Biologische voeding tijdens je zwangerschap

Biologische voeding tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je vaak bewuster bezig met voeding. Wat jij eet, heeft direct invloed op de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Het is dus niet zo gek dat je kritischer bent op de kwaliteit van het voedsel dat je eet. Vooral producten die zonder beschermingsmiddelen en andere chemische bestanddelen geproduceerd zijn krijgen de voorkeur.

Uit recent onderzoek blijkt dat pesticiden een nog grotere invloed hebben op de gezondheid dan gedacht. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zijn risicogroepen. Pesticiden zouden beschadiging aan de hersenen kunnen toebrengen. Daarbij moet je denken aan een verlaging van het IQ en een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast bestaat het vermoeden dat chemicaliën ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Genoeg redenen om tijdens je zwangerschap biologisch te eten!

Wat zijn de voordelen van biologische voeding tijdens je zwangerschap?

  • Biologische groente en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen en bevatten gemiddeld meer mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en bioactieve stoffen.
  • Biologische zuivel bevat meer gezonde vetzuren.
  • Biologisch vlees is - behalve diervriendelijker - vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Er worden geen genetisch gemodificeerde soja- of maïssoorten aan de voeding toegevoegd. De dieren staan minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt, zodat er geen groei- en stresshormonen in het vlees terechtkomen. Ook is het aantal dieren op een biologische boerderij beperkt; vaak wordt de mest direct ingezet om voedergewassen te kweken.

Meer informatie over biologisch voedsel vind je op Voedingscentrum.nl.

Heb je vragen over voedsel tijdens je zwangerschap? Stel ze aan diëtist Sindy Davidse van het WIJ Deskundigenpanel.