Eerste symptomen zwangerschap

Eerste symptomen zwangerschap

De eerste zwangerschapssymptomen kunnen heel divers zijn en per vrouw en zwangerschap verschillen. Toch zijn er symptomen die bij veel zwangere vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is één van de eerste tekenen. Maar ook gespannen borsten, misselijkheid en veel vaker moeten plassen zijn eerste symptomen van een zwangerschap.

Wat zijn de eerste tekenen dat je zwanger bent?

Er verandert veel in je lichaam tijdens een zwangerschap, ook in die eerste weken. Sommige vrouwen zijn in de eerste week na de bevruchting al misselijk. Dat kan, maar hoeft lang niet bij iedere vrouw zo te zijn. Vaak merk je de eerste zwangerschapssymptomen pas na enkele weken.

Symptomen zwangerschap

Benieuwd wat de eerste symptomen zijn? We zetten ze voor je op een rij.

  • Je bent overtijd

Je bent niet ongesteld geworden. Bij een regelmatige cyclus kun je testen op de Niet Ongesteldheids Dag, je NOD. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het lastiger te bepalen of je zwanger bent. Weet je je cyclus niet precies? Bereken deze dan.

  • Innestelingsbloeding

Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Net als bij een beginnende menstruatie verlies je wat bloed. Soms is dit wat bruin of roze van kleur. Een innestelingsbloeding ontstaat doordat het vruchtje zich in de baarmoederwand nestelt. Dit gebeurt ongeveer 7 dagen na de bevruchting. Sommige vrouwen voelen een licht zeurende pijn in de baarmoeder, andere vrouwen hebben lichte buikkrampen. Door het onlogische moment in de maand kan een innestelingsbloeding verward worden met een vroege menstruatie. Het is dus niet altijd gemakkelijk als eerste symptoom van een zwangerschap te herkennen, omdat je als vrouw wel vaker wat tussentijds bloedverlies kunt hebben.

  • Misselijkheid

Misselijkheid is één van de meest voorkomende zwangerschapssymptoom. We noemen het vaak ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook de hele dag last van hebben. Het kan ook dat je helemaal niet misselijk bent tijdens de zwangerschap. Heb je wel veel last van misselijkheid tijdens de zwangerschap? Misschien dat deze tips je helpen.

  • Vermoeidheid

Je bent ineens zo moe, alsof je compleet uitgeput bent. Bijna iedere zwangere vrouw herkend dit zwangerschapssymptoom. Zeker in het begin van een zwangerschap. Dat is ook niet zo gek. Je lichaam moet hard werken, niet alleen voor jou maar ook voor je baby. Het werkt dus eigenlijk voor twee. Ook hormonaal verandert er veel. Dat kost veel energie en daarom kun je je zo uitgeput voelen.

  • Gespannen en/of pijnlijke borsten en tepels

Gevoelige borsten komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kan één van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent. Je kunt al in week 3 of 4 veranderingen voelen aan je borsten. Door de hormoonschommelingen kunnen je borsten tijdens de eerste weken gespannen, pijnlijk en gevoelig zijn.

  • Donkere tepels

Je tepels kunnen tijdens de zwangerschap donkerder van kleur worden. Het HCG-hormoon zorgt ervoor dat je tepels veranderen van kleur en soms ook groter worden. Dit zorgt ervoor dat je baby straks na de bevalling je tepels beter kunnen vinden en kunnen vastpakken. Wat weer handig is als je borstvoeding wilt gaan geven.

  • Hoofdpijn

Hoofdpijn is ook één van de eerste symptomen van een zwangerschap en komt vaak voor. Door de veranderingen in je hormonen kun je hoofdpijn krijgen. Maar je kunt ook hoofdpijn krijgen van andere symptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid. Net als deze eerste tekenen is hoofdpijn er vaak ook één van.

  • Extra/vaker plassen

Vaker plassen is één van de eerste symptomen van een zwangerschap. In het eerste trimester groeit je baarmoeder en drukt deze tegen je blaas aan. Daarom kan het dat je vaker dan normaal moet plassen.

  • Rommelende darmen en een opgezette buik

Rommelende darmen is ook een veelgehoorde zwangerschapskwaal. Zeker in de eerste weken kun je last hebben van je darmen. Ze moeten plaats maken voor de groeiende baarmoeder. Dat zorgt voor een onrustig gevoel in je buik. Door de zwangerschapshormonen werken je darmen ook langzamer waardoor je een opgeblazen of opgezette buik hebt. Ook kun je last krijgen van obstipatie.

  • Veranderende afscheiding

Een ander teken van een zwangerschap is dat je vaginale afscheiding verandert. Zeker in de eerste weken kun je last krijgen van meer afscheiding dan normaal. Tijdens de zwangerschap is afscheiding wit en geurloos en vaak meer dan je gewend bent.

  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Wanneer je dagelijks je temperatuur meet, zul je merken dat deze tijdens de eisprong ongeveer 0,5 graden hoger is dan normaal. Als je zwanger bent blijft je lichaamstemperatuur hoger.

  • Emotioneler

Reageer je ineens veel emotioneler dan normaal en moet je huilen om de gekste dingen? Of schrik je van je eigen boosheid als je partner de vaatwasser verkeerd heeft ingeruimd? Dan kan het zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen. Deze kunnen de hele zwangerschap voorkomen, maar zijn het hevigst in de eerste weken. Een echt zwangerschapssymptoom dus. Door de hormonale veranderingen kan het zijn dat je emotioneler bent dan normaal. Lastig, maar er zijn manieren om met stemmingswisselingen om te gaan.

  • Trek in ander voedsel/extra hongerig

Hormonen doen gekke dingen met je. Ze kunnen zelfs je hele smaak en reuk veranderen. Zo kun je ineens enorme cravings krijgen en eis je van je partner dat deze om elf uur ’s avonds nog een hamburger gaat halen. Of kun je de zure matten niet weerstaan? Tijdens de zwangerschap kun je trek krijgen in ander eten en zeker in de eerste weken kun je ook ineens extra veel honger hebben.

  • Gezwollen/vochtige schaamlippen

Ook aan je vagina kun je merken dat je zwanger bent. Zo kunnen de schaamlippen veranderen. Ze kunnen gevoeliger, dikker en vochtiger zijn, maar zelfs ook veranderen van kleur. Dat komt door de sterkere doorbloeding.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Kun je erg veel van deze zwangerschapssymptomen aankruisen? Ga dan maar gauw een zwangerschapstest doen! De enige manier om echt duidelijkheid te krijgen of je zwanger bent, is door middel van een zwangerschapstest. Voor een betrouwbaar resultaat kun je het beste testen als je één dag overtijd bent. Heb je echt last van de symptomen die mogelijk worden veroorzaakt door een zwangerschap? Dan spreken we vanaf nu van zwangerschapskwaaltjes.