Zwanger worden op latere leeftijd

Zwanger worden op latere leeftijd

Je bent officieel ‘zwanger op latere leeftijd’ als je 35 jaar of ouder bent. Dat betekent dat je zwangerschap een aantal extra risico’s met zich mee kan brengen, zoals een chromosoomafwijking bij de baby. Gelukkig zijn er ook een heleboel voordelen aan moeder worden als je wat ouder bent. 

Wanneer ben je ‘zwanger op latere leeftijd’?

De term ‘zwanger op latere leeftijd’ is vooral in de medische wereld gebruikelijk om aan te duiden dat een vrouw 35 jaar of ouder is. Deze leeftijd wordt als ondergrens aangehouden in de categorie ‘oudere moeders’, omdat de vruchtbaarheid vanaf 35 jaar relatief sterk afneemt. Ook neemt de kans op aangeboren afwijkingen toe naarmate een vrouw later zwanger wordt. Dit is dus vooral een indicatie voor eventuele vruchtbaarheidsproblemen of aanvullend onderzoek tijdens je zwangerschap.

Er worden steeds meer vrouwen ‘op latere leeftijd’ zwanger. In 1970 kregen vrouwen gemiddeld op hun 24e hun eerste kind, in 2018 was dat gemiddeld 29,9 jaar. Hoogopgeleide vrouwen zijn zelfs gemiddeld 33 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Veel vrouwen geven eerst voorrang aan studie, carrière, verre reizen of een druk sociaal leven. Het kan natuurlijk ook zijn dat je eerder nog niet de juiste partner was tegengekomen, of dat het lange tijd niet lukte om zwanger te raken.

Hoeveel kans heb je op een zwangerschap als je al wat ouder bent?

Als je op latere leeftijd zwanger wilt worden, is de kans op een geslaagde bevruchting minder groot dan wanneer je begin twintig bent. Maandelijks is de kans op een geslaagde bevruchting 20%. Op je 35e is dat met de helft verminderd. Later - bijvoorbeeld op je 38e - is de kans op zwangerschap nog kleiner: 5%. Dat betekent dus dat het vaak lang kan duren voor je in verwachting bent. Dat geldt ook voor vrouwen die al eens zwanger zijn geweest. Soms kan uit een vruchtbaarheidsonderzoek door een gynaecoloog blijken dat in jouw geval een vruchtbaarheidsbehandeling als IUI of IVF mogelijk is. Maar ook hierbij neemt - als je wat ouder wordt - de kans op succes af.

Voor mannen lijkt leeftijd niet te spelen, maar dat is niet helemaal waar. Mannen kunnen nog wel kinderen verwekken op hun vijftigste, maar de kwaliteit van hun sperma wordt wel minder. Vanaf hun 45e worden zaadcellen minder beweeglijk en zaadlozingen kleiner. Ook neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Daardoor kunnen oudere mannen dus verminderd vruchtbaar worden. Daarnaast spelen mogelijk nog problemen met zin in seks of impotentie mee.

Hoe groot is de kans op verminderde vruchtbaarheid op latere leeftijd?

Verminderde vruchtbaarheid op latere leeftijd heeft met name te maken met de hoeveelheid eicellen. De hoeveelheid eicellen neemt af naarmate je ouder wordt en er worden geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Bij de vruchtbaarheid van mannen ligt dit anders; er worden doorlopend nieuwe zaadcellen aangemaakt.

Bij de start van een nieuwe menstruatiecyclus ligt er een aantal eicellen klaar in de eierstokken. Tijdens de eisprong wordt één van deze eicellen rijp en zal springen. De overige eicellen worden door je lichaam opgeruimd. Het gaat om ongeveer 1000 eicellen per maand. Hoe ouder je wordt, hoe minder eicellen er nog op voorraad zijn. Daarnaast verminderd ook de kwaliteit van je eicellen.

In onderstaande tabel zie je de maandelijkse kans op een zwangerschap per leeftijd.

Wat zijn de risico’s van een zwangerschap op latere leeftijd?

Chromosoomafwijking
Boven de 36 jaar heb je een verhoogd risico om een kind te krijgen met een chromosoomafwijking zoals het Downsyndroom. Als je de kinderen die geboren worden met het Downsyndroom telt, dan is de kans hierop bij een 20-jarige 1 op de 1.500. Bij een 36-jarige is dit 1 op de 300 en bij een vrouw van 40 jaar 1 op de 100. Gelukkig is de kans dat je een gezond kind krijgt nog altijd het grootst. Bij de kans op een chromosoomafwijking speelt de leeftijd van de vader geen rol.

Miskraam
Naarmate je ouder wordt, neemt ook de kans op een miskraam toe. Mogelijk komt dit omdat de kwaliteit van de eicel minder wordt. Ook de hormoonregulatie die nodig is voor een goede eisprong en innesteling van de bevruchten eicel kan een rol spelen. Dit verandert als je ouder wordt. Bij vrouwen tot 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 1 op 10. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar 1 op de 3 en boven de 45 jaar de helft van de zwangerschappen.

Welke onderzoeken zijn mogelijk bij een zwangerschap op latere leeftijd?

Je kunt laten onderzoeken of je baby het Downsyndroom of een andere chromosoomafwijking heeft. Dit kan aan de hand van de NIPT-test of combinatietest. De NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test en is een bloedonderzoek. In je bloed zit een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van je baby. Zo kan onderzocht worden of je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek en echo-onderzoek (nekplooimeting) van het kind en berekent alleen de kans op een afwijking. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom. Ook klopt de uitslag van de NIPT vaker dan de uitslag van de combinatietest en is er geen risico op een miskraam.

Twee andere mogelijkheden zijn de vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Als je kiest voor één van deze onderzoeken, moet dit al vroeg gebeuren. Een vlokkentest wordt meestal uitgevoerd tussen de 11de en 14e zwangerschapsweek en een vruchtwaterpunctie rond de 16e week. De onderzoeken gebeuren niet later vanwege de termijn waarop je de zwangerschap eventueel nog kunt afbreken. De vruchtwaterpunctie wordt alleen uitgevoerd als je een verhoogde kans hebt op een aangeboren afwijking. Deze onderzoeken zijn niet geheel zonder risico op een miskraam.

