Eerste symptomen zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen kunnen heel divers zijn en per vrouw en zwangerschap verschillen. Toch zijn er symptomen die bij veel zwangere vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is één van de eerste tekenen. Maar ook gespannen borsten misselijkheid en veel vaker moeten plassen zijn eerste symptomen van een zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap vinden er veel hormonale veranderingen plaats, en deze kunnen verschillende symptomen met zich meebrengen. Het verschilt van vrouw tot vrouw, sommigen ervaren tal van zwangerschapssymptomen, terwijl anderen slechts enkele symptomen hebben.
De eerste zwangerschapssymptomen kunnen heel divers zijn en per vrouw en zwangerschap verschillen. Toch zijn er symptomen die bij veel zwangere vrouwen voorkomen. Het uitblijven van je menstruatie is één van de eerste tekenen. Maar ook gespannen borsten, misselijkheid en veel vaker moeten plassen zijn eerste symptomen van een zwangerschap. Wees niet meteen overtuigd dat je zwanger bent, want deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Als je echt denkt dat je zwanger bent, kun je beter een zwangerschapstest doen en je huisarts raadplegen.
Wat zijn de eerste tekenen dat je zwanger bent?
Er verandert veel in je lichaam tijdens een zwangerschap, ook in die eerste weken. Sommige vrouwen zijn in de eerste week na de bevruchting al misselijk. Dat kan, maar hoeft lang niet bij iedere vrouw zo te zijn. Vaak merk je de eerste zwangerschapssymptomen pas na enkele weken.
De meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen:
- Je bent overtijd
- Innestelingsbloeding
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Gespannen en/of pijnlijke borsten en tepels
- Donkere tepels
- Hoofdpijn
- Extra/vaker plassen
- Rommelende darmen en een opgezette buik
- Veranderende afscheiding
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Emotioneler en stemmingswisselingen
- Trek in ander voedsel/extra hongerig
- Gezwollen/vochtige schaamlippen
- Pijn in je onderbuik
- Duizeligheid
Symptomen zwangerschap
Benieuwd wat de eerste symptomen zijn? We zetten ze voor je op een rij.
Je bent overtijd
Het meest voorkomende en duidelijke teken van zwangerschap is een gemiste menstruatie, ofwel overtijd zijn . Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden, produceert je lichaam hormonen die de eisprong stoppen en de afscheiding van het baarmoederslijmvlies onderdrukken. Hierdoor stopt je menstruatiecyclus, en deze hervat pas weer nadat je baby is geboren. Bij een regelmatige cyclus kun je testen op de Niet Ongesteldheids Dag, je NOD. Heb je een onregelmatige cyclus dan is het lastiger te bepalen of je zwanger bent. Weet je je cyclus niet precies? Bereken deze dan. Het is niet zo dat het uitblijven van je menstruatie uitsluitend een teken van zwangerschap is. Andere factoren, zoals stress, overmatige lichaamsbeweging, dieet, hormonale stoornissen en meer, kunnen ook een onregelmatige menstruatie veroorzaken.
Innestelingsbloeding
Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt een innestelingsbloeding. Net als bij een beginnende menstruatie verlies je wat bloed. Soms is dit wat bruin of roze van kleur. Een innestelingsbloeding ontstaat doordat het vruchtje zich in de baarmoederwand nestelt. Dit gebeurt ongeveer 7 dagen na de bevruchting. Sommige vrouwen voelen een licht zeurende pijn in de baarmoeder, andere vrouwen hebben lichte buikkrampen. Door het onlogische moment in de maand kan een innestelingsbloeding verward worden met een vroege menstruatie. Het is dus niet altijd gemakkelijk als eerste symptoom van een zwangerschap te herkennen, omdat je als vrouw wel vaker wat tussentijds bloedverlies kunt hebben.
Misselijkheid
Misselijkheid is één van de meest voorkomende zwangerschapssymptoom. We noemen het vaak ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook de hele dag last van hebben. Misselijkheid kan al optreden vanaf twee weken zwangerschap. Het kan ook dat je helemaal niet misselijk bent tijdens de zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid, en hoewel dit een normaal symptoom van de zwangerschap is, kan het problematisch worden als het leidt tot uitdroging. Sommige vrouwen kunnen een aandoening genaamd hyperemesis gravidarum (HG) ontwikkelen als gevolg van ernstige misselijkheid. HG kan een ernstige medische situatie zijn en vereist vaak medische behandeling om uitdroging en andere complicaties te voorkomen. Als je ernstige misselijkheid en uitdroging ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met uw arts. Heb je wel veel last van misselijkheid tijdens de zwangerschap? Misschien dat deze tips je helpen.
