Slikken van foliumzuur

Zwanger worden, slikken van foliumzuur

Als je zwanger wilt worden, is het advies om vanaf dat moment direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby, zoals een open ruggetje, hazenlip, open gehemelte of aangeboren hartafwijkingen.

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en zit onder andere in groenten, fruit en volkoren producten. Het is één van de weinige vitaminen waar we niet altijd genoeg van binnen krijgen. Als zwangere vrouw is het onmogelijk de benodigde hoeveelheid foliumzuur uit je voedsel te halen, daarom is het belangrijk om foliumzuurtabletten te slikken. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Blijf dit dus ook slikken in de eerste weken van je zwangerschap. Na de 10e week van je zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Tabletten foliumzuur kun je zonder recept kopen bij de drogist en apotheek. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen is 400 microgram foliumzuur. Het duurt zo’n 4 weken tot er voldoende extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen. Omdat je nu eenmaal niet weet wanneer je precies zwanger wordt, is het handig om met het slikken van foliumzuur te beginnen als je stopt met anticonceptie.

Foliumzuur en vitamine B12 hebben een wisselwerking. Ook vitamine B12 is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent. 

Meer over vitamine B12

Hoe lang moet je foliumzuur slikken?

Als je 10 weken zwanger bent, kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. Je mag het ook blijven slikken, bijvoorbeeld als het opgenomen is een multivitaminepreparaat voor zwangeren dat je gebruikt. Ook als het lang duurt voordat je zwanger bent, is er geen enkel bezwaar om foliumzuur te blijven slikken.

Ben je niet op tijd begonnen met foliumzuur, doordat je er niet van af wist of doordat je onverwacht (sneller) zwanger bent geworden? Maak je dan geen zorgen. De kans dat je baby een open ruggetje of open schedel heeft, is erg klein. Maar omdat alle beetjes helpen, kun je het best zo snel mogelijk foliumzuur gaan slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Ook raadt het Voedingscentrum het aan om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.