De uitslag van een chromosoomonderzoek is meestal goed. Maar stel dat dit niet zo is, wat doe je dan? Een gewenste zwangerschap afbreken is erg ingrijpend. Maar het is ook moeilijk voor te stellen wat het betekent om een kind te hebben met een afwijking. Praat erover met je partner en eventueel je verloskundige, huisarts of iemand in je omgeving. Neem de tijd om een afweging te maken en aarzel niet om hulp te vragen bij deze ingrijpende beslissing.

Wat zijn de voordelen van een zwangerschap op latere leeftijd?

Er zijn gelukkig ook een paar mooie voordelen aan een zwangerschap op latere leeftijd. Over het algemeen zijn oudere moeders vaak wat hoger opgeleid, hebben vaker een stabiele relatie en meestal meer geld te besteden. Daarnaast kiezen veel oudere moeders bewust voor een kind. Dit komt omdat oudere moeders zich in een andere fase bevinden dan jonge moeders. Ook heb je als oudere moeder vaak al meerdere gezinnen van dichtbij mogen meemaken, waardoor je een goed beeld hebt van hoe jij het ouderschap wilt aanpakken. Deze factoren hebben allen een positieve uitwerking op de ontwikkeling van je kind. Uiteraard zijn dit gemiddelden, dit kan per situatie verschillen.

De voordelen op een rijtje:

 • Minder gedragsproblemen bij je kind
  Uit onderzoek van verschillende universiteiten blijkt dat het krijgen van een kind op latere leeftijd een positief effect heeft op de mentale gezondheid van een kind. Kinderen van oudere ouders hebben gemiddeld minder last van gedragsproblemen als agressie en opstandigheid.
   
 • Minder ongelukken bij je kind
  Kinderen van oudere ouders hebben 22% minder kans om zichzelf per ongeluk te verwonden dan kinderen van jonge ouders.
   
 • Betere taalontwikkeling bij je kind
  Uit onderzoek blijkt dat de taalontwikkeling van kinderen met oudere ouders op de leeftijd van 3 of 4 jaar beter is dan van kinderen met jongere ouders.
   
 • Minder ruzie in huis
  Over het algemeen komt er in gezinnen met oudere ouders minder ruzie voor dan in gezinnen met jongere ouders.
   
 • Oudere moeders zijn gelukkiger en verstandiger
  Ook weer uit onderzoek: oudere moeders zijn gemiddeld gelukkiger en wijzer dan jongere moeders. Daarnaast hebben ze meer zelfvertrouwen en een rijker sociaal leven. Door dat sociale netwerk zijn oudere ouders meer ontspannen in de opvoeding.

 

Reacties (54)

afbeelding van prowedmama
5 februari 2016
Wauw wat mooi om te zien dat er nog hartstikke veel vrouwen zijn die op "latere leeftijd" zwanger zijn geworden of nog zwanger willen worden.

Ik heb gister een miskraam gehad en ben zelf al 37 jaar en zat echt met mijn leeftijd betreft zwanger worden. Maar jullie verhalen geven mij hoop en 37 is eigenlijk nog helemaal niet zo oud!


afbeelding van Wicked Sheila
11 december 2014
Ik ben 36 en net bevallen van mijn eerste kindje; een gezonde zoon.

Ondanks mijn leeftijd, wilde ik niet meedoen aan de verschillende testen. Het enig waar wij voor kozen was de 20 weken echo. Wel met de afspraak, mocht daar iets uit blijken wat ernstig er uit ziet, besluiten we dan pas of we door willen gaan met andere testen.

Het is ieders eigen keuze. Maar ik denk dat het van belang is, dat áls je wel de testen doet, je van te voren moet bedenken hoe je om wilt gaan met de impact. Zit je met je partner op dezelfde lijn, bijvoorbeeld, als blijkt dat de uitslag anders is dan gehoopt. Wat te doen als je kindje een afwijking heeft? Als het kindje bijvoorbeeld alsnog gewenst is, waarom wil je dan alsnog de test? Houd er ook rekening mee dat de uitslag percentages met zich meebrengt. Kan je daar mee om gaan? Je zal niet overal een antwoord op kunnen krijgen en dat brengt onzekerheid met zich mee.

Ik denk in ieder geval dat een voorbereiding met je partner al veel zorgen kan wegnemen. En dat lijkt me erg prettig.
afbeelding van Stept
20 november 2014
Hoi Elfrieda,

inmiddels hebben we gisteren de uitslag gehad op de combinatietest.
1:140 en dus een verhoogde kans. Vandaar dat nu de NIPT test wordt gedaan.
Over 2 á 3 weken krijgen we de uitslag daarvan, spannend!
afbeelding van Stept
6 november 2014
Hoihoi,

Ik begrijp dat jij niet het risico wilde lopen, zeker niet als je al heel veel hebt meegemaakt.

Van dichtbij heb ik het verdriet meegemaakt van een kindje met een chromosoom afwijking. Waar men al weer heel snel afscheid van moest nemen na haar geboorte.
Gezien mijn leeftijd heb ik een verhoogde kans en gelukkig voor mij zijn er wel testen beschikbaar nu. Op de zaken waar je op kunt testen bij de vruchtwaterpunctie geeft deze 100% zekerheid, echter wil dat niet zeggen dat je een gezond kindje krijgt.

Maar eerst de NIPT (wanneer de Combinatietest een verhoogde uitslag geeft).
Indicaties
NIPT kan uitgevoerd worden in elke zwangerschap zonder specifieke indicatie.
NIPT vervangt ook de vruchtwaterpunctie (amniocentese) of vlokkentest (CVS) in zwangerschappen met een verhoogd risico op Down syndrome, trisomie 18, of trisomie 13 in het geval van een afwijkend resultaat van de triple test of eerste trimester screening voor Down syndroom, en in het geval van hoge moederlijke leeftijd.

Contra-indicaties
NIPT is niet geadviseerd wanneer er:
Fetale afwijkingen gezien zijn op de echografie
Er genetische afwijkingen bestaan die niet met NIPT kunnen gediagnosticeerd worden

Bloedstaal
NIPT is een "Niet-Invasieve" Prenatale Test, dwz een veilige test waarbij er geen risicos voor de fetus zijn, in tegenstelling tot de vruchtwaterpunctie (amniocentese) en vlokkentest (CVS). Voor NIPT is enkel 20 ml bloed van de zwangere nodig. Speciale bloedbuizen van GENDIA zijn hiervoor nodig.
Het bloedstaal kan op de consultatie in het GENDIA lab in Antwerpen worden afgenomen, of opgestuurd worden naar het GENDIA lab in speciale kits. Het bloed moet steeds bij kamertemperatuur bewaard worden.

