Vitamine B12 en zwangerschap

Vitamine B12 en zwangerschap

Van foliumzuur is het bekend dat je dit gaat slikken als je zwanger wilt worden. Je neemt dit tot je 3 maanden zwanger bent om de kans op o.a. spina bifida te verkleinen. Het is verstandig om ook te kijken of je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt of dat een supplement beter is. Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Suppletie is alleen nodig als je weinig melk/yoghurt/kwark/ei/vlees/vis eet.

Weinig mensen weten dat als je een tekort aan vitamine B12 hebt, het gebruik van foliumzuur ervoor zorgt dat je nog meer tekort oploopt. Hierdoor kan ook foliumzuur niet goed meer worden opgenomen. Kortom, er bestaat een wisselwerking tussen de twee vitamines.

Meer over foliumzuur

Ontwikkeling baby

Vitamine B12 tekort helpt miskramen en vroeggeboorte voorkomen, zorgt voor vruchtbaarheid, betere ovulatie en innesteling van de bevruchte eicel. Het helpt bij het voorkomen van neurologische problemen, achterstand en schade in de ontwikkeling van de hersenen bij de baby.

Heb je een vitamine B12 tekort, dan kan zich dit tijdens je zwangerschap o.a. uiten in:  

  • vermoeidheid
  • tintelingen
  • geheugenverlies
  • depressiviteit
  • misselijkheid

Multivitamine voor zwangeren

Tijdens de zwangerschap is de vitamine B12-behoefte verhoogd met 10%. Het advies is om extra B12 te nemen, namelijk 100 μg/dag, naast je normale eetpatroon.  Als je kiest voor een speciale multivitaminecomplex voor zwangeren, dan voorzie je in de juiste behoefte van vitamine B12 en foliumzuur.

Meer lezen? Bij het Voedingscentrum vind je meer over gezond zwanger worden. 

Vitamine B12 en borstvoeding

Vitamine B12 en foliumzuur komen via de moedermelk bij je baby terecht. Het is goed om tijdens de borstvoedingsperiode ook extra vitamine B12 te nemen. Een vitamine B12 tekort tijdens de borstvoeding kan bloedarmoede en neurologische problemen geven bij moeder en baby. Bij onvoldoende vitamine B12 in de moedermelk loopt de baby ook risico een vitamine B12 tekort te ontwikkelen.

Reacties (1)

afbeelding van mar_-1440819
23 april 2019
dit klopt niet. de meeste deficienten zijn mensen die niet vega zijn en een opname probleem hebben.
daar kom je vaak pas achter bij klachten o.a. miskramen, grote blauwe plekken, stemmingsproblemen (ook een post partum psychose kan door b12 tekort komen).
een teveel aan foliumzuur maskeert de bloedafwijkingen die soms gezien worden bij een b12 tekort (nb niet altijd te zien bij b12 tekort, vaak gemaakte fout van artsen; dat ze denken dat je een bloedarmoede moet hebben. dat klopt niet, >30% heeft een normaal bloedbeeld bij een tekort).
Een tekort is NIET op te lossen met een multivitamine. Je moet hiervoor hoge doseringen b12 innemen op receptuur.