Geen alcohol!

Het drinken van alcohol is schadelijk voor je ongeboren baby. Ieder glaasje alcohol dat jij drinkt, komt ook bij je baby terecht in dezelfde concentratie. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico's. Het kan natuurlijk zijn dat je nog alcohol hebt gedronken toen je nog niet wist dat je zwanger was. Maak je hier niet teveel zorgen over, je kunt het niet meer terugdraaien, maar stop direct met alcohol zodra je denkt of weet dat je zwanger bent.

Lastige situaties

In het begin van je zwangerschap wil je waarschijnlijk niet dat iedereen al weet dat je zwanger bent. Als je regelmatig drinkt op bijvoorbeeld feestjes, zullen er wellicht situaties ontstaan waarin je opeens een sapje drinkt in plaats van een wijntje. Toch zijn de meeste mensen helemaal niet zo oplettend. Je kunt natuurlijk aangeven dat je met de auto bent of dat je je niet zo fit voelt.

Heb je thuis visite dan kun je natuurlijk doen alsof je drinkt. Dubbelfris heeft dezelfde kleur als witte wijn. Schenk desnoods uit twee flessen als er nog meer witte wijn drinkers zijn onder het mom van 'ik maak de oude fles op, krijg jij die andere anders drinken we zo door elkaar'. Een flesje bier kun je ook gewoon met water vullen en in de koelkast zetten. Wel goed onthouden welke variant nu voor jou bedoeld is! Het is makkelijker dan je denkt.

Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder zodat andere aanstaande moeders hier ook wat aan hebben!

Risico

Er zijn aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag al schadelijk kan zijn. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Nog meer risico loop je als je één of twee glazen per dag drinkt gedurende je zwangerschap. Bij deze hoeveelheid stopt je baby langere tijd met het maken van ademhalingsbewegingen. Zuurstof krijgt hij weliswaar via jouw placenta, maar de adembewegingen zijn nodig om zijn longen goed te laten ontwikkelen.

Foetaal Alcohol Syndroom

Het Foetaal Alcohol Syndroom wordt ook wel FAS genoemd. FAS wordt veroorzaakt door (overmatig) gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap. FAS-kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben, zoals slechte tanden, rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten.

Een eenmalig excessief gebruik van alcohol kan al een groot effect hebben op de foetus. Maar ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn; er zijn afwijkingen geconstateerd bij minder dan 1 glas alcohol per week. De aandoening kan ook ontstaan als je voor je zwangerschap veel alcohol hebt gedronken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom kijk je op FAS-project.nl. Vind je het eigenlijk toch best lastig om ineens te stoppen met het drinken van alcohol? Zoek hulp! Jellinek.nl biedt online hulp, maar ook ondersteuning in de vorm van gedragstherapie. Ook je huisarts of verloskundige kan je verder helpen.

 

Reacties (3)

afbeelding van vera-1298170
31 augustus 2017
Wat ik erg goed vond werken in de eerste maanden toen we het nog niet vertelden was doen alsof ik de dag ervoor net iets teveel alcohol had gedronken. Iedereen begrijpt dan dat je dan even geen zin hebt in weer een avond aan de alcohol ;-)
afbeelding van Petr-1320997
28 augustus 2017
Ook een goeie is Tijdvooralcoholvrij.nl een heel scala aan 0.0% wijn (rood, wit, rosé, mouserend) en bier!
afbeelding van Loussi
11 december 2013
Toch zin aan een biertje? Wieckse witte 0,0% is absoluut een aanrader!