Maar mocht de NIPT ook geen goede uitslag geven, dan zal er snel een vruchtwaterpunctie plaatsvinden (ik ben na de uitslag van de evt Nipt test al 18/19 weken zwanger) . Uitslag van een evt vruchtwaterpunctie zal ook 2 á 3 weken op zich laten wachten.. je begrijpt waar ik naartoe wil. Dank voor je reacties.
Is jullie gezin nu compleet Elfrieda?


afbeelding van Elfrieda
6 november 2014
Ik kon in je verhaal niet duidelijk krijgen welke test je eerst zou doen en of je ze allemaal zou doen, daarnaast ben ik nieuwsgierig naar je beweegredenen omdat er weinig bekend is over de NIPT test, vandaar de vraag. Ik heb geen ervaring met een vruchtwaterpunctie maar ik zou die niet aandurven omdat ik veel miskramen gehad heb, het risico is voor mij veel te groot. Ik ben wel benieuwd naar het verschil in de testen, wat heeft de ene test wel wat de andere test niet heeft...
Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van de vruchtwaterpunctie is hoog. Het vruchtwateronderzoek geeft een zekere uitslag. In ongeveer 1 % van de testen is er geen of een onduidelijke uitslag. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bloedbijmenging in het vruchtwater. De snelle DNA-test is dan niet mogelijk. Er zal dan alsnog chromosomen onderzoek plaatsvinden op geweekte cellen. De uitslag van dit onderzoek is na 3 weken bekend. In een enkel geval kan het nodig zijn om bloed van de ouders af te nemen of een tweede vruchtwater punctie te verrichten.
afbeelding van Stept
6 november 2014
Hallo Elfrieda,

natuurlijk zal ik eerst een NIPT test laten uitvoeren (dat had ik ook in mijn reactie erbij gezet). Maar mocht de NIPT niet goed zijn, zou ik nog kunnen kiezen voor de vruchtwaterpunctie.
Omdat ik heel erg mijn twijfels heb of ik dat wel ga willen, vroeg ik aan iemand die al eerder een vruchtwaterpunctie heeft gehad of zij wellicht mijn angst die ik ervoor heb, weg kan halen. Ik vroeg om ervaringen dus. Puur om mezelf de tijd te geven mocht het nodig zijn om eraan te wennen. Niet dat ik in 1 dag moet gaan beslissen snap je?

Ik denk dat desbetreffende persoon niet meer actief is op dit forum. Dus de vraag aan jou of jij ook ervaring hebt met een vruchtwaterpunctie?
P.s: volgens mijn VK geeft een vruchtwaterpunctie 100% uitsluitsel.
Alvast bedankt voor je reactie.
afbeelding van Elfrieda
6 november 2014
Hallo Stapper.

Waarom kies je voor een vruchtwaterpunctie met risico op miskraam als er wellicht ergens een nipt test gedaan kan worden zonder kans op miskraam en met betrouwbaardere uitslag dan een punctie? Ik vraag me af of je met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet dezelfde beperkingen hebt als bij de NIPT test...
Beperkingen
NIPT bepaalt enkel het aantal kopieën van chromosoom 21, 18, 13.
Mosaicisme voor deze 3 chromosomen, kleine afwijkingen (deleties of duplicaties) van deze chromosomen, andere chromosoomafwijkingen zoals triploidieen, en moleculaire monogene afwijkingen (Mucoviscidose, kanker, etc) worden niet opgespoord met NIPT.
afbeelding van Stept
5 november 2014
Hoi Jacqie1972,

Ik las je berichtje op het forum.
Hoe gaat het met jou en jullie kindje dat inmiddels alweer bijna 1 jaar is?

