NOD: Niet Ongesteldheidsdag

Vruchtbaarheid - NOD: Niet Ongesteldheidsdag

Als je probeert zwanger te raken, is het elke maand weer aftellen naar de dag dat je volgens je menstruatiecyclus ongesteld zou moeten worden. Liever niet natuurlijk, vandaar de term ‘niet ongesteldheidsdag’, oftewel NOD. De NOD is ook vaak de dag waarop vrouwen een zwangerschapstest doen, omdat de meeste testen vanaf deze dag echt betrouwbaar zijn. Als je op je NOD niet ongesteld wordt, is het ook de eerste dag dat je overtijd bent.

De term NOD wordt eigenlijk vooral door vrouwen met een kinderwens gebruikt, het is dus geen officiële medische term. Vooral op zwangerschapsforums zie je de term veel voorbij komen. Het kan je veel steun bieden om je kinderwens met andere vrouwen te delen die ook op het wachtbankje zitten.

Wanneer is mijn NOD?

Je kunt de dag dat je ongesteld zou moeten worden berekenen door uit te gaan van de duur van je menstruatiecyclus. De duur van de cyclus verschilt per vrouw en kan regelmatig of onregelmatig verlopen. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is het vaak goed te voorspellen wanneer je NOD is. Je menstruatiecyclus kun je berekenen door een aantal maanden achter elkaar te noteren wanneer je ongesteld bent geworden. Deze dag is de eerste dag van je volgende cyclus. Gemiddeld is dit rond de 28 dagen. Bij een cyclus van 28 dagen is de 29e dag je NOD.

Vroege zwangerschapssymptomen op je NOD

Als je zwanger bent, kun je rond de dagen van je NOD al wat vroege zwangerschapssymptomen waarnemen:

 • Misselijkheid
  Misselijkheid is vaak één van de eerste zwangerschapskwaaltjes die vrouwen ervaren. Als je hier last van hebt begint het meestal zo’n 2 weken na de bevruchting, precies rond je NOD.

 • Gevoelige borsten
  Zodra je lichaam zwangerschapshormonen aan gaat maken veranderen je borsten. De melkklieren worden langzaam actief waardoor je borsten groeien en gevoeliger worden. Ook dit is soms al 2 weken na de bevruchting op te merken.
   
 • Je tepels worden donkerder
  Onder invloed van dezelfde zwangerschapshormonen kun je ook een verandering merken aan de kleur van je tepels; ze worden iets donkerder.

Andere vroege zwangerschapssymptomen zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, duizeligheid, een verbeterde reukzin, vaker moeten plassen en een opgeblazen gevoel.