Alles over de bevruchting: het ontstaan van je baby

Alles over de bevruchting: het ontstaan van je baby

De bevruchting is een wonderlijk avontuur. Uit miljoenen zaadcellen slaagt een enkele zaadcel erin om de eicel binnen te dringen. Ontdek alles over de bevruchting. Een magisch moment, waarbij nieuw leven ontstaat: jouw baby.

Vruchtbare dagen: het moment van de bevruchting

Als je zwanger wilt worden, is het cruciaal om te weten wanneer je de grootste kans hebt. Bereken vooraf je vruchtbare dagen, dit is de periode rond je eisprong. De bevruchting draait namelijk om de eisprong, het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt. Tijdens elke menstruatiecyclus komt er één rijpe eicel vrij. Dat gebeurt in een met vocht gevuld blaasje. Dit blaasje noem je een follikel en is zo groot als een kers. Tijdens je eisprong barst het blaasje open en komt de eicel in je eileider terecht, klaar om bevrucht te worden. Een rijpe eicel leeft ongeveer 24 uur en is slechts 12 uur lang hoog vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af, totdat de eicel uiteindelijk afsterft.

Een race naar succes: de reis van zaadcellen naar de eicel

Als je seks hebt en je partner klaarkomt, komen er bij de zaadlozing miljoenen zaadcellen vrij in je vagina. Maar slechts een paar honderd van deze zaadcellen zijn sterk en snel genoeg om de spannende reis naar de eileiders te maken. Ze zwemmen door de baarmoedermond en de baarmoeder. Hoewel de eerste zaadcellen de eileiders binnen 5 minuten kunnen bereiken, duurt het ongeveer 24 uur voordat de bevruchting daadwerkelijk plaatsvindt.

Hoe lang de zaadcellen overleven in de baarmoederhals is afhankelijk van de kwaliteit van het sperma. Sommige zaadcellen blijven - in de meest ideale omstandigheden - wel 6 dagen in leven. Bij een slechtere kwaliteit is dit veel korter. Een gezonde levensstijl heeft grote invloed op de kwaliteit van sperma. Lees meer over de vruchtbaarheid van je partner en hoe hij dit kan verbeteren.

Een magisch moment: de bevruchting van de eicel

Uiteindelijk bereiken slechts ongeveer honderd zaadcellen het gebied rondom de eicel. Slechts één van deze zaadcellen zal de eicel kunnen binnendringen. Zodra dit magische moment aanbreekt, versmelten beide cellen met elkaar. Dit noemen we de bevruchting. In onderstaande video kun je een 3D-animatie van de bevruchting bekijken.

Bevruchting voelen?

Je vraagt je misschien af: kan ik de bevruchting voelen? Nee, je kunt het niet voelen. Wel kun je ongeveer 8 dagen na de bevruchting ‘innestelingspijn’ ervaren. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige vrouwen ervaren een soort buikkramp tijdens de innestelingsperiode. De innesteling is het moment dat het bevruchte eitje (embryo) zich innestelt in je baarmoederwand. Soms kan dit ook gepaard gaan met een innestelingsbloeding. Dit hoeft overigens niet zo te zijn. Er zijn ook genoeg vrouwen die niets van de innesteling merken.

Van zygote tot embryo: ontwikkeling na de bevruchting

De bevruchte eicel wordt een zygote genoemd. Deze zygote bevat alle genetische informatie die nodig is om uit te groeien tot een baby. De helft van de genen komt van de eicel van de moeder en de andere helft van de zaadcel van de vader. Na de bevruchting wordt de zygote in enkele dagen naar de baarmoeder vervoerd via de eileider. Tijdens deze reis delen de cellen zich intensief. De zygote ontwikkelt zich tot een embryo. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder, nestelt het embryo zich in de baarmoederwand om verder te groeien.

Eerste zwangerschapssymptomen na bevruchting

Bij de meeste vrouwen duurt het een paar weken, voordat ze zich echt zwanger voelen. Er zijn ook vrouwen die zich direct na de bevruchting meteen zwanger voelen, doordat zij de eerste zwangerschapssymptomen menen te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn of gevoelige borsten. Deze zwangerschapskwaaltjes worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG. Het hCG-hormoon neemt toe vanaf het moment dat je niet meer ongesteld bent geworden. Waar de ene zwangere al snel iets merkt, krijgt de ander pas vanaf 6 of 7 weken de eerste kwaaltjes. Het kan ook zijn dat je nauwelijks iets merkt. Ook dat is normaal.

Beeld: iStock.com/Dr_Microbe