Ik ben 39,5 jaar en zwanger van mijn eerste kindje en krijg volgende week de combinatietest. Verloskundige gaf aan dat ik door mijn leeftijd een verhoogde uitslag kan verwachten van die test en we dan door kunnen voor de NIPT test. Jij hebt 'n vruchtwaterpunctie gehad. Kun je mij vertellen hoe dat was? Erg pijnlijk? Het idee van een holle naald in mijn buik..ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken, maar wellicht dat jij mijn angst daarvoor een beetje weg kan nemen? Alvast bedankt voor jouw reactie.
Groetjes Stapper
afbeelding van Faith70
3 november 2014
Hallo, ik ben zelf 45 jaar en op mijn 43e bevallen (2e IVF poging) van een kerngezonde dochter. Door omstandigheden was het er eerder niet van gekomen. We hebben destijds een combinatietest gedaan en zijn ons na een goede nekplooi ed een ongeluk geschrokken toen we een verhoogd Down risico onder ogen kregen van 1:2000. Totaal verslagen (alhoewel ik diep van binnen niet geloofde dat er iets mis was) hebben we gewacht tot we een punctie konden doen (minder kans op miskraam dan vlokkentest maar je moet wel iets langer wachten tot je hem mag doen en dat was zeer moeilijk!). Daaruit bleek dat er geen afwijkingen waren. Waarschijnlijk hebben ze mijn 'hoge' leeftijd in een optelsom gegooid en kan daar bijna geen goede waarde meer uitkomen. Anders kan ik het ook niet verklaren. Ik schrijf dit omdat ik destijds zelf het hele internet heb omgeploegd om geruststellende verhalen te kunnen lezen. Heeft me erg geholpen. Dus, laat je niet afschrikken door de tests, het is een indicatie maar volstrekt onbetrouwbaar. Wil je zeker zijn, doe dan de vruchtwaterpunctie. Verder wilde ik laten weten dat ik, nu ik moeder ben, helemaal vol ben van het moederschap en heel erg graag een 2e zou willen. Mijn vriend heeft al aangegeven hier niets voor te voelen, hij was destijds al erg bang voor zoveel verantwoordelijkheid (nu wel helemaal gek van onze dochter) en is niet om te praten. Heb het dan ook met pijn in mijn hart opgegeven. Het gaat mij ook om mijn dochter, dat ze later nog naaste familie heeft waar ze op terug kan vallen. Dat is erg belangrijk voor mij. Nu gaat het met mij en mijn vriend niet zo goed en het zou kunnen dat we niet bij elkaar blijven. Voor mij houdt dat in dat ik dan voor mezelf zal kiezen; nl contact opneem met een donor en op die manier zwanger zal proberen te raken. Er zullen dan een hoop mensen zijn die mij voor gek gaan verklaren maar het moederschap heeft mij vervuld met zo'n groot geluk dat ik bijna een beetje hoop dat we de knoop snel zullen doorhakken. Heeft iemand hier ervaring mee?
afbeelding van babybanjo
10 juni 2014
Ben nu 43 en straks 44 als mijn derde geboren wordt. Ik ga niet voor welke test dan ook, omdat een berekening van 1 op 1000 nog weinig zegt en ik me zorgen ga maken terwijl de kans nog steeds heel groot is dat het dan goed is. Daarnaast heeft mijn broer een kind met Down en ik weet gewoon - ondanks alle moeite die ik zie bij zijn gezin - dat mijn kindje dan ook welkom is. Mijn schoonzus had alle testen wel gedaan en daar kwam uit dat het kindje geen Down had. Foutje! Wel dus. Ik vind de testen zo onbetrouwbaar! De 20 weken echo ga ik natuurlijk wel doen, zeker ook zodat ik dan mijn kindje weer kan zien:-)
afbeelding van Sassefras26
29 mei 2014
Ik ben nu 37 en in januari moeder geworden van onze zoon. Gezien leeftijd dus verhoogd risico op een kindje met een afwijking. Ik heb alleen niet de routing gevolgd zoals hier beschreven staat. Door de huisarts werd ik ook meteen voor de keuze gesteld voor vruchtwater punctie en vlokkentest. Ik had alleen geen idee hoe het werkte, arts wel iets uitgelegd maar toch ben ik op internet gaan zoeken en kwam een document van ziekenhuis in Amsterdam tegen met meer info. Ik kreeg echt kriebels bij het idee dat ze met een naald mijn buik in zouden gaan, en daarnaast las ik ook dat er nog een hele kleine kans is op een miskraam. Uiteindelijk zelf een verloskundige gezocht en die meteen gebeld. Die gaf aan dat zij nooit meteen de vlokkentest of vruchtwaterpunctie doen, maar eerst de combinatie test. De laatste is een kansberekening. Maar redelijk goed. Want uiteindelijk geldt bij alle 3 de testen dat niet alles uit te sluiten is.
Met mijn leeftijd ging ik de combinatietest in met een kans van ong 1 op 280 op syndroom van down (Edward nog kleinere kans) dat ik een kindje met een afwijking zou krijgen. Na de test had ik dezelfde kans als iemand van 28 jaar op een kindje met een afwijking 1 op 782 op syndroom van down (Edward nog kleinere kans) Dit was voor ons reden om niet verder te gaan. Wij vonden het dermate gestegen dat we niet verder wilden. Het voelde goed en ik voelde ook dat het goed zat. Wij zijn nu ouders van een gezonde jongen. Achteraf ben ik erg blij dat ik niet naar mijn huisarts heb geluisterd maar eigen pad heb gekozen. Ik vind het daarom ook jammer om te zien dat in dit artikel met geen woord over de combinatietest gerept wordt. Een test die jouw en je kind nog niet veel kwaad kan doen, en eentje waarbij ik al gerust gesteld was dat er niks was.
Nu zeg ik niet dat de andere onderzoeken slecht zijn, ieder kiest waar je je prettig bij voelt. Ik vond het idee dat ze in zo'n vroeg stadium mijn buik ingingen en er wat uithaalde met een kleine kans op miskraam geen fijn idee.
Daarom was de combinatietest een uitkomst voor ons. Je kan dan zelf bepalen bij welke uitslag je verder gaat of dat je genoeg gerustgesteld bent.
Halverwege de zwangerschap hoorde wij dat er een test in België wordt gedaan die erg betrouwbaar is en geen schade aan moeder en kind levert, geloof dat er ook gekeken werd om deze in Nederland te introduceren (of is er misschien al). Als die in NL is en wij gaan voor tweede kind, dan is de kans groot dat wij voor die test gaan.
afbeelding van Maryse83
27 mei 2014
Ik wil heel graag zwanger worden ik ben nu 30 jaar, tot welke leeftijd is nog verstandig om kinderen te krijgen?
gr Maryse
afbeelding van Wiesje02
20 mei 2014
Hallo allemaal,
Ik ben nieuw hier,heb me net met veel moeite geregistreerd. Ik heb gisteren bevestigd gekregen wat ik eigenlijk al een paar weken vermoedde ik ben zwanger van ons derde kindje. En ik ben 24-3 45 geworden. We hebben samen al een dochter van 16 en een zoon van 9. Ik heb die beide zwangerschappen doorgemaakt met extreem overgewicht. Bij onze tweede was ik verminderd vruchtbaar. Na de bevalling toen we besloten hadden dat een derde kindje welkom was ben ik met de pil gestopt. Ik heb zelfs nog zes kuren clomid gehad allemaal onsuccesvol. Op 8-9-2011 heb ik een gastric bypass ondergaan om mijn overgewicht te kijf te gaan maar vooral om gezonder te worden. Aan zwanger raken dacht ik al niet meer ik dacht dat dit ene gepasseerd station was en ik had mijn wens diep verstopt. In april 2013 was ik overtijd en ik deed samen met mijn man een test en bleek zwanger. Het meest wonderlijk was dat ik nog nooit een positieve test had gehad en nu knalde hij uit het staafje. Die zwangerschap is met ongeveer 7 weken uitgelopen op een miskraam iets wat me een gebroken hart bezorgde. En daarna besloten we op dezelfde voet verder te gaan. Steriliseren of de pil nemen voelde zo definitief en bijna als een straf na die miskraam. En ik dacht dat de kans als ik in 9 jaar zonder voorbehoedsmiddelen 1 keer zwanger raak bijzonder klein was. We lieten het over aan het lot. En nu werd ik 5-5 niet ongesteld en ben dat nog steeds niet. Gisteren getest en weer een knaltest. En ik vind het geweldig mijn man ook maar we staan er toch niet helemaal onbezorgd in. Ik ben heel erg blij dat ik hier terecht ben gekomen want ik voelde me bijna 120 en alleen op de wereld.
afbeelding van bruinoog
9 mei 2014
IK ben 1 Maart bevallen van een meisje Madelief ze was 21 week en had trisomie 18 en werd 2-4 was voor het laatst ongesteld we zijn weer zwanger zo snel ja de test was positief .Ik ben 43 jaar en dit jaar 44 en heb 3 kinderen 2 uit een eerder huwelijk en nu zouden we toch graag nog een baby tje broertje zusje erbij willen .Ik hoop op een nipt test bloedtest .Heb al t ziekenhuis gebeld ben benieuwd wanneer ze me oproepen.
Allemaal veel geluk gewenst
afbeelding van yvon-806590
11 februari 2014
Ik werk voor het televisieprogramma Achter de voordeur. In dit programma delen gewone mensen hun bijzondere verhaal met buurtgenoten. Op dit moment zijn wij hard bezig met de research voor een nieuw seizoen dat komend voorjaar te zien zal zijn. We zouden in de nieuwe serie graag het verhaal willen horen van een moeder die (op latere leeftijd) onverwacht zwanger is geworden. Wil je meer weten over ons programma? Mail dan naar: yvonne.heerema@kro-ncrv.nl
afbeelding van w.jo-667201
29 december 2013
Hoi wij zijn nu met de tweede ook voor nipt gegaan en zijn hiervoor naar Brussel geweest.
