Overtijd zijn

Overtijd zijn

Overtijd zijn is het uitblijven van je menstruatie op de dag dat je het zou verwachten. Zodra je overtijd bent hoop je natuurlijk dat je zwanger bent, overtijd zijn is namelijk Ć©Ć©n van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Vanaf wanneer ben je precies overtijd en wat als je overtijd bent, maar niet zwanger?

Wanneer ben je overtijd?

Je bent overtijd als je niet ongesteld wordt op de dag dat je dit zou verwachten. Soms duurt je cyclus 1 of 2 dagen langer dan normaal, maar als je daarna nog steeds niet ongesteld bent vraag je je af of je misschien zwanger bent. Overtijd zijn is Ć©Ć©n van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, is een zwangerschapstest betrouwbaar genoeg. Deze dag wordt ook wel je NOD genoemd, je Niet Ongesteldheids Dag.

Omgaan met onzekere periode

De eerste weken na je eisprong zijn ontzettend spannend. Je moet minstens twee weken wachten tot je een zwangerschapstest kunt doen en tot die tijd lijk je van alles te merken aan je lichaam. Het leven gaat gewoon door, maar je bent maar met Ć©Ć©n ding bezig: ben ik zwanger? Hoe kan je deze onzekere periode goed doorstaan?

 • Probeer je gedachten te verzetten. Let niet constant op je eigen lichaam. Want alles wat je voelt, wordt in je hoofd veel groter. Als je in gedachten al zwanger bent, is de teleurstelling alleen maar groter als later blijkt van niet.
 • De tijd gaat vanzelf voorbij, dan kan je het maar beter leuk besteden. Plan een gezellig uitstapje met vriendinnen, ga sporten of begin een nieuwe hobby. Houd jezelf bezig!
 • Ontspan. Onderneem dingen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Probeer stress te vermijden, dat is fijner voor jezelf en de geeft je lichaam de juiste balans.
 • Ook als je eenmaal weet dat je zwanger bent, is die onzekere periode nog niet voorbij. Je hoopt dat alles goed blijft gaan en je zal extra alert zijn op bloedverlies. Probeer je te focussen op kleine mijlpalen, zoals de eerste echo. Als je het hartje hebt zien kloppen en de 12-wekengrens voorbij bent, wordt het wat rustiger. De misselijkheid en andere kwaaltjes worden minder waardoor je echt kunt gaan genieten van je zwangerschap!

Toch is het goed mogelijk dat een zwangerschapstest uitwijst dat je niet zwanger bent, terwijl je wel overtijd bent. Er zijn ook andere oorzaken waardoor je menstruatie uitblijft.

9 oorzaken van overtijd zijn, zonder dat je zwanger bent

Je menstruatie heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hormoonhuishouding verstoort raakt en je niet ongesteld wordt. De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van een menstruatie:

 • Stress
  Bij langdurige stress maakt je lichaam hormonen aan die je in opperste staat van paraatheid brengt. Hierdoor worden andere lichaamsprocessen minder belangrijk en raken op de achtergrond. Je hersenen produceren minder hormonen die de eisprong stimuleren, waardoor mogelijk je menstruatie uitblijft. Ook spanning rondom de wens om zwanger te worden kan dit veroorzaken.

 • Hormonale schommelingen
  Als je een onregelmatige cyclus hebt, heb je vaker last van hormonale schommelingen dan wanneer je cyclus redelijk regelmatig is. Als je overtijd bent is het goed mogelijk dat je menstruatie gewoon nog even op zich laat wachten, omdat het nog iets te vroeg is in je cyclus.

 • Anticonceptie
  Als je anticonceptie hebt gebruikt zoals de pil of een hormoonspiraal, kan het enige tijd duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Sommige vrouwen worden snel zwanger na het stoppen met anticonceptie, maar het kan ook een half jaar duren voordat je vruchtbaar bent.

 • Afvallen, ondergewicht of overgewicht
  Ondergewicht en overgewicht verstoren je hormoonhuishouding. Als je actief aan het afvallen bent en je lichaam weinig lichaamsvet bevat, vindt er geen eisprong plaats. Zodra je weer op een gezond gewicht bent, komt je menstruatie weer op gang.

 • Ziekte
  Zowel een griepje of koorts als langdurige ziekte kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Je lichaam geeft herstellen van ziekte een hogere prioriteit dan het voortplantingsproces, waardoor je cyclus tijdelijk verstoort kan raken.

 • Medicatie
  Slik je medicijnen? Raadpleeg dan je huisarts of deze medicijnen je vruchtbaarheid beĆÆnvloeden. Van medicijnen zoals antidepressiva of antipsychotica is bekend dat je menstruatie tijdelijk kan uitblijven. Stop nooit zelf met het slikken van je medicijnen, maar overleg met je huisarts. Wellicht is er een alternatief middel verkrijgbaar dat geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

 • Verstoord dag- en nachtritme
  Je menstruatiecyclus is een proces dat zich aanpast aan je biologische klok. Als je een wisselend dag- en nachtritme hebt door bijvoorbeeld nachtdiensten, is het mogelijk dat je (tijdelijk) een onregelmatige cyclus hebt.

 • De overgang
  Als je in de overgang zit wordt je menstruatiecyclus steeds onregelmatiger om uiteindelijk helemaal weg te blijven. Je bent dan niet meer vruchtbaar. Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent gekomen? Neem dan contact op met je huisarts.

 • PCOS
  Vrouwen met PCOS hebben last van cysten in de eierstokken, waardoor de eisprong en menstruatie nauwelijks of niet op gang komt.

Ben je al langere tijd overtijd of heb je het vermoeden dat er een medische oorzaak is voor het uitblijven van je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts.