Hoeveel dagen overtijd is normaal?

Hoeveel dagen overtijd is normaal?

Overtijd zijn is het uitblijven van je menstruatie op de dag dat je het zou verwachten. Zodra je overtijd bent hoop je natuurlijk dat je zwanger bent, overtijd zijn is namelijk één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.

Wanneer ben je overtijd?

Je bent overtijd als je niet ongesteld wordt op de dag dat je dit zou verwachten. Soms duurt je cyclus één of twee dagen langer dan normaal, maar als je daarna nog steeds niet ongesteld bent vraag je je af of je misschien zwanger bent. Overtijd zijn is één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, is een zwangerschapstest betrouwbaar genoeg. Deze dag wordt ook wel je NOD genoemd, je Niet Ongesteldheids Dag.

Wanneer testen met overtijd?

Wanneer je overtijd bent wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weten of je zwanger bent. Het aantal dagen overtijd kan effect hebben op de uitslag en met name op de betrouwbaarheid van de uitslag van je zwangerschapstest. Je kunt de meeste zwangerschapstests uitvoeren vanaf de eerste dag van een gemiste menstruatie. Als je niet weet wanneer je ongesteld moest worden, doe de test dan minstens 21 dagen nadat je voor het laatst onbeschermde seks hebt gehad.

Sommige zeer gevoelige zwangerschapstests kun je al gebruiken voordat je een menstruatie hebt gemist.

1 dag overtijd

Voor de meest nauwkeurige resultaten raden wij aan ’s ochtends te testen. Dit kun je al doen wanneer je 1 dag overtijd bent. s Ochtends testen levert een geconcentreerder urinemonster op.

Als een testresultaat negatief of onnauwkeurig is, zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Het is een vals negatief - de test zegt dat je niet zwanger bent, maar dan ben je wel
  • Vals positief - de test zegt dat je zwanger bent, maar dan ben je niet

Verschillende factoren kunnen fout-negatieve resultaten veroorzaken:

  • Te verdunde urine na veel water drinken of later op de dag testen.
  • Te vroeg testen als er niet genoeg tijd is geweest voor een bevruchte eicel om zich te nestelen en de hCG-productie op gang te brengen.
  • Een zwangerschapstest gebruiken die geen lagere hCG-niveaus detecteert. Je kunt de bijsluiter raadplegen voor meer informatie over het niveau waarop de test positief zal zijn. Probeer de test een aantal dagen later nog eens.

2 dagen overtijd

Wanneer je 2 dagen overtijd bent is het hCG-niveau hoger. Als je zwanger bent, moet je hCG-niveau elke 48 uur verdubbelen .Dit vergroot dan ook de kans op een positieve zwangerschapstest. Je kunt voor de zekerheid een andere methode gebruiken dan bij de eerste test, zoals:

  • Vang je urine op in een bekertje en doop een teststaafje in de vloeistof
  • Vang je urine op in een kopje en gebruik een pipet om een kleine hoeveelheid vloeistof in een speciale container te brengen
  • Plaats het teststaafje in het gebied van je verwachte urinestraal zodat het je urine midden in de stroom opvangt

Wanneer je twijfels hebt bij de uitslag kun je het een aantal dagen later nog eens proberen.

3 dagen overtijd

Je bent inmiddels 3 dagen overtijd en nog steeds niet ongesteld geworden. Als je zwanger bent zou je hCG-niveau nu hoog genoeg moeten zijn om een betrouwbare uitslag te geven. Hierdoor neemt de kans op een vals negatief steeds verder af. Je kunt eventueel kiezen voor een ander soort merk zwangerschapstest. Sommige zwangerschapstests zijn namelijk gevoeliger dan andere.

4 dagen overtijd

Wanneer je 4 dagen overtijd bent wordt de kans op een andere uitslag dan de eerdere dagen steeds kleiner. De reden dat je overtijd bent kan komen door een onregelmatige menstruatie of andere redenen die je hieronder kunt lezen.

5 dagen overtijd

Met 5 dagen overtijd heb je inmiddels genoeg hCG hormomen aangemaakt en is de kans dat je dus zwanger bent dus klein. Als je denkt dat je zwanger bent omdat je bijvoorbeeld wel andere zwangerschap symptomen hebt is het raadzaam om contact op de nemen met je huisarts of een specialist.

Omgaan met onzekere periode

De eerste weken na je eisprong zijn ontzettend spannend. Je moet minstens twee weken wachten tot je een zwangerschapstest kunt doen en tot die tijd lijk je van alles te merken aan je lichaam. Het leven gaat gewoon door, maar je bent maar met één ding bezig: ben ik zwanger? Hoe kan je deze onzekere periode goed doorstaan?