We hadden binnen 2 weken de uitslag gelukkig!
afbeelding van DELETED_J1969_anonymized
29 december 2013
Ik ben er net achter gekomen dat ik zwanger ben. Ik vind het doodeng en ik ben bang dat het niet goed is. Het is niet gepland maar zeker welkom. Ik ben 44 en we hebben een kindje van 2. Een jaar daarvoor hebben we een zwangerschap afgebroken vanwege een zeer slechte uitslag van de vlokkentest. Vandaar dat we het risico niet wilden nemen. We gaan voor de nipt! Het zullen hele lange weken worden! !
afbeelding van Nath-910241
15 december 2013
Laat n NIPT doen, het is nog niet overal mogelijk en bij aevitae willen ze het niet vergoeden ondanks dat het goedkoper is voor verzekering dan punctie of vlokken test ( 690 euro ipv 1200 euro). Uitslag is 99.9% zeker en geen risico op miskraam. Mijn ziekenhuis in amsterdam steunt het. Je kan je bloed laten afnemen, zij sturen het naar de organisatie in België die het doorstuurt voor test in de US. Ziekenhuis zit er zelf financieel niet tussen. Verdient er dus niet aan. Binnen 2 weken uitslag binnen.
Wij wisten bij week 14 de uitslag. Gezond en ( op aanvraag na uitslag) een paar uur later dat het een jongetje is.
afbeelding van Alice Ermes
25 oktober 2013
Ik ben bijna 42, 3 maanden geleden is Siarl geboren.
Ik was al erg jong gesteriliseerd, ervan overtuigd dat ik nooit meer dan 1 kind wilde.
Nou, soms loopt je leven anders dan je denkt....
Via IVF zwanger geworden. Heel bewust geen testen laten doen. Want we wilden niet voor de beslissing van het afbreken van de zwangerschap komen te staan.... misschien is het struisvogelpolitiek, maar wij hadden vrede met deze keuze.
Siarl is 3 weken te vroeg geboren, met erg veel haast. De verloskundige was net 5 minuten binnen, toen lag onze Siarl al op bed. Maar alles was goed, en dat is het nog steeds.
Ik zou weer voor dezelfde beslissing gaan, om niet te testen.
afbeelding van Alice Ermes
25 oktober 2013
Inwendige echo doet geen pijn. Ze gaan met een soort staaf (vergelijk het met een rechte dildo) met veel glijmiddel naar binnen. de staaf is de echo-camera.
Probeer je wel te ontspannen, dat is natuurlijk het beste.
afbeelding van anja-898758
25 oktober 2013
hallo,ik ben 44 jaar en zwanger van mijn vierde kindje,ik ben dolgelukkig.volgende week krijg ik een inwendige echo,kan mij iemand vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat en doet dat pijn?
afbeelding van Jacqie1972
17 september 2013
Ik ben 41 en nu 21 weken zwanger. Lees veel over testen. Zelf heb ik een vruchtwaterpunctie laten doen omdat wij 100% zekerheid wilden hebben. Ik snap dat je nooit 100% zekerheid hebt, maar als je e.e.a. wilt uitsluiten is de vruchtwaterpunctie, van wat ik aan info heb gelezen, het meest betrouwbaar naast de vlokkentest, maar bij deze laatste is de kans op een miskraam weer net iets groter. Naar de bloedtest in Duitsland heb ik ook geïnformeerd. Maar dat geeft niet op alle chromosoomafwijkingen een 100% uitslag. Sterker nog, als ze bij deze bloedtest een afwijking vinden, zul je alsnog een vruchtwaterpunctie moeten laten doen als je echt de zekerheid wilt hebben. Maar het is maar net hoe zeker wil je het weten. Het blijft een feit dat je met een vruchtwaterpunctie een bepaald risico loopt. Maar de kans op kindje met downsyndroom, als je boven de 40 bent (=1 op 80), is groter dan de kans dat je miskraam krijgt van de vruchtwaterpunctie (1 op 200).
afbeelding van bianca1728
15 september 2013
Er zitten overal voor- en nadelen aan. Ik (1970) ben zelf ook op latere leeftijd moeder geworden van twee kindjes (2010 en 2011). Volgens de boekjes zou op latere leeftijd meer risico zijn op allerlei dingen en nog meer "blablabla", maar ik heb genoeg gelezen en gehoord over jonge stellen die moeilijk of geen kinderen konden krijgen en ik heb genoeg jongere moeders gezien die een kindje met Downsyndroom hebben. Het nadeel van jonge ouders is, dat de kinderen het huis uit gaan als je ca. 45 jaar bent en "wij" kunnen nog heerlijk genieten van onze ukkies. Dus ja....en dan hebben sommige mensen het over de leeftijd/ouder worden/overlijden als de kinderen ouder worden, maar hoeveel kindjes verliezen één- of beide ouders door ziekte, ongeval, etc. Kun je toch ook niks van zeggen hoe dat verloopt?! Tja, laat ons maar lekker op latere leeftijd (nog) moeder worden, niks mis mee.
afbeelding van Loes Amara
22 mei 2013
Ik ben net 40 geworden. Vorig jaar december getrouwd (op mijn 39ste, eerste huwelijk :)) en ik ben spontaan zwanger geworden. Aanstande vrijdag mijn eerste echte officiele echo (woon in het buitenland, had even een snelle echo met een niet zo geweldig apparaat toen ik wist dat ik zwanger was) Ik geloof in zwangerschap NA het huwelijk en kreeg dus eerder nooit een kans :) Mensen, wat maakt het uit hoe oud je bent? Je neemt verantwoordelijkheid voor wat je is gegeven. Ik krijg de mogenlijkheid om moeder te worden op mijn 40ste. Het kind is supergewild en gewenst. Ik ben superblij dat ik het voorrecht heb zwanger te mogen zijn. Voor een ieder die denkt dat sommigen te oud zijn: ik vind dat je niet mag oordelen, je weet nooit wat voor reden er is dat iemand op latere leeftijd zwanger wordt. Fijn dat je je mening geeft maar dat doet niets af aan het feit dat heel veel vrouwen dolgelukig zijn met deze kans om zwanger te zijn. Je leeftijd bepaald niet of je een goede of slechte moeder zal zijn :)
afbeelding van Anneke1
22 mei 2013
Ben 47 jaar oud en we hebben net een zoontje van 3,5 maand. Wij waren wel heel klinisch. Is het gezond, dan is het heel welkom, en anders hadden we het weg laten halen. Wij vonden dat we het het kind niet konden aandoen, want het zou altijd van ons afhankelijk zijn, als het gehandicapt zou zijn, en als je al een bepaalde leeftijd hebt, dan is het logisch om aan te nemen dat het al op jonge leeftijd in een instelling terecht zou komen. Ik ben opgevoed met kinderen die het downsyndroom hebben, en ik weet hoe hard de wereld is/kan zijn. Gelukkig is onze zoon gezond en dank ik god dat we zoveel geluk mochten toebedeeld krijgen. Ieder kind is er eentje van god, maar als je het lichamelijk en geestelijk niet aankan, dan is de kind altijd de dupe.
afbeelding van jeanetje71
16 mei 2013
W.Jo, ik voel me ook een echte geluksvogel hoor, ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik het inderdaad allemaal nog een keer mag meemaken. Heb altijd graag meerdere kinderen gewild, het liefst 4 maar dat is me dan helaas niet gegund maar mijn eerste dochter was al een wonder en dat ik nu dus weer zwanger ben van de tweede is helemaal een wonder. Ik geniet inderdaad met volle teugen en heb me nog nooit iets aangetrokken van wat andere mensen van me denken of achter mijn rug om over me zeggen. Dank je voor je reactie
afbeelding van w.jo-667201
11 mei 2013
Jeanetje71 Wauw wat een verhaal zeg! Wat heb jij een geluk!! Geniet hiervan en trek je alsjeblieft van niemand wat aan! Heerlijk voor je dat je zwanger bent en dat je het allemaal nog mag mee maken. Helemaal top!
afbeelding van jeanetje71
11 mei 2013
Ik heb 10 jaar zonder succes geprobeerd een kindje te krijgen, dankzij IUI kreeg ik op mijn 38ste alsnog een gezonde dochter. Vorig jaar wilde ik heel graag nog een keer in aanmerking komen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar helaas, uit mijn bloed bleek dat ik geen kinderen meer kon krijgen. Intens verdriet had ik ervan, toen bleek ik opeens zwanger.... zomaar. Maar helaas, na 7 weken ging het mis en verloor ik mijn laatste hoop op nog een kindje. Iedereen zei toen, wees blij met je gezonde prachtige dochter. Wat een dooddoener, dit is geen troost. Integendeel. Het maakt je verlangen er zeker niet kleiner op. Maar........ wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik ben inmiddels 15 weken zwanger van mijn tweede kindje en ik ben er heel erg blij mee en gelukkig van. Ik ben 41, als het kindje geboren wordt 42 en ook ik voel me allesbehalve te oud om nog moeder te worden en ik trek me niets aan van vooroordelen. Natuurlijk had ik liever 12 jaar geleden gelijk mazzel gehad maar dit was me helaas niet gegund dus nu geniet ik er des te meer van en ben ik zeker zeer dankbaar voor mijn twee wondertjes.
afbeelding van w.jo-667201
6 mei 2013
Hoi Mootje5
De reden waarom wij hebben laten testen is dat wij de keus zouden hebben, mocht er iets mis zijn
er wat mee te kunnen doen. Als jullie zoiets hebben van "mocht er wat zijn maakt ons niet uit" dan zou ik alles gewoon zo laten. Je zegt zelf al, dit is een liefdesbaby. Toen bij ons bleek dat de nekplooi meting niet goed was konden we gewoon niet onbezorgd meer van de zwangerschap genieten. Je bent er continu mee bezig... onderzoeken, zorgen, stress...
afbeelding van Mootje5
5 mei 2013
Hallo allemaal,

