Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Als je denkt dat je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk testen. Het beste moment om een zwangerschapstest uit te voeren is als je één of meer dagen overtijd bent. Sommige vrouwen kunnen niet langer wachten en testen op de dag dat ze ongesteld moeten worden. De uitslag is dan mogelijk minder betrouwbaar. De meeste zwangerschapstesten herkennen het HCG-hormoon vanaf de dag dat je overtijd bent.

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Er bestaan zwangerschapstesten die ontzettend gevoelig zijn. Deze testen kun je al uitvoeren voordat je ongesteld zou moeten worden. We raden deze testen niet aan, want het kan voorkomen dat je zwanger bent maar dat het vruchtje in de eerste week al wordt afgestoten. Het is een grote teleurstelling als je er later achter komt dat je niet meer zwanger bent. Ook kan het goed mogelijk zijn dat wanneer je te vroeg test, de hoeveelheid HCG in je urine nog te laag is om te meten. Dus hoe moeilijk het ook is, wacht nog even totdat je overtijd bent.

Globaal zijn er 3 redenen om een zwangerschapstest te doen:

Hoe werkt de zwangerschapstest?

Bij een zwangerschapstest wordt gebruik gemaakt van speciale stoffen, die zich kunnen koppelen aan het zwangerschapshormoon HCG uit de urine. Zit er in de urine genoeg van dit zwangerschapshormoon HCG dan ontstaat er als gevolg van deze koppeling bij de meeste soorten testen een kleurverandering of een streepje.

De gebruiksaanwijzing geeft precies aan welke verandering wel of juist niet op een zwangerschap duidt. Belangrijk is dat je de verschillende stappen van de test in de juiste volgorde uitvoert. De gebruiksaanwijzing spreekt voor zich. Ben je klaar, dan kan het spannende wachten beginnen.

Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?

De kans op een verkeerde uitslag is bij de huidige zwangerschapstesten erg klein, mits de gebruiksaanwijzing natuurlijk goed is opgevolgd. Is de test positief, dan is het ook voor 99% zeker dat je zwanger bent. De uitslag kan onnauwkeurig zijn als er veel eiwit in je urine zit, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking. Hetzelfde geldt wanneer de test veel te laat is afgelezen, kort verricht is na een bevalling of een niet opgemerkte miskraam, of wanneer de test is verstoord door trillingen.

Bij een negatieve uitslag is het voor 99% zeker dat je niet zwanger bent. Toch zijn ook hier heel wat vergissingen mogelijk (zie hieronder). Ben je in verwachting, dan blijft de test ook gedurende de hele zwangerschap positief. Blijkt dat de test later toch negatief uitvalt, dan duidt dat meestal op een verstoorde zwangerschap, zoals een dreigende miskraam waarbij het vruchtje al is gestorven of op een zogeheten buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In het laatste geval kan de test echter ook positief zijn.

Soorten zwangerschapstesten

Er bestaan veschillende soorten zwangerschapstesten, maar in principe doen ze allemaal hetzelfde: ze meten het hormoon HCG in je urine. Op het display van de test kun je aflezen of je zwanger bent. De verschillen tussen de zwangerschapstesten zitten vooral in de gevoeligheid, de manier van testen en het aflezen van het resultaat.

Vroege zwangerschapstesten
Een vroege zwangerschapstest is extra gevoelig ten opzicht van een normale zwangerschapstest. De test meet een kleinere hoeveelheid HCG, waardoor je hem al voor de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden kunt gebruiken. Een nadeel hiervan is dat er in deze fase van een zwangerschap nog regelmatig wat fout gaat, waardoor de teleurstelling des te groter is als later blijkt dat je zwangerschap niet doorzet.

Midstream zwangerschapstesten
Een midstream zwangerschapstest is de meest bekende en gebruikte test. Deze test heeft een uiteinde met een beschermingskapje. Je haalt het kapje eraf en houdt de test onder je urinestraal. Je kunt ook eerst in een bekertje plassen en de test daarna in de urine houden. In de gebruiksaanwijzing staat aangegeven hoelang dit moet. Na een paar minuten verschijnt er altijd een streepje bij de C van controle. Dit betekent dat de test werkt. Indien er ook een streepje verschijnt bij de T van test, dan ben je zwanger.

Digitale zwangerschapstesten
Een digitale zwangerschapstest werkt qua testen hetzelfde als de midstream zwangerschapstest. Het verschil zit in het aflezen van het resultaat; er verschijnen geen streepjes, maar een tekst die aangeeft of je zwanger bent of niet. Daarnaast kan de digitale test aangeven hoelang je al zwanger bent. De betrouwbaarheid van de digitale zwangerschapstest is evenhoog als andere testen, maar de functie die aangeeft hoelang je al zwanger bent heeft een lagere betrouwbaarheid. Digitale zwangerschapstesten zijn duurder dan normale zwangerschapstesten.

Zwangerschapstest met een strip
Een zwangerschapstest met een strip - ook wel dipstick genoemd - is de meest simpele zwangerschapstest. De test werkt in principe hetzelfde als de midstream test, maar het opvangen van de urine kan iets lastiger zijn omdat het een dunne strip is die je precies de goede hoeveelheid urine op moet laten nemen. Ook kunnen de testresultaten soms wat onduidelijk zijn.

Zwangerschapstest met een casette
Bij een zwangerschapstest met een casette vang je eerst apart urine op. Met een pipet zuig je de urine op en druppel je voorzichtig een bepaalde hoeveelheid urine in de casette. Het aflezen van de test werkt hetzelfde als de midstream test. Deze zwangerschapstest is het minst populair, omdat het controlestreepje regelmatig niet verschijnt en je de test dus kan weggooien.

Vlog Jay-Jay: Zwangerschapstest doen

Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger?

Het is mogelijk dat je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting bent. Bijvoorbeeld als je erg benieuwd bent en de test te vroeg uitvoert. Dan zit er namelijk nog te weinig zwangerschapshormoon HCG in je ochtendurine om de test te laten slagen. Ben je ervan overtuigd dat je in verwachting bent? Herhaal de test na een paar dagen nog eens. Blijft de test negatief en is je menstruatie al zo’n 3 tot 4 weken uitgebleven, vraag dan advies aan je huisarts.

Andere redenen waarom de zwangerschapstest negatief kan zijn, terwijl je al wel in verwachting bent, kunnen zijn:

  • dat je niet voldoende geconcentreerde urine hebt gebruik, bijvoorbeeld urine van overdag in plaats van de eerste ochtendurine (ook bij veel drinken ‘s avonds kan de ochtendurine te veel verdund zijn);
  • dat je urine hebt gebruikt die al een tijdje gestaan heeft en dus niet meer ‘vers’ is;
  • dat je geen schoon flesje of potje hebt gebruikt om de urine in op te vangen, maar een flesje waar bijvoorbeeld nog een restant(je) van een schoonmaakmiddel in zit;
  • dat je de test te vroeg hebt afgelezen.

Heb je het vermoeden dat één van de bovenstaande redenen voor jou zouden kunnen gelden, kun je de test beter een keer overdoen.

Positieve test? Gefeliciteerd!

Ja, je bent zwanger. Maak nu zo snel mogelijk een eerste afspraak bij een verloskundige. Zij zal je als je 8 tot 10 weken zwanger bent willen zien. Je vindt verloskundigenpraktijken in je gemeentegids, via de huisarts of op deverloskundige.nl. Vergeet ook niet om je in te schrijven voor de blije doos.