Corona en zwanger worden: alles wat je moet weten

Zwanger worden en corona: alles wat je moet weten

Heb je een kinderwens of ben je al bezig met zwanger worden? Dan kan de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de daarbijhorende crisis helaas zorgen voor nieuwe obstakels. Is het wel verstandig om zwanger te worden in tijden van corona? Gaan vruchtbaarheidsbehandelingen nog door? We snappen heel goed dat je momenteel met dit soort vragen zit. WIJ heeft daarom de belangrijkste informatie over zwanger worden en corona voor je op een rij gezet.

Is het verstandig om mijn kinderwens uit te stellen vanwege corona?

Er wordt niet zozeer afgeraden om zwanger te worden. Deze keuze ligt bij jou en je partner zelf. Bedenk wel goed dat de huidige situatie veel veranderingen met zich mee brengt en nog niet bekend is hoe lang dit gaat duren. Het kan zijn dat tegen de tijd dat je zwanger bent de situatie alweer heel anders is dan nu. Daar is nu nog weinig over te zeggen, aangezien de situatie nog heel onzeker is. Lees hier wat de huidige coronacrisis nu betekent voor een zwangerschap en bevalling.

Behoor jij tot de risicogroep van het coronavirus? Dan kun je je ook afvragen of het nu verstandig is om zwanger te worden. Als je heftig op het virus reageert, kan dit eventueel ook gevolgen hebben voor je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan hoge koorts. Dit kan schadelijke zijn voor je ongeboren baby. Overleg bij twijfel met je (huis)arts of een verloskundige of het nu verstandig is om zwanger te worden. 

Kies je ervoor om nu zwanger te worden? Begin dan met het slikken van foliumzuur en volg deze 7 tips om je vruchtbaarheid te vergroten.

Wat betekent corona voor de vruchtbaarheidsbehandelingen?

Langzaam gaan de vruchtbaarheidbehandelingen weer van start. Je ontvangt vanzelf bericht van je kliniek of ziekenhuis. Sta je op de wachtlijst of wil je je aanmelden voor een vervolgbehandeling, dan houden veel ziekenhuizen september aan om je te berichten wanneer je aan de beurt bent. Als je nog geen traject bent gestart, kan het zeker tot eind 2020 duren, voordat je aan de beurt bent. 

Lees ook: Mette's IVF-behandeling is gestopt: 'Mijn buik blijft voorlopig leeg en dat doet pijn'

Hoe kun je besmetting van het coronavirus voorkomen? 

Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Zij zijn het officiële landelijke adviesorgaan en adviseren ook de Nederlandse overheid. Beperk sociaal contact, houdt 1,5 meter afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.

Wat als je klachten hebt of besmet raakt met het coronavirus?

Heb je klachten die corona-gerelateerd zijn (hoesten, luchtwegklachten, koorts) raadpleeg je (huis)arts dan telefonisch en volg de instructies van de arts. Het is goed om te weten dat je eerst niet merkt dat je besmet bent. Dit duurt tussen de vijf en twaalf dagen. In de tussentijd kun je het virus dus overgedragen hebben aan andere mensen. Dit is de reden dat er speciale maatregelen ingevoerd zijn. Het is heel belangrijk dat je die maatregelen en adviezen volgt (1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven, sociaal contact vermijden). 

Als je ziek wordt van het coronavirus (COVID-19), dan heb je koorts en luchtwegklachten. De meeste mensen (98%) herstellen weer van het virus. Mensen met milde klachten zijn over het algemeen na een paar dagen beter. Patiënten die vanwege corona in het ziekenhuis belanden, hebben soms enkele weken nodig. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

Is corona schadelijk als je zwanger bent?

Het coronavirus (COVID-19) lijkt tot nu toe geen extra risico’s met zich mee te brengen dan wanneer je niet zwanger bent. Ook verloskundige en WIJ deskundige Sanne Bokkers beaamt dit. Een eventuele infectie verloopt, als je zwanger bent, niet anders dan bij anderen die niet zwanger zijn. Wel is het zo dat er nog uitgebreider onderzoek gedaan moet worden om de effecten van dit nieuwe virus beter te kunnen beoordelen.

Is corona schadelijk voor je ongeboren baby?

Hier is helaas nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wel blijkt uit een klein onderzoek, uitgevoerd onder negen zwangere vrouwen die besmet waren met het coronavirus, dat later bij hun pasgeboren baby’s géén virusdeeltjes gevonden werden in vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en het keeltje van de baby. Het virus lijkt niet gemakkelijk van moeder op kind over te dragen tijdens de zwangerschap.

Echter, experts waarschuwen dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. Er is nog te weinig onderzoek gedaan. Bovendien is nog onduidelijk of het virus ook onschuldig is in het begin van de zwangerschap, als de organen van de baby worden aangelegd.

Lees ook: Corona en zwanger: alles wat je moet weten