Overtijd zijn

Ben ik zwanger? - Overtijd zijn

Je bent overtijd als je niet ongesteld wordt op de dag dat je dit zou verwachten. Soms duurt je cyclus 1 of 2 dagen langer dan normaal, maar als je daarna nog steeds niet ongesteld bent vraag je je af of je misschien zwanger bent. Overtijd zijn is één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, is een zwangerschapstest betrouwbaar genoeg. Deze dag wordt ook wel je NOD genoemd, je Niet Ongesteldheids Dag. Toch is het goed mogelijk dat een zwangerschapstest uitwijst dat je niet zwanger bent, terwijl je wel overtijd bent. Er zijn ook andere oorzaken waardoor je menstruatie uitblijft.

Overtijd, maar niet zwanger

Je menstruatie heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hormoonhuishouding verstoort raakt en je niet ongesteld wordt.

De meest voorkomende oorzaken voor het uitblijven van een menstruatie:

 • Stress
  Bij langdurige stress maakt je lichaam hormonen aan die je in opperste staat van paraatheid brengt. Hierdoor worden andere lichaamsprocessen minder belangrijk en raken op de achtergrond. Je hersenen produceren minder hormonen die de eisprong stimuleren, waardoor mogelijk je menstruatie uitblijft. Ook spanning rondom de wens om zwanger te worden kan dit veroorzaken.
   
 • Hormonale schommelingen
  Als je een onregelmatige cyclus hebt, heb je vaker last van hormonale schommelingen dan wanneer je cyclus redelijk regelmatig is. Als je overtijd bent is het goed mogelijk dat je menstruatie gewoon nog even op zich laat wachten, omdat het nog iets te vroeg is in je cyclus.
   
 • Anticonceptie
  Als je anticonceptie hebt gebruikt zoals de pil of een hormoonspiraal, kan het enige tijd duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Sommige vrouwen worden snel zwanger na het stoppen met anticonceptie, maar het kan ook een half jaar duren voordat je vruchtbaar bent.
   
 • Afvallen, ondergewicht of overgewicht
  Ondergewicht en overgewicht verstoren je hormoonhuishouding. Als je actief aan het afvallen bent en je lichaam weinig lichaamsvet bevat, vindt er geen eisprong plaats. Zodra je weer op een gezond gewicht bent, komt je menstruatie weer op gang.
   
 • Ziekte
  Zowel een griepje of koorts als langdurige ziekte kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Je lichaam geeft herstellen van ziekte een hogere prioriteit dan het voortplantingsproces, waardoor je cyclus tijdelijk verstoort kan raken.
   
 • Medicatie
  Slik je medicijnen? Raadpleeg dan je huisarts of deze medicijnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Van medicijnen zoals antidepressiva of antipsychotica is bekend dat je menstruatie tijdelijk kan uitblijven. Stop nooit zelf met het slikken van je medicijnen, maar overleg met je huisarts. Wellicht is er een alternatief middel verkrijgbaar dat geen invloed heeft op je vruchtbaarheid.
   
 • Verstoord dag- en nachtritme
  Je menstruatiecyclus is een proces dat zich aanpast aan je biologische klok. Als je een wisselend dag- en nachtritme hebt door bijvoorbeeld nachtdiensten, is het mogelijk dat je (tijdelijk) een onregelmatige cyclus hebt.
   
 • De overgang
  Als je in de overgang zit wordt je menstruatiecyclus steeds onregelmatiger om uiteindelijk helemaal weg te blijven. Je bent dan niet meer vruchtbaar. Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent gekomen? Neem dan contact op met je huisarts.
   
 • PCOS
  Vrouwen met PCOS hebben last van cysten in de eierstokken, waardoor de eisprong en menstruatie nauwelijks of niet op gang komt.

Ben je al langere tijd overtijd of heb je het vermoeden dat er een medische oorzaak is voor het uitblijven van je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Reacties (1)

afbeelding van Wietske1978
31 maart 2018
Heb een vraagje. Heb 14 maart een hsg onderzoek gehad en heb dezelfde avond nog sex gehad. Nu had ik afgelopen donderdag mijn menstruatie moeten krijgen. Maar tot op heen helemaal niets. Wel iets krampen maar niet zoals normaal. 2 testen in de ochtend gedaan maar beiden negatief. Wat zou er kunnen zijn??