Innesteling berekenen

Innesteling berekenen

Heb je het vermoeden je dat je zwanger bent? Dan is het handig om te berekenen wanneer je innesteling plaatsvindt. Hierdoor kun je bepalen of eventuele kramp, pijn of bloedverlies te herleiden is naar de innesteling. Ook is het leuk om te weten vanaf welk moment je ├ęcht zwanger bent en je baby ontstaan is.

Wanneer innesteling

Vlak na de bevruchting van de zaadcel begint de eicel zich te delen. Dit klompje cellen reist via de eileider naar de baarmoeder, om zich vervolgens in te nestelen in het slijmvlies van de baarmoederwand. De innesteling vindt ongeveer 8 dagen na de bevruchting plaats en kan mogelijk een innestelingsbloeding veroorzaken. Na de innesteling begint je lichaam met het aanmaken van het hormoon HCG. Dit is het hormoon wat een zwangerschapstest kan meten.

De innesteling berekenen met ovulatiedatum

Een rijpe eicel heeft slechts een periode van ongeveer 12 tot 24 uur na zijn vrijlating (ovulatie) waarin hij bevrucht kan worden. Als het eenmaal bevrucht is, kan de reis van het eitje door de eileiders 6 tot 12 dagen duren, maar 9 dagen is het gemiddelde. Dus als je je ovulatiedatum weet, is dit hoe je je implantatiedatum kunt berekenen:

Datum van ovulatie + 9 dagen = Datum van innesteling (plus of min een paar dagen)

De innesteling berekenen met de eerste dag van laatste menstruatie

Deze methode gaat ervan uit dat je ovuleert rond cyclusdag 14 en dat het ongeveer 9 dagen duurt voordat de bevruchte eicel naar de baarmoeder reist. Het is gebaseerd op een cyclus van 28 dagen. De berekening is:

Datum van de eerste dag van de laatste menstruatie + 23 = Datum van implantatie (met een paar dagen verschil)

Deze methode is het minst nauwkeurig omdat niet alle vrouwen ovuleren op de 14e dag van hun cyclus.

Mislukte innesteling herkennen

Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is onder andere afhankelijk van je leeftijd. Als het de bevruchte eicel niet lukt om in te nestelen, wordt het automatisch afgestoten en volgt er een normale menstruatie. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen.

In uitzonderlijke gevallen nestelt de eicel zich in buiten de baarmoeder. Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Wat zijn innesteling symptomen?

Als je hoopt zwanger te worden, is het normaal dat je je heel bewust bent van je lichaam en elke verandering opmerkt, hoe klein ook. Betekent geen symptomen dat je niet zwanger bent? Nee dat klopt niet. De meeste vrouwen voelen helemaal geen tekenen van conceptie of innesteling, maar toch zwanger zijn. Sommige vrouwen voelen wel tekenen van innesteling, dit wordt ook wel innestelingspijn genoemd. Onderstaande symptomen zou je kunnen opmerken als de innesteling heeft plaatsgevonden, maar houd in gedachten: onderstaande symptomen betekenen niet noodzakelijk dat je zwanger bent - en geen symptomen betekent niet noodzakelijk dat je niet zwanger bent.

Innestelingsboeding

Dit bloedverlies kan verwarrend zijn, omdat het kan optreden rond de tijd dat je normale menstruatie begint. Meestal treedt het echter een paar dagen tot een week voor de verwachte menstruatie op.

Krampen

Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont dat de innesteling zelf krampen veroorzaakt, voelen sommige vrouwen wel buikpijn, pijn in de onderrug of krampen rond de innesteling. Dit kan lijken op een milde versie van hoe je je voelt voordat je menstruatie begint.

Afscheiding

Na de innesteling kan je afscheiding een dikkere, “gomachtige” textuur hebben en helder of wit van kleur zijn. In de dagen van de vroege zwangerschap kunnen stijgende progesteron en oestrogeen ervoor zorgen dat je afscheiding nog dikker, overvloediger en wit of geel van kleur wordt.

Opgeblazen gevoel

Stijgend progesteron (dat optreedt in het begin van de zwangerschap) vertraagt je spijsvertering. Daardoor kun je je opgeblazen voelen. Maar zoals zo velen van ons weten, kan dit gevoel ook een heel gewoon symptoom van je menstruatie zijn. Want progesteron stijgt ook als je ongesteld wordt.

Zachte borsten

Na de innesteling neemt het niveau van hCG, oestrogeen en progesteron snel toe. Hierdoor kunnen je borsten zeer pijnlijk aanvoelen. Hoewel veel vrouwen v├│├│r hun menstruatie last hebben van zwelling of tederheid van hun borsten, is dit waarschijnlijk meer merkbaar dan normaal in het begin van de zwangerschap.

Overige symptomen

Verder zou je de volgende symptomen nog kunnen ervaren:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Verhoogde lichaamstempratuur

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Als er een innesteling heeft plaatsgevonden, zal je lichaam hCG gaan produceren. Dit moet zich echter eerst een beetje opbouwen voordat een zwangerschapstest het kan detecteren. Je kunt dus het beste minstens 3 tot 4 dagen na de innesteling wachten met de test.

Het meest betrouwbare is wachten tot na je gemiste menstruatie. Voor de meeste vrouwen is dat ongeveer 5 tot 6 dagen na de innesteling. Maar we begrijpen het - als je probeert zwanger te worden, kan zelfs een dag langer wachten zonder het te weten al ondraaglijk zijn.

Als je test voor je gemiste menstruatie, weet dan dat je een negatief resultaat kunt krijgen en toch zwanger kunt zijn. Geef je hCG de tijd om meer op te bouwen en test een paar dagen later opnieuw.

Belangrijk om te weten

Proberen om zwanger te worden kan zowel een spannende als zenuwslopende tijd zijn. De dagen en maanden van je cyclus kunnen aanvoelen als een eeuwigheid wanneer je op een positieve test wacht. Het is daarom gemakkelijk om elke kleine verandering in je lichaam op te merken en je af te vragen of dat betekent dat je zwanger bent. Dat is niet slecht - kennis is macht - en het is zelfs heel normaal. Het frustrerende is dat veel van deze tekenen lijken op PMS. Bovendien ervaren de meeste vrouwen helemaal geen tekenen van innesteling en zijn ze in feite zwanger.

De beste manier om zeker te weten of je zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Houd er rekening mee dat zelfs als je implantatiesymptomen hebt, het een paar dagen duurt voordat er genoeg hCG is opgebouwd om de test positief te laten zijn.

Beeld: iStock.com/LaylaBird