Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg zorgt ervoor dat je toekomstige kind (in meer of mindere mate) op jou of op zijn vader lijkt. Niet alleen de uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen geef je door, ook eventuele erfelijke aandoeningen. Wil je zwanger worden, dan is het verstandig om na te gaan of er gezondheidsrisico’s zijn voor jezelf of je toekomstige kind.

Zijn er in jouw familie of de familie van je partner mensen met een aangeboren afwijking of ernstige chronische ziekte? Dan loop je een verhoogd risico om een baby te krijgen met een aandoening. Je huisarts kan je hier meer over vertellen. Eventueel kan hij je doorverwijzingen naar een genetisch centrum voor een erfelijkheidsonderzoek. Dit onderzoek toont aan hoe groot de aanleg is voor bepaalde ziekten. Je krijgt dan een genetisch advies.

Bij sommige erfelijke aandoeningen, zoals aanleg voor een allergie, kun je het risico verkleinen door tijdens de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Dit geldt echter niet voor alle aandoeningen. Wil je testen of er risico’s zijn voor je zwangerschap of de baby? Doe dan de test Zwangerwijzer van het Erfocentrum en Erasmus MC.

Kinderwensspreekuur

Op een aantal plekken in het land houden verloskundigen een speciaal kinderwensspreekuur, waar je terecht kunt met vragen over erfelijke aandoeningen als je zwanger wilt worden. Je krijgt daar uitgebreide informatie en advies. Kinderwensspreekuren zijn bedoeld voor vrouwen én mannen. De gezondheid en leefstijl van beiden is namelijk van invloed op een gezonde zwangerschap.

Voor meer informatie over erfelijkheid kun je contact opnemen met de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntorganisatie (VSOP).