Ik ben zwanger van mijn 5e kindje en heb ik feb een miskraam gehad. Ik ben heel gelukkig met mijn vriend die niet de biologische vader van mijn andere kinderen is. Voor ons is dit echt een liefdes baby ik ben 39 jaar . Ik twijfel over de testen.
afbeelding van w.jo-667201
20 april 2013
Hoi Elfrieda
Gefeliciteerd met je zwangerschap!! Wat ontzettend fijn dat het gelukt is!!!!!
En 39 valt toch wel mee??? Mijn schoonzus en ik waren vorig jaar samen zwanger en zij was toen ook die leeftijd!
Niks mis mee! Maar dat is mijn mening...
Ik hoop echt dat ze dit hier ook doen maar anders ga ik richting Duitsland.
Ik heb 1 keer een vlokkentest laten doen en liever nooooooit meer als er een veiliger manier is!
Ik heb toen wel mee gewerkt met een bloedonderzoek die tegelijkertijd met de vlokkentest gedaan werd omdat ze inderdaad op zoek waren naar een andere methode.
afbeelding van Elfrieda
20 april 2013
Volgens mij voeren ze in NL ook eind dit jaar een bloedtest in, dat is veiliger en betrouwbaarder dan vruchtwaterpunctie/vlokkentest. Ik ben inmiddels 30 weken zwanger en 39 jaar en heel blij met mijn wondertje. Na een aantal miskramen besloot ik het op te geven en heb een hondje gehaald, op dat moment was ik net 2 weken zwanger zonder het te weten. Vooroordelen zullen er altijd blijven, ik trek me lekker niks aan van wat anderen willen en vinden, zij passen zich tenslotte ook totaal niet aan aan wat ik wil/vind/verwacht van hen. Gewoon lekker doen wat je zelf wil. Leeftijd is irrelevant, er zijn belangrijkere punten om ouderschap op af te rekenen zoals allerlei vormen van mishandeling/misbruik. Ik vind het zo'n dikke kul dat er gekeken word naar leeftijd en dan zou ik mijn levensstijl moeten aanpassen omdat een ander mij mss oma zou kunnen gaan noemen? Schandalig, dat heeft waarschijnlijk te maken met de opvoeding die diegene heeft meegekregen, het is onfatsoenlijk om zomaar dingen te veronderstellen en aannames te maken. Ik heb overigens van niemand rare blikken gehad, ze zijn allemaal blij met mijn onverwachte zwangerschap. Ik wens iedereen hier een gezonde en gelukkige zwangerschap toe en de dames bij wie het niet wil lukken wens ik veel sterkte toe. Ik zou het niet zo snel opgeven omdat ik de 40/50 jaar leeftijdsgrens bereik, het geeft zoveel voldoening om een kindje te mogen grootbrengen in een gelukkig en goed functionerend gezin. Zorg voor je eigen geluk en kijk niet naar wat anderen allemaal wel en niet vinden kunnen. Als je daar eenmaal aan begint blijf je bezig met je aanpassen aan andermans standaard. Veel plezier met alle baby's en zwangerschappen enz...
afbeelding van w.jo-667201
19 april 2013
Hoi Nico 558381

