Zwanger en uiteten, waar let je op?

Zwanger en uiteten, waar let je op?

Tijdens je zwangerschap kun je natuurlijk nog steeds lekker uit eten gaan. Vaak is het nog ontspannend en gezellig ook, om even niet te hoeven koken. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, want je kunt niet altijd aan de kaart aflezen wat er precies voor ingrediënten in je maaltijd verwerkt zitten. Het is aan te raden om aan te geven dat je zwanger bent, zo kunnen ze rekening met je houden en je adviseren om bepaalde gerechten wel of niet te nemen.

Houd in ieder geval rekening met het volgende:

Geen alcohol tijdens je zwangerschap

Uiteraard bestel je geen alcoholhoudende dranken bij je gerecht, maar soms zit er ook alcohol verwerkt in sauzen, soepen of desserts. Voorbeelden hiervan zijn een stoofpotje met rode wijn of tiramisu. Als je twijfelt, vraag dan naar de ingrediënten van het gerecht.

Geen rauw vlees tijdens je zwangerschap

Als je een vleesgerecht bestelt, vraag dan of het goed doorbakken kan worden. Medium gebakken is meestal nog veel te rood, maar houd er rekening mee dat well done gebakken vlees soms taai kan worden. Ook hamburgers blijven vaak nog wat rood van binnen, let hier dus goed op. Vanzelfsprekend neem je geen carpaccio als voorgerecht.

Welke vissoorten kun je wel en niet eten?

Als je een visgerecht bestelt, ga dan na welke vissoort het betreft. Sommige roofvissen kun je beter niet nemen. Ook vacuümverpakte vissoorten zijn niet geschikt, echter de meeste restaurants zullen verse vis bereiden. Vette vissoorten zijn juist heel gezond voor je. Twijfel je? Vraag het dan na of kies een ander gerecht.

Vermijd gerechten met lever tijdens je zwangerschap

Ook gerechten met lever of leverpaté zijn niet geschikt.

Geen kaas gemaakt van rauwe melk tijdens je zwangerschap

In de supermarkt kun je redelijk eenvoudig zelf checken of je te maken hebt met gewone of rauwmelkse kaas. In een restaurant is dat lastiger, dus vraag ook in dit geval even na of de kaas ‘au lait cru’ of een harde kaas is. In de meeste gevallen kun je mozzarella en feta gewoon eten, omdat dit van verhitte melk is gemaakt.

Let op bij gerechten met rauwe eieren tijdens je zwangerschap

Sommige producten zoals zelfgemaakte mayonaise bevatten rauwe eieren. Je kunt dit doorgaans verwachten in de wat meer ‘ambachtelijke’ restaurants. Ook in desserts als tiramisu wordt dit soms gebruikt. Check dit dus voordat je het bestelt.

Eet pittig gekruid eten met mate

Het is aan te raden om met mate sterk gekruid voedsel te eten. Sommige kruiden kun je beter beperkt eten en vaak ligt het niet zo prettig op de maag als je niet gewend bent op pittig te eten.

Eet gematigd rauwe kiemgroenten

Wees ook gematigd met rauwe kiemgroenten zoals taugé.