Vermoeidheid
Je bent ineens zo moe, alsof je compleet uitgeput bent. Bijna iedere zwangere vrouw herkend dit zwangerschapssymptoom. Zeker in het begin van een zwangerschap. Dat is ook niet zo gek. Je lichaam moet hard werken, niet alleen voor jou maar ook voor je baby. Het werkt dus eigenlijk voor twee. Ook hormonaal verandert er veel door de hoge progesteronwaarden. Dat kost veel energie en daarom kun je je zo uitgeput voelen. Net als bij andere zwangerschapssymptomen wordt de vermoeidheid meestal beter in het tweede trimester (na week 13 van de zwangerschap). Bij veel mensen komt de vermoeidheid echter terug in het derde trimester.
Gespannen en/of pijnlijke borsten en tepels
Gevoelige borsten komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kan één van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent. Je kunt al in week 3 of 4 veranderingen voelen aan je borsten. Door de hormoonschommelingen kunnen je borsten tijdens de eerste weken gespannen, pijnlijk en gevoelig zijn. De pijn kan lijken op de gevoeligheid die je ervaart voordat je menstruatie begint, maar intenser. Daarnaast kunnen je areola’s (het gebied rond je tepel) donkerder en groter worden. Deze pijn is tijdelijk en verdwijnt zodra je lichaam gewend raakt aan de toegenomen hormonen. Het is ook mogelijk dat je opmerkt dat je borsten groter zijn geworden en dat je beha strakker zit dan normaal.
Donkere tepels
Je tepels kunnen tijdens de zwangerschap donkerder van kleur worden. Het hCG hormoon zorgt ervoor dat je tepels veranderen van kleur en soms ook groter worden. Dit zorgt ervoor dat je baby straks na de bevalling je tepels beter kunnen vinden en kunnen vastpakken. Wat weer handig is als je borstvoeding wilt gaan geven. Meestal gaan deze veranderingen geleidelijk en houden ze de hele zwangerschap aan. Sommige vrouwen merken deze veranderingen al heel vroeg in combinatie met andere symptomen.
Hoofdpijn
Hoofdpijn, een veelvoorkomend symptoom in de vroege stadia van de zwangerschap, kan soms leiden tot enige bezorgdheid. Het ontstaat meestal als gevolg van hormonale verschuivingen die plaatsvinden wanneer je zwanger wordt. Een van de belangrijkste oorzaken van zwangerschapshoofdpijn is de toename van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op de bloedvaten, waardoor ze zich kunnen verwijden. Deze vaatverwijding kan hoofdpijn veroorzaken. De toename van het bloedvolume en de veranderingen in de bloeddruk kunnen ook bijdragen aan dit ongemak. Daarnaast kan het lichaam tijdens de zwangerschap moeite hebben met het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot uitdroging, wat een veelvoorkomende oorzaak is van hoofdpijn. Een goede hydratatie is essentieel om dit te voorkomen.
Extra/vaker plassen
Vaker plassen is één van de eerste symptomen van een zwangerschap. In het eerste trimester groeit je baarmoeder en drukt deze tegen je blaas aan. Daarnaast leidt zwangerschap dat je nieren je bloed filteren en de extra afvalstoffen verwijderen. Daarom ervaren de meeste vrouwen in de vroege zwangerschapsweken dat ze vaker moeten plassen. Dit symptoom neemt meestal af na het eerste trimester van de zwangerschap.
Rommelende darmen en een opgezette buik
Rommelende darmen is ook een veelgehoorde zwangerschapskwaal. Zeker in de eerste weken kun je last hebben van je darmen. Ze moeten plaats maken voor de groeiende baarmoeder. Dat zorgt voor een onrustig gevoel in je buik. Door de zwangerschapshormonen werken je darmen ook langzamer waardoor je een opgeblazen of opgezette buik hebt. Ook kun je last krijgen van obstipatie.
Veranderende afscheiding
Veranderende vaginale afscheiding is een veelvoorkomend vroeg symptoom van zwangerschap. Dit fenomeen kan worden toegeschreven aan hormonale veranderingen in je lichaam. In de vroege stadia van de zwangerschap kan de toegenomen bloedtoevoer naar het bekkengebied leiden tot meer vaginale afscheiding dan normaal. Deze afscheiding is meestal wit van kleur en heeft geen onaangename geur.
De verhoogde afscheiding heeft een belangrijke rol bij het beschermen van je voortplantingssysteem tegen infecties en het behoud van een gezonde vaginale omgeving tijdens de zwangerschap. Deze verandering is dus een natuurlijk onderdeel van het zwangerschapsproces en hoort bij de lichamelijke aanpassingen die plaatsvinden om de groeiende foetus te ondersteunen
Verhoogde lichaamstemperatuur
Wanneer je dagelijks je temperatuur meet, zul je merken dat deze tijdens de eisprong ongeveer 0,5 graden hoger is dan normaal. Als je zwanger bent blijft je lichaamstemperatuur hoger. Een verhoogde lichaamstemperatuur als vroeg zwangerschapssymptoom is gerelateerd aan de basale lichaamstemperatuur (BBT). Na de eisprong stijgt de BBT vanwege het hormoon progesteron. Als er een zwangerschap optreedt, blijft de BBT hoog vanwege het hormoon hCG, dat de zwangerschap ondersteunt. Sommige vrouwen gebruiken BBT-metingen als vroege zwangerschapsindicator, maar het is niet altijd betrouwbaar voor iedereen. Als je vermoedt dat je zwanger bent, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen en professioneel advies in te winnen.