Ontzettend bedankt voor je reactie Ben erg blij dat ik nu wat meer info erover heb.
Zo'n vlokkentest zou ik eerlijk gezegd niet meer willen meemaken!
Ik ben erg blij dat ik nu weet dat er iets anders bestaat!

afbeelding van nico-558381
18 april 2013
Beste W.JO,
De Praena-test is een bloed-test die je in meedere Duitse klinieken kunt laten doen tussen week 12 en week 16 van de zwangerschap. Kosten zijn EUR 1250 en worden soms wel maar meestal niet door je zorgverzekering vergoed. Ik kreeg voorafgaand aan de bloedafname een uitgebreide, deels 3D echo, waarbij op vele punten / kenmerken gecontroleerd werd. De arts gaf aan dat alles er goed uit zag maar liet de beslissing aan ons. We hebben de test toch gedaan en inderdaad was de uitslag gunstig.De kliniek neemt het bloed af in speciaal geprepareerde buisjes en stuurt dat op naar het laboratorium van Lifecodexx. Na ongeveer 10 dagen krijg je de uitslag.
afbeelding van w.jo-667201
18 april 2013
Hoi Nico 558381. Je had het over een preana test? Zou je hier misschien iets meer over kunnen vertellen? Wij hebben door een nekplooimeting die niet goed was een vlokkentest laten doen en doen dit denk ik ook mochten we ooit zwanger worden van een tweede. Maar als ik iets anders kan laten doen dat veiliger is dan een vlokkentest en het zo'n beetje dezelfde uitslag geeft zou ik dat heel graag willen.
afbeelding van DELETED_Petra013
DELETED_Petra013
8 april 2013
Ik geloof niet dat ik zover wil gaan. Elk kindje is welkom, de natuur regelt alles zo mooi. Ik zou ook niet voor de keuze willen staan. Dat wens ik niemand toe.
afbeelding van nico-558381
8 april 2013
Zowel een vlokkentest als vruchtwaterpunctie brengen een aanzienlijk risico op een miskraam met zich mee en krijg je bovendien pas vrij laat in de zwangerschap. Een veel beter onderzoek is de Praena test. Dit is een bloedtest zonder risico die moelijk is tussen week 12 en week 16 van de zwangerschap. Uit het bloed van de moeder worden de afvalcellen van de baby onderzocht op chromosomale afwijkingen. Uitslag met ongeveer 98% zekerheid. Deze test is vanwege ethische discussies niet in Nederland beschikbaar maar kun je in Duitsland net over de grens laten uitvoeren. Je bloed wordt afgenomen en opgestuurd naar LifeCodexx.
afbeelding van petrot1969
8 april 2013
Onze Bret is nu al bijna 5 maanden oud. hij is geboren een w.eek voor mijn 43ste verjaardag. een vrolijk en gezonde jochie. Het enigste kleinzoon in het familie. Dus waarom niet?
afbeelding van DELETED_Petra013
DELETED_Petra013
8 april 2013
Ik vind sommige reacties over een te hoge leeftijd wel heel erg hard. Ik ben nu 42 en net 7 weken zwanger. Wegens allerlei omstandigheden is het er eerder nooit van gekomen en nu mag ik alsnog dit wonder ervaren en beleven. Het was niet gepland, maar daarom zeker niet minder gewenst. Zolang een vrouw vruchtbaar is, is er volgens mij niets aan de hand, zolang het kind gewenst is. Maar wat over 20 jaar, wordt er dan gezegd. Tja, 20 jaar geleden waren mensen al oud met 40. En over 20 jaar staan we nog midden in het arbeidsproces. Ik gun iedereen het wonder van een kind.
afbeelding van ramon
15 december 2012
jammer hoor dat er toch mensen zijn die vooroordelen hebben dat vrouwen op latere leeftijd zwanger willen worden of zijn.op alle leeftijden zitten er risico s aan een zwangerschap. ik was 32 toen onze zoon werd geboren, alles leek goed te gaan maar hij werd met een zwangerschapsduur van 25 weken geboren. het is nu gelukkig een gezonde zoon van bijna 9 jaar.en inderdaad je neemt niet een kind maar je krijgt een kind. het is een wonder en het blijft een groot wonder.en iedereen heeft zijn eigen levens verhaal en dat is bij iedereen weer verschillend.
afbeelding van suuus
suuus
14 december 2012
wij zijn bijna alweer 5 maanden trotse ouders van onze 2e manneke! was 12 agustus uitgerekend,maar meneer kwam 3 weken te vroeg(22juli) hihi nu een lekker jong aan t worden haha... word volgende week 30 aiii haha..
Kijk, tuurlijk is het niet te plannen, ja we nemen een kind. Maar je moet ook aan later denken...en wat de risico's zijn.. zeg niet dat dat altijd zo is..maar kom op, dan lees ik hier 47 jaar.. je moet ook verder denken, dan ben je 67 ,dan is je kind 20! Als je de 40 grens passeerd, denk even verder...en oke als je kinderen wilt, en het lukte allemaal niet en om medische redenen, oke das al erg genoeg.. maar denk dan oke, kan t nog wel? vind het gewoon zielig voor t kind, en niet alleen op deze leeftijd, maar ook die tienermoeders, verschrikklijk! kind met kind. echt zooo zielig...voor t kind... afijn, dit zal wel niet zo'n leuk bericht zijn, maar zo denk ik erover...no hard feelings
afbeelding van ramon
14 december 2012
ik ben 41 jaar en 15 weken zwanger van ons 2e wondertje. wij hebben bewust gekozen voor geen vruchtwaterpunctie en vlokkentest, wel de 20 weken screening echo.wij zijn dol blij maar we weten de risico s ook. waarom ik op deze leeftijd zwanger ben het was eerder niet verantwoord om medische redenen bij mij zelf, en daar bij zwanger worden gaat niet bij iedereen zomaar. iedereen veel sterkte en succes.
afbeelding van trui-651150
19 juni 2012
hoi allemaal wij zijn op tweede pinksterdag ouders geworden van een gezonde zoon alles zit erop en eraan een tip voor iedereen doe wat jij denkt dat goed is ga af op je eigen gevoel zelf kreeg ik weinig commentaar op mijn leeftijd 47 wonderen zijn de wereld nog niet uit. Iedereen bedankt voor de steun ik hoop dat iedereen die dit leest er kracht en hoop uit haalt.
afbeelding van petrot1969
12 juni 2012
Wat geweldig nieuws Jack '12!! Mijn combinatietest uitslag was 1:150 en hebben wij besloten niet een vlokkentest te doen. Wij gaan Maandag voor de 20 weken echo.
afbeelding van Jack '12
12 juni 2012
Hier ruim 14 weken zwanger en net 38 geworden, slechte uitslag combinatietest (1:20) daarom vlokkentest gehad. Alles is helemaal goed, nu eindelijk gaan genieten van deze zóóóó gewenste zwangerschap!
afbeelding van carola1971
carola1971
30 mei 2012
Ik ben 41 jaar en moeder van een 13 jarige dochter en 15 jarige zoon.Nu al 21 weken zwanger en de 20 weken echo was goed.Kans op syndroom van down is 1 op 560.Verder doen wij geen testen.
afbeelding van petrot1969
30 mei 2012
Hoi Jennifer

