Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Het kan best even schrikken zijn als je opeens bloedverlies hebt terwijl je op een zwangerschap hoopt. Een innestelingsbloeding heeft gelukkig niks met een miskraam of menstruatie te maken. Wel gaat het nog om een prille zwangerschap waarvan je niet zeker weet of het zich goed gaat ontwikkelen. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over innestelingsbloedingen

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is licht bloedverlies dat ontstaat door het vruchtje dat zich in de baarmoederwand nestelt. Sommige vrouwen voelen een licht zeurende pijn in de baarmoeder, ook wel innestelingspijn genoemd. Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Net als bij een beginnende menstruatie verlies je wat bloed. Door het onlogische moment in de maand kan een innestelingsbloeding verward worden met een vroege menstruatie. Het is dus niet gemakkelijk te herkennen, omdat je als vrouw wel vaker wat tussentijds bloedverlies kunt hebben.

Wanneer vindt een innestelingsbloeding plaats?

De innesteling vindt zeer vroeg in de zwangerschap plaats, kort nadat de vrouwelijke eicel in de eileiders door sperma is bevrucht. De bevruchte eicel reist dan door de eileiders en verandert van een enkele cel in een bal van meerdere cellen. Deze verzameling cellen nestelt zich vervolgens in het baarmoederslijmvlies. Gewoonlijk vindt de innesteling acht tot negen dagen na de eisprong (wanneer de eicel uit de eierstok vrijkomt) plaats. Het kan echter ook zes tot twaalf dagen na de eisprong gebeuren. Na het innestelen maakt het embryo het HCG hormoon aan, wat meetbaar is met een zwangerschapstest.

Lees hier hoe je je innesteling kan berekenen.

Hoelang duurt een innestelingsbloeding?

Als je een innestelingsbloeding krijgt, moet deze ongeveer een week na de eisprong optreden, voordat je weer ongesteld moet worden. De innestelingsbloeding is korter en lichter dan de gemiddelde menstruatie en duurt gewoonlijk één tot drie dagen. Als je last hebt van hevig bloedverlies of stolling, of als je je zorgen maakt over je gezondheid, dan raden we je altijd aan contact op te nemen met je huisarts.

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?

Eén van de manieren om te bepalen of het een innestelingsbloeding of menstruatiebloed is, is het uiterlijk van de innestelingsbloeding. Innestelingsbloedingen zien er iets anders uit dan de meeste menstruatiebloedingen.

De verschillen:

  • Ze zijn vaak roze of bruin van kleur, in tegenstelling tot het felrode menstruatiebloed.
  • De hoeveelheid bloed meestal kleiner dan bij een regelmatige menstruatie.
  • Je kunt ook innestelingspijn ervaren. Deze pijn is minder dan menstruatiekrampen.
  • Innestelingsbloeding duurt minder land dan menstruatie. Dit kunnen enkele uren tot maximaal 3 dagen zijn.

Omdat sommige vrouwen een zeer lichte menstruatie hebben, kan het moeilijker zijn de twee uit elkaar te houden. Het kan zijn dat je misschien twijfelt of er bij jou wel sprake is van een innestelingsbloeding. Zo zou je ook tussentijds bloedverlies kunnen hebben bij de eisprong, doorbraakbloeding bij pilgebruik, te vroege menstruatie en helaas ook bij een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat zijn innestelingssymptomen?

Veel vrouwen ervaren geen enkele verandering rond de innesteling. Het is zelfs mogelijk dat je je niet realiseert dat de innesteling heeft plaatsgevonden. De eerste teken van een zwangerschap kan dan een gemiste menstruatie zijn.

Sommige vrouwen kunnen krampen ervaren rond de innesteling. Deze voelen anders aan dan menstruatiekrampen. Ze worden omschreven als minder hevig, met een prikkelend, trekkend of tintelend gevoel. Sommige vrouwen hebben ook last van ovulatiepijn, die optreedt rond de eisprong en ongeveer een week voor de innesteling ligt.

Aangezien je misschien niets voelt rond de innesteling, is het goed om te letten op de andere veel voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap. Dit zijn:

Wanneer testen na innestelingsbloeding?

Een zwangerschapstest is waarschijnlijk niet nauwkeurig op de dag van de innesteling. Dit komt doordat de hormonen die nodig zijn om een zwangerschap vast te stellen nog niet worden aangemaakt. Zwangerschapstesten zijn het meest betrouwbaar vanaf de eerste dag van je gemiste menstruatie. Sommige zwangerschapstesten kunnen echter vier of vijf dagen voor je menstruatie nauwkeurig zijn (controleer de instructies van de fabrikant).

Als je niet weet wanneer je ongesteld moet worden of als je cyclus onregelmatig is, raden wij je aan drie weken te wachten nadat je onbeschermde seks hebt gehad voordat je een zwangerschapstest doet. Lees hier wanneer je het beste een zwangerschapstest kunt doen.

Beeld: iStock.com/sorapop