Een gezond gewicht vergroot je vruchtbaarheid

Een gezond gewicht vergroot je vruchtbaarheid

Een gezond gewicht vergroot je vruchtbaarheid en daarmee je kansen om zwanger te worden. Voldoende beweging, een gezonde voeding en een gezonde levensstijl zorgen ervoor dat je lijf in optimale conditie is en je vruchtbaarheid toeneemt.

Wat is een gezond gewicht?

Bij een gezond gewicht heb je een BMI (Body Mass Index) tussen de 19 en 25. Zowel een te hoog als een te laag BMI zijn van invloed op je vruchtbaarheid. Ook loop je met een gezond gewicht minder risico op medische problemen tijdens de zwangerschap. Benieuwd naar je BMI? Bereken je BMI hier.

Wil je vasten, bijvoorbeeld vanwege de Ramadan? Vraag dan eerst om advies bij je huisarts. Als je langere tijd te weinig calorieƫn binnenkrijgt, zijn de reserves in je lichaam niet goed meer op peil. Zo kun je bijvoorbeeld een tekort oplopen van belangrijke vitamines en mineralen. Een goede multivitaminepreparaat kan helpen, maar bedenk wel dat dit geen vitamines uit voeding kan vervangen.

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan (net als ondergewicht) problemen opleveren als je zwanger wilt worden, omdat het je hormoonhuishouding kan ontregelen. Vrouwen met overgewicht hebben mogelijk minder eisprongen en zonder eisprong is er geen zwangerschap mogelijk. Met een onregelmatige menstruatie is het moeilijk om je vruchtbare dagen te bepalen. Soms blijft door overgewicht je menstruatie helemaal weg.

Minder succes bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF of IVF / ICSI hebben bij overgewicht minder kans op succes. Sommige klinieken behandelen geen vrouwen met ernstig overgewicht. Afvallen voordat je gaat proberen zwanger te worden is een goed voornemen. Want afgezien van dat het moeilijker is om zwanger te worden, kan overgewicht tijdens de zwangerschap ook voor problemen zorgen. Er is dan een grotere kans op zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en een miskraam.

Probeer met gezonde voeding en veel beweging gezond en verantwoord af te vallen. Afvallen begint met een goede voorbereiding. Als je een halve tot ƩƩn kilo per week kunt verliezen ben je op de goede weg. Om je lichaam aan te zetten de vetreserves te gaan gebruiken, moet je minder calorieƫn eten dan verbruiken. Vooral meer beweging zal je helpen. Als je er niet alleen uit komt, roep dan de hulp van een diƫtist in. Zij zijn er om je te helpen bij het aanpassen van je leefstijl.

Ondergewicht en zwanger worden

Ook ondergewicht is van invloed op je vruchtbaarheid. Bij een te laag BMI beschermt je lichaam zich als het ware tegen een zwangerschap, omdat andere lichaamsprocessen prioriteit hebben. Je eisprong en daarmee je menstruatie wordt onregelmatig of blijft zelfs helemaal weg. Dit kan ook voorkomen bij topsport of extreme stress.

Gezond aankomen

Wil je graag aankomen zodat je met een gezond gewicht zwanger kunt worden? Dan is volwaardige voeding belangrijk. Als het niet lukt om in drie maaltijden en wat tussendoortjes alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, verdeel het dan over 7 Ơ 8 porties per dag zodat je het in kleine hoeveelheden kunt eten. Bij het Voedingscentrum vind je tips om gezond aan te komen. Als je er moeite mee hebt of in korte tijd veel bent afgevallen, is het aan te raden om samen met een diƫtist toe te werken naar een gezond gewicht.

Als je (te) veel bezig bent met je gewicht

Speelt jouw gewicht en voeding een belangrijke rol in je leven of beheerst het je leven? Bedenk dan dat je het misschien moeilijk gaat krijgen als je zwaarder wordt tijdens je zwangerschap. Denk hier zelf eerlijk over na en zoek tijdig hulp als je denkt dat je hier last van gaat krijgen. Het is zonde als je straks niet kan genieten van je zwangerschap, omdat je bang bent om aan te komen. Ook is hetzelfde gewicht behouden van vĆ³Ć³r je zwangerschap niet realistisch en ongezond voor je baby.

Beeld: iStock.com/nensuria