Gezond afvallen

Gezond afvallen

Als je overgewicht hebt is het belangrijk om af te vallen voordat je zwanger raakt. Een gezond gewicht vergroot je vruchtbaarheid en daarmee je kansen om zwanger te worden. Voldoende beweging, een gezonde voeding en een gezonde levensstijl zorgen ervoor dat je lijf in optimale conditie is en je vruchtbaarheid toeneemt.

Bij overgewicht zit er teveel vet in je lichaam. Hoe meer vet zich heeft opgestapeld in je lichaam, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Bij een gezond gewicht heb je een BMI (Body Mass Index) tussen de 19 en 25. Tussen de 25 en de 30 heb je overgewicht; je bent te zwaar voor je lengte. Bij een BMI boven de 30 heb je ernstig overgewicht. Zowel een te hoog als een te laag BMI zijn van invloed op je vruchtbaarheid. Ook loop je met een gezond gewicht minder risico op medische problemen tijdens de zwangerschap. Benieuwd naar je BMI? Bereken het hier.

In 3 fases naar een gezond gewicht

Om af te vallen moet je anders gaan leven. Dat kost moeite, maar je weet waar je het voor doet. Als het tegenzit, denk dan aan de baby die hopelijk straks in je buik zit. Daarnaast voel je je straks fitter en zit je lekkerder in je vel. Probeer met gezonde voeding en veel beweging gezond en verantwoord af te vallen. Afvallen begint met een goede voorbereiding. Als je een halve tot ƩƩn kilo per week kunt verliezen ben je op de goede weg. Om je lichaam aan te zetten de vetreserves te gaan gebruiken, moet je naast meer beweging, minder calorieƫn eten dan verbruiken. In deze 3 fases werk je toe naar een gezond gewicht:

  • Fase 1: Klaarmaken voor de start
    Gezond afvallen zonder crashdieet begint met een goede voorbereiding. Lees de 7 tips van het Voedingscentrum om je klaar te maken voor de start.

  • Fase 2: Gezond minder eten en meer bewegen
    In theorie is afvallen niet heel ingewikkeld: door minder energie binnen te krijgen dan dat je verbruikt, neemt je gewicht langzaam af. Om dit te bereiken zijn er 3 spelregels.

  • Fase 3: Op gezond gewicht blijven
    Als je je streefgewicht bereikt hebt, is het belangrijk om op gewicht te blijven. Dit doe je door gezond te eten, veel te bewegen en je gewicht in de gaten te houden.

Als je er niet alleen uit komt, roep dan de hulp van een diƫtist in. Zij zijn er om je te helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Soms werkt dat ook goed als stok achter de deur en om daadwerkelijk door te zetten.

Beeld: iStock.com/SrdjanPav