Emotioneler en stemmingswisselingen
Reageer je ineens veel emotioneler dan normaal en moet je huilen om de gekste dingen? Of schrik je van je eigen boosheid als je partner de vaatwasser verkeerd heeft ingeruimd? Dan kan het zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen. Deze kunnen de hele zwangerschap voorkomen, maar zijn het hevigst in de eerste weken. Een echt zwangerschapssymptoom dus. Door de hormonale veranderingen kan het zijn dat je emotioneler bent dan normaal. Lastig, maar er zijn manieren om met stemmingswisselingen om te gaan.
Trek in ander voedsel/extra hongerig
Hormonen doen gekke dingen met je. Ze kunnen zelfs je hele smaak en reuk veranderen. Zo kun je ineens enorme cravings krijgen en eis je van je partner dat deze om elf uur ’s avonds nog een hamburger gaat halen. Of kun je de zure matten niet weerstaan? Tijdens de zwangerschap kun je trek krijgen in ander eten en zeker in de eerste weken kun je ook ineens extra veel honger hebben.
Tijdens de zwangerschap is het vrij gebruikelijk om trek te krijgen in bepaalde voedingsmiddelen, vooral die rijk zijn aan energie en calcium, zoals melk en zuivelproducten. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat u ineens een afkeer krijgt van voedsel dat u voorheen lekker vond.
Gezwollen/vochtige schaamlippen
Ook aan je vagina kun je merken dat je zwanger bent. Zo kunnen de schaamlippen veranderen. Ze kunnen gevoeliger, dikker en vochtiger zijn, maar zelfs ook veranderen van kleur. Deze veranderingen treden op als gevolg van de toegenomen doorbloeding in het bekkengebied, die het gevolg is van hormonale verschuivingen. De schaamlippen kunnen gevoeliger aanvoelen en opzwellen, wat wordt veroorzaakt door de verhoogde bloedstroom naar dit gebied. De kleur van de schaamlippen kan zelfs veranderen, vaak donkerder worden, als gevolg van de verhoogde doorbloeding.
Pijn of kramp in je onderbuik
Je zou ook kunnen opmerken dat je in de vroege stadia van de zwangerschap wat buikkrampen ervaart. Het voelt een beetje als menstruatiepijn en komt en gaat gedurende een paar dagen. Soms is die kramp aan één kant van je buik sterker dan de andere. Maak je geen zorgen als dit gebeurt; het is meestal heel normaal. Het komt door de veranderingen in je lichaam terwijl je baarmoeder groter wordt om plaats te maken voor de baby. Maar als de krampen hevig zijn of aanhouden, is het een goed idee om je dokter te bellen. Soms kunnen ernstige krampen aan één kant wijzen op complicaties zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en dat wil je snel uitzoeken.
Duizeligheid
Gevoelens van licht in het hoofd en duizeligheid komen vaak voor tijdens de vroege zwangerschap. Dit komt zowel door de hormonale veranderingen in je lichaam als door je toenemende bloedvolume. Een milde duizeligheid bij het opstaan of snel bewegen is meestal normaal en verdwijnt naarmate je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap. Als de duizeligheid ernstig is, vaak optreedt of samengaat met flauwvallen, neem dan contact op met je zorgverlener voor onderzoek, omdat dit op een onderliggend probleem kan wijzen.
Wanneer een zwangerschapstest doen?
Kun je erg veel van deze zwangerschapssymptomen aankruisen? Ga dan maar gauw een zwangerschapstest doen! De enige manier om echt duidelijkheid te krijgen of je zwanger bent, is door middel van een zwangerschapstest. Voor een betrouwbaar resultaat kun je het beste testen als je één dag overtijd bent. Heb je echt last van de symptomen die mogelijk worden veroorzaakt door een zwangerschap? Dan spreken we vanaf nu van zwangerschapskwaaltjes.
Wanneer je je zorgen maakt, aarzel dan niet om de huisarts te raadplegen. Maar als je te maken krijgt met symptomen als vaginaal bloedverlies, het breken van je vliezen, aanhoudende pijn, hoge koorts, serieuze hoofdpijn, of zelfs verlies van zicht, dan is het verstandig om meteen medische hulp te zoeken.