Zwanger worden: hoe lang duurt dat?

Zwanger worden, hoe lang duurt dat?

Als je zwanger wilt worden, dan wil je natuurlijk het liefst dat het zo snel mogelijk lukt. Na het stoppen van de anticonceptie wachten vrouwen vaak een menstruatie af, voordat ze ervoor gaan. Hoe lang het duurt voordat je zwanger raakt, is per vrouw verschillend.

Cijfers

Hoe lang duurt het gemiddeld om zwanger te worden?

  • 30% van de vrouwen is binnen 3 maanden zwanger
  • 70% van de vrouwen is binnen 6 maanden zwanger
  • 80% van de vrouwen is binnen 9 maanden zwanger
  • 90% van de vrouwen is na 2 jaar zwanger

Ben je jonger dan 30, dan heb je elke maand zo’n 25% kans om zwanger te worden. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans geleidelijk steeds meer af. Het kan lastig zijn om zwanger te worden op latere leeftijd of met een onregelmatige cyclus (bijvoorbeeld kort na het stoppen met de pil).

Pauline: “Op mijn eerste zwangerschap heb ik bijna 2 jaar moeten wachten, maar bij de tweede was het in de eerste ronde gelijk raak”

Cyclus

Het helpt om snel zwanger te raken als je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn en hoe je cyclus in elkaar zit. Zo kom je erachter dat je de meeste kans op een zwangerschap hebt als je de dagen net vóór de ovulatie vrijt. Er zijn verschillende methoden om je cyclus in beeld te brengen.

Heb je vragen over het uitblijven van een zwangerschap of eventuele behandeltrajecten? Stel ze aan vruchtbaarheidsdeskundige Marjolein Grömminger van het WIJ Deskundigenpanel.