwensspreekuur is een consultatie bij een verloskundige of gynaecoloog voordat je zwanger bent. Op een kinderwensspreekuur kun je informatie krijgen over gezond leven van beide partners. Eventuele risicoā€™s (erfelijke ziektes in de familie) kunnen worden besproken, medicijnen die je gebruikt, vaccinaties, je menstruatiecyclus, angsten die je misschien hebt, eventuele eerdere miskramen, werk, sporten etc.

Een fijn idee om even met iemand te praten die er verstand van heeft, want ik vind het super spannend allemaal! - Bianca

Twijfel je of zwanger worden voor jou wel verstandig is, omdat je een aandoening hebt (bijv. diabetes) of bepaalde medicatie gebruikt? Of heb je eerder een hele heftig bevalling meegemaakt en twijfel je of het wel verstandig is om dit nog een keer mee te maken?

Met al deze vragen kun je terecht bij de verloskundige. Ze geeft je meer informatie en kan je eventueel ook doorverwijzen naar een andere deskundige, bijvoorbeeld een gynaecoloog. Een afspraak bij de verloskundige voor je zwanger bent, kan heel nuttig zijn en zorgt ervoor dat je goed voorbereid je zwangerschap in gaat.

Video: kinderwensconsult

WIJ deskundige en verloskundige Sanne Bokkers legt in onderstaande video alles uit over het kinderwensconsult.

Hoe ziet een kinderwensconsult eruit?

Je verloskundige of gynaecoloog zal met je willen praten over je gezondheid en eventuele medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op een zwangerschap. Hij wil ook eventuele eerdere zwangerschapsproblemen bespreken, de medicijnen die je op dit moment gebruikt, vaccinaties die je misschien nodig hebt en stappen die je vĆ³Ć³r de zwangerschap kunt nemen om bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen. Een kinderwensconsult is dus een belangrijke eerste stap richting de verloskundige voordat je zwanger bent.

Wat je kunt verwachten:

 • Persoonlijk advies: De verloskundige zal een persoonlijk advies geven op basis van je medische geschiedenis en leefstijl.
 • Gezondheidscheck: Er kan een gezondheidscheck plaatsvinden om eventuele risico’s in kaart te brengen.
 • Informatie over vruchtbaarheid: Je krijgt informatie over de vruchtbare periode en tips om de kans op zwangerschap te vergroten.
 • Bespreking van leefstijl: Advies over gezonde voeding, beweging, en het vermijden van schadelijke gewoonten.
 • Emotionele ondersteuning: Er is ruimte om zorgen of angsten te bespreken.

Voor wie is het kinderwensconsult?

Het kinderwensspreekuur is er voor iedereen die overweegt om zwanger te worden, ongeacht of het je eerste kind is of als je al kinderen hebt. Ook als er medische geschiedenis is die de zwangerschap kan beĆÆnvloeden, zoals eerdere miskramen of gezondheidsproblemen, is het raadzaam om het spreekuur te bezoeken.

Hoe vind je een verloskundige?

Op deverloskundige.nl kun je een verloskundige bij jou in de buurt zoeken. Je kunt een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk, huisarts, GGD of ziekenhuis. Je krijgt een overzicht met reisafstand en websites van verschillende praktijken. Zo kun je verloskundigen en praktijken met elkaar vergelijken. Vraag ook eens rond bij zwangere vrouwen of moeders in de buurt, zij kunnen je uit eigen ervaring vertellen welke verloskundige zij prettig vonden tijdens hun zwangerschap. Vaak is een verwijzing van de huisarts niet nodig.

Ben je goed voorbereid?

Op zwangerwijzer.nl kun je, door een vragenlijst in te vullen, erachter komen of jij al goed bent voorbereid op een zwangerschap. Het kost je een kwartiertje om te ontdekken of er in jouw geval risicoā€™s zijn. Bijvoorbeeld vanwege je leefstijl, werk of eventuele erfelijke ziektes. Je krijgt er meteen bruikbare adviezen. Ook handig om in te vullen als leidraad voor het kinderwensspreekuur.

Voor je afspraak is het handig een lijst met bespreekpunten mee te nemen, zodat je niets vergeet. Je wordt ook gevraagd om van tevoren een vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst kun je vragen verwachten over onderwerpen zoals:

 • Rook-, alcohol- en drugsgebruik.
 • Of je in een stressvolle of gevaarlijke omgeving woont.
 • Blootstelling aan giftige stoffen in je werk- of leefomgeving.
 • Alle medicijnen die je gebruikt, inclusief die zonder recept, kruiden en vitamines.
 • Welke vaccinaties je hebt gehad.
 • Je eetgewoontes en voedingspatroon.
 • Jouw leefstijl, inclusief sport en beweging.
 • Eerdere en huidige ziekten, inclusief eerdere zwangerschappen en miskramen.
 • Je vruchtbaarheid en menstruatiecyclus.
 • Eventuele psychische en/of seksuele problemen.
 • Aangeboren afwijkingen en ziekten die in je familie voorkomen.

De rol van verloskundige tijdens je zwangerschap

Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, kun je de verloskundige opnieuw bellen voor een afspraak. De eerste afspraak als je zwanger bent, vindt doorgaans tussen de 8 en 10 weken zwangerschap plaats. Gedurende je zwangerschap zie je de verloskundige zoā€™n 10 tot 12 keer en zal ze bij jouw bevalling aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat het goed klikt tussen jullie. Benieuwd wat je straks allemaal kunt verwachten van je verloskundige als je zwanger bent? Lees hier alles over de eerste afspraak met je verloskundige.

Beeld: iStock.com