De invloed van jouw voeding op de smaakontwikkeling van je baby

De invloed van jouw voeding op de smaakontwikkeling van je baby

De smaakontwikkeling van je baby begint al in de baarmoeder. Je baby ontwikkelt tussen week 12 en 15 van je zwangerschap smaakpapillen op de tong. Daarmee kan hij de smaaksporen in het vruchtwater proeven. Je baby proeft hierdoor dus al een beetje van wat jij eet. Op deze manier kun je door gevarieerd te eten je baby al voorbereiden op verschillende smaken!

Hoe ontwikkelt je baby zijn smaakontwikkeling door jouw voeding?

De smaaktontwikkeling van je baby ontwikkelt zich al in je buik, door jouw voeding. Voor de smaak die een baby het vaakst proeft zal hij een voorkeur ontwikkelen. Leren proeven begint dus al heel vroeg. Nog voordat je baby al echt gegeten heeft, kent hij de verschillen tussen zoet, bitter en zuur. Baby´s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Vanuit het oerinstinct wordt bitter en zuur vaak geassocieerd met giftige stoffen. Hierdoor hebben we een natuurlijke voorkeur voor zoete smaken. 

Door regelmatig verschillende groenten te eten, kan dat je baby helpen om op een later moment de smaak van groente beter te accepteren. Ook als je baby geboren is, proeft hij via borstvoeding de verschillende smaken uit jouw voeding. De smaakontwikkeling gaat door totdat je kind ongeveer 3 jaar is, daarna staat ongeveer vast wat hij wel en niet lust. Het is dus belangrijker dan ooit om bewust met je voeding om te gaan en gezond en gevarieerd te eten!

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Stel ze aan diëtiste Sindy Davidse van het WIJ Deskundigenpanel.