Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen?

Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen?

Je vergroot je kans op een zwangerschap door je eigen cyclus goed in beeld te hebben. Het is handig om je menstruatie bij te houden, zo weet je hoelang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen ligt dit rond de 28 dagen, maar het kan ook korter of langer zijn. Als je een regelmatige cyclus hebt kan je berekenen wanneer je eisprong is. Vaak is dit rond 14 dagen voor de eerstvolgende menstruatie.

De dagen vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Seks op de dag vóór of de dag ván je eisprong geeft ook een goede kans op bevruchting. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn.

Temperatuurmethode

Je lichaamstemperatuur kan je helpen bij het bepalen van je vruchtbare dagen. Tijdens de eisprong gaat je temperatuur namelijk 0,2 tot 0,5°C omhoog. Als je gedurende minimaal één volledige cyclus op een vast tijdstip (bij voorkeur ‘s ochtends voor het opstaan) je temperatuur opneemt, weet je wat je normale temperatuur is. Daarna kun je bepalen wanneer je temperatuur is gestegen. Neem je temperatuur het liefst rectaal (via de anus) op, omdat dit de meeste betrouwbare indicatie oplevert.

Als je een paar maanden lang op deze wijze je lichaamstemperatuur hebt bijgehouden, kun je waarschijnlijk behoorlijk goed voorspellen wanneer de volgende eisprong plaatsvindt. Let op: als je temperatuur verhoogd is, is je eisprong al geweest. De temperatuurmethode werkt goed in combinatie met een ovulatietest.

Ovulatietest

Vooral bij een onregelmatige cyclus is het raadzaam om een ovulatietest te gebruiken, omdat deze het meest nauwkeurig je vruchtbare dagen bepaalt. Je kunt een ovulatietest bij de drogist en apotheek kopen. Net als bij een zwangerschapstest meet deze test hormonen in je urine. Het gaat in dit geval om de hoeveelheid Luteïniserend hormoon (LH). Het niveau van dit hormoon is gedurende het grootste deel van je cyclus heel laag. Maar ongeveer 24 tot 36 uur voor je eisprong neemt de hoeveelheid LH toe tot het topniveau wordt bereikt, dat één tot twee dagen aanhoudt. Tussen de 24 en 48 uur na de start van het topniveau vindt de eisprong plaats.

Het uitvoeren van de ovulatietest is simpel. Bij de meeste tests hoef je alleen maar een paar seconden een staafje in je urinestraal te houden. Daarna kun je het resultaat aflezen. In de bijgeleverde ovulatiekalender kun je aflezen op welke dagen je het beste kunt testen. Voor een indicatie kun je ook een ovulatiecalculator gebruiken.

Cindy: “Absoluut zinvol! Door de ovulatietest wist ik dat mijn eisprong rond dag 20 is, in plaats van dag 14. Toen we dit eenmaal wisten was het snel raak.”

Billingsmethode

Ook is het mogelijk om je vruchtbaarheid te bepalen aan de hand van vaginale afscheiding, het cervixslijm. Door de grote hoeveelheid oestrogeen tijdens je vruchtbare dagen, is het cervixslijm rekbaar, elastisch en doorzichtig wit. Deze methode vergt wel wat oefening, maar het is de moeite waard om hier op te letten tijdens je vruchtbare dagen.

Inwendig onderzoek

Op je vruchtbare dagen wordt je baarmoedermond wat zachter en gaat hij een beetje open staan. Je kunt dit (na enige oefening) zelf voelen met je vingers. Ben je vruchtbaar, dan voelt de baarmoedermond aan als je lippen of oorlel; op niet-vruchtbare dagen voelt het wat harder, meer als het puntje van je neus.

Heb je vragen over het uitblijven van een zwangerschap of eventuele behandeltrajecten? Stel ze aan vruchtbaarheidsdeskundige Marjolein Grömminger van het WIJ Deskundigenpanel.