  • Probeer je gedachten te verzetten. Let niet constant op je eigen lichaam. Want alles wat je voelt, wordt in je hoofd veel groter. Als je in gedachten al zwanger bent, is de teleurstelling alleen maar groter als later blijkt van niet.
  • De tijd gaat vanzelf voorbij, dan kan je het maar beter leuk besteden. Plan een gezellig uitstapje met vriendinnen, ga sporten of begin een nieuwe hobby. Houd jezelf bezig!
  • Ontspan. Onderneem dingen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Probeer stress te vermijden, dat is fijner voor jezelf en de geeft je lichaam de juiste balans.
  • Ook als je eenmaal weet dat je zwanger bent, is die onzekere periode nog niet voorbij. Je hoopt dat alles goed blijft gaan en je zal extra alert zijn op bloedverlies. Probeer je te focussen op kleine mijlpalen, zoals de eerste echo. Als je het hartje hebt zien kloppen en de 12-wekengrens voorbij bent, wordt het wat rustiger. De misselijkheid en andere kwaaltjes worden minder waardoor je echt kunt gaan genieten van je zwangerschap! Toch is het goed mogelijk dat een zwangerschapstest uitwijst dat je niet zwanger bent, terwijl je wel overtijd bent. Er zijn ook andere oorzaken waardoor je menstruatie uitblijft.

Oorzaken van overtijd zijn als je niet zwanger bent

Een zwangerschap is niet enige reden waarom je overtijd kan zijn. Je menstruatie heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hormoonhuishouding verstoort raakt en je overtijd bent, maar niet zwanger bent .. De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van een menstruatie:

Stress

Bij langdurige stress maakt je lichaam hormonen aan die je in opperste staat van paraatheid brengt. Hierdoor worden andere lichaamsprocessen minder belangrijk en raken op de achtergrond. Je hersenen produceren minder hormonen die de eisprong stimuleren, waardoor mogelijk je menstruatie uitblijft. Ook spanning rondom de wens om zwanger te worden kan dit veroorzaken.

Hormonale schommelingen

Een cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde, maar dat wil niet zeggen dat je precies weet wanneer je ongesteld wordt. Als je een onregelmatige cyclus hebt, heb je vaker last van hormonale schommelingen dan wanneer je cyclus redelijk regelmatig is. Als je overtijd bent is het goed mogelijk dat je menstruatie gewoon nog even op zich laat wachten, omdat het nog iets te vroeg is in je cyclus.

Anticonceptie

Als je anticonceptie hebt gebruikt zoals de pil of een hormoonspiraal, kan het enige tijd duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Sommige vrouwen worden snel zwanger na het stoppen met anticonceptie, maar het kan ook een half jaar duren voordat je vruchtbaar bent.

Afvallen, ondergewicht of overgewicht

Ondergewicht en overgewicht verstoren je hormoonhuishouding. Als je actief aan het afvallen bent en je lichaam weinig lichaamsvet bevat, vindt er geen eisprong plaats. Zodra je weer op een gezond gewicht bent, komt je menstruatie weer op gang.

Ziekte

Zowel een griepje of koorts als langdurige ziekte kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Je lichaam geeft herstellen van ziekte een hogere prioriteit dan het voortplantingsproces, waardoor je cyclus tijdelijk verstoort kan raken.

Medicatie

Slik je medicijnen? Raadpleeg dan je huisarts of deze medicijnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Van medicijnen zoals antidepressiva of antipsychotica is bekend dat je menstruatie tijdelijk kan uitblijven. Stop nooit zelf met het slikken van je medicijnen, maar overleg met je huisarts. Wellicht is er een alternatief middel verkrijgbaar dat geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Verstoord dag- en nachtritme

Je menstruatiecyclus is een proces dat zich aanpast aan je biologische klok. Als je een wisselend dag- en nachtritme hebt door bijvoorbeeld nachtdiensten, is het mogelijk dat je (tijdelijk) een onregelmatige cyclus hebt.

De overgang

Als je in de overgang zit wordt je menstruatiecyclus steeds onregelmatiger om uiteindelijk helemaal weg te blijven. Je bent dan niet meer vruchtbaar. Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent gekomen? Neem dan contact op met je huisarts.

PCOS

Vrouwen met PCOS hebben last van cysten in de eierstokken, waardoor de eisprong en menstruatie nauwelijks of niet op gang komt.

Ongesteld na zwangerschap:

Als je zwanger bent geweest en bent bevallen of een abortus of miskraam hebt gehad kan het soms even duren voordat je weer voor de eerste keer ongesteld wordt. Als je na een bevalling borstvoeding geeft kan een menstruatie wel tot 6 maanden wegblijven.

Het geven van borstvoeding

Een andere oorzaak waarom je na een zwangerschap niet ongesteld wordt is borstvoeding. Als je na een bevalling borstvoeding geeft kan een menstruatie wel tot 6 maanden wegblijven.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je overtijd bent is het belangrijk om bovenstaande oorzaken na te gaan. Ben je al langere tijd overtijd of heb je het vermoeden dat er een medische oorzaak is voor het uitblijven van je menstruatie? Heb je klachten zoals buikpijn duizeligheid en/of licht in het hoofd? Neem dan contact op met je huisarts.

Beeld: iStock.com