Corona en zwanger worden: alles wat je moet weten

Zwanger worden en corona: alles wat je moet weten

Heb je een kinderwens of ben je al bezig met zwanger worden? Dan kan de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en de daarbijhorende crisis helaas zorgen voor nieuwe obstakels. Is het wel verstandig om zwanger te worden in tijden van corona? Gaan vruchtbaarheidsbehandelingen nog door? WIJ heeft de belangrijkste informatie over zwanger worden en corona voor je op een rij gezet.

Is het verstandig om mijn kinderwens uit te stellen vanwege corona?

Deze keuze ligt bij jou en je partner. Bedenk wel dat de huidige situatie veel veranderingen met zich meebrengt en dat het nog niet bekend is hoe lang dit gaat duren. Het kan zijn dat tegen de tijd dat je zwanger bent de situatie alweer heel anders is dan nu. Lees hier wat de huidige coronacrisis nu betekent voor een zwangerschap en bevalling.

Behoor jij tot de risicogroep van het coronavirus? Dan kun je je afvragen of het nu verstandig is om zwanger te worden. Als je heftig op het virus reageert, kan dit eventueel gevolgen hebben voor je zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan hoge koorts. Dit kan sweeen opwekken. Overleg bij twijfel met je (huis)arts of een verloskundige of het verstandig is om nu zwanger te worden. 

Ga je wel voor een zwangerschp? Begin dan met het slikken van foliumzuur en volg deze zeven tips om je vruchtbaarheid te vergroten.

Coronavaccin & zwangerschap 

Nu het vaccineren tegen corona is begonnen, loop je misschien wel met vragen rondom het vaccin en de gevolgen voor jouw ongeboren baby . WIJ heeft alle informatie rondom het coronavaccin en zwangerschap voor je op een rijtje gezet. 

Wat betekent corona voor de vruchtbaarheidsbehandelingen?

De vruchtbaarheidbehandelingen zijn weer van start. Je ontvangt vanzelf bericht van je kliniek of ziekenhuis. Wel zijn er wachtlijsten ontstaan, dus je moet rekenen op een aantal maanden vertraging voordat je aan de beurt bent. 

Lees ook: Mette's IVF-behandeling is gestopt: 'Mijn buik blijft voorlopig leeg en dat doet pijn'

Hoe kun je besmetting van het coronavirus voorkomen? 

Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Dit is het officiële landelijke adviesorgaan, dat ook de Nederlandse overheid adviseert. Beperk sociaal contact, houdt anderhalve meter afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.

Wat als je klachten hebt of besmet raakt met het coronavirus?

Heb je klachten die corona-gerelateerd zijn (hoesten, luchtwegklachten, koorts), laat je dan testen via de GGD en volg de adviezen op. Je merkt aanvankelijk niet dat je besmet bent. Dit duurt tussen de vijf en twaalf dagen. In de tussentijd kun je het virus dus overgedragen hebben aan anderen. Het is belangrijk dat je die maatregelen en adviezen volgt: anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven, sociaal contact vermijden. Als je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, dan ben je genezen.

Is corona schadelijk als je zwanger bent?

Het coronavirus (COVID-19) lijkt geen extra risico’s met zich mee te brengen. Ook verloskundige en WIJ deskundige Sanne Bokkers beaamt dit. Een infectie verloopt, als je zwanger bent, niet anders dan bij anderen die niet zwanger zijn. Wel wordt er op dit moment uitgebreider onderzoek gedaan naar de effecten van het virus.

Is corona schadelijk voor je ongeboren baby?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel blijkt uit een klein onderzoek, uitgevoerd onder negen zwangere vrouwen die besmet waren met het coronavirus, dat later bij hun pasgeboren baby’s géén virusdeeltjes gevonden werden in vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en het keeltje van de baby. Het virus lijkt niet gemakkelijk van moeder op kind over te dragen tijdens de zwangerschap. Experts zeggen wel dat er nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. 

Lees ook: Corona en zwanger: alles wat je moet weten