Heel erg jammer van het verlies van je 2de kindje, maar duime ik dat je snel weer zwanger wordt, want ja, zo oud ben wij toch niet, hé! Ik ben het met je eens, als jij goed op jezelf passen en gezond leefd dan kan jij noch heel veel doen samen je kinderen. Jij bent 42 jaar oud of 42 jaar jong.

Ik heb de combinatietest gedaan en was de uitslag een hoog risico van 1:150 puur vanwege mijn leeftijd. Wij hadden besloten het daar te laten en niet verdere tests te laten doen. Noch een week of 3 dan ga wij voor de 20 weken echo.

Veel success en ik hoop echt dat het jullie snel lukten voor een heerlijke baby nummer 2.

Groetjes
Petro
afbeelding van jennifer107
29 mei 2012
Ik ben 42 en heb een dochtertje van 2,5 en mijn 2e zwangerschap is net na 6 weken misgegaan. Nu hebben wij ook wel een "deadline" gezien mijn leeftijd, en dat maakt mijn verdriet om deze miskraam nóg groter. Als ik nu de reacties zie van de vrouwen hier doet me dat zéker goed, bedankt daarvoor! Wel wil ik even reageren op onze leeftijden; ik begrijp de reacties op moeder worden op oudere leeftijden; echter zie ik moeders van in de 20 en 30 die geen zin of fut of conditie hebben om met hun kind mee te willen doen in de speeltuin, of ermee gaan fietsen of meer van die dingen waarvan ik denk dat dat wél bij die leeftijd hoort. Als ze mij later oma noemen dan verf ik mijn haar wel, maar als ik niet ziek wordt of iets breek dan kan mijn dochtertje ín ieder geval wél zeggen dat haar mama altijd meedoet. Ook wij hebben geregeld dat ze goed terecht komt, mocht er iets gebeuren, ook financieel, maar dat zouden we ook gedaan hebben als we in de 20 0f 30 waren. Bij de 1e deed ik een vruchtwaterpunctie en dat zou ik bij de 2e ook gewild hebben. Je sluit er niet alles mee uit maar wel het maximale. Voor nu gaan wij weer moed verzamelen en hopen dat het snel weer lukt!

Jennifer

afbeelding van boydlev
29 mei 2012
Je hebt tegenwoordig de combinatie test en deze is naar mijn eigen ervaring stukken veiliger dan een vlokkentest of vruchtwaterpunktie...

Lilypie Pregnancy tickers

afbeelding van petrot1969
25 mei 2012
Ik zelf ben 42 jaar oud en zwanger van mijn 3de kindje. Mijn dochter is 17 jaar en mijn zoon 13 jaar. Ik heb in 2011 verhuisd naar Nederland nadat ik mijn partner leer ken het met een vakantie in 2009. Hij heb noch geen kinderen en heb wel een groot kinderwens. Wij had besloten te kijken of het ook spontaan lukt. Wij wil niet gaan voor enige tests etc om zwanger te raken. Wat was wij gelukkig toen ik nadat ik een jaar in Nederland woon zwanger bent!!!! Wij zijn super gelukkig. Dit gaat ons eerste en laatste baby samen zijn, want ja, wij worden niet jonger!!!

Pagina's