Wieg of ledikant: wat kies je?

wieg of ledikant

De babykamer inrichten is misschien wel een van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. Er zijn een hoop dingen waar je aan moet denken. Een van die dingen is het bedje van je baby. Slapen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, maar hoe zorg je ervoor dat je jouw kostbaarste bezit veilig kan achterlaten in het bedje? Kun je het beste kiezen voor een wieg of voor een ledikant? En waar moet je op letten als je een babybedje gaat kopen? In dit artikel lees je hoe je je baby veilig en comfortabel kunt laten slapen.

De wieg

Een wieg is een stuk kleiner en lichter dan een ledikant. Daardoor kun je de wieg makkelijker verplaatsen en deze bijvoorbeeld naast je bed zetten. De meeste ouders vinden dit in het begin dan ook het fijnst. Het voelt veilig om je baby dicht bij je te hebben. Ook als je borstvoeding geeft, is het handig om je kleine in de wieg naast je bed te hebben. Een wieg geeft een baby meer geborgenheid, omdat deze kleiner is en de baby zich daardoor veilig voelt. In een groot ledikant kan een pasgeboren baby zich verloren en alleen voelen, omdat hij de kleine baarmoeder gewend is. Ben je op dit moment je babykamer uitzet aan het uitzoeken? Kijk dan eens op Bestenu.nl. Hier vind je een overzicht van de beste producten voor op de babykamer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wieg?

Als je een wiegje gaat kopen, let er dan op de structuur van de wieg. Dit is belangrijk, want daardoor kan je baby altijd makkelijk en vrijuit ademen. Een wieg met spijlen of een open structuur van stof zijn het beste. De afstand tussen de openingen moet zo’n 4,5 tot 6,5 zijn. Ook is het belangrijk dat het wiegje meer dan 27 cm diep is en niet langer dan 90 cm. Let erop dat het matras er goed in past en dat er aan de zijkanten geen openingen te zien zijn. Het matras mag ook niet te zacht zijn. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je baby met z’n gezicht wegzakt in het matras en dat levert verstikkingsgevaar op.

Het ledikant

Een alternatief voor een wieg is een ledikant. Net zo veilig, alleen groter dan een wieg, waardoor het voor een pasgeboren baby moeilijker is om zichzelf warm te houden. Als je kleine uit de wieg is gegroeid, is het tijd om het ledikant te gebruiken. Maar, mocht je jouw kleine niet in een wieg leggen, kun je ook vanaf het begin af aan al een ledikantje gebruiken.

Waar moet je op letten als je een ledikant koopt?

De goede maat voor een ledikant voor pasgeboren baby’s en oudere baby’s is een ledikant van 60 x 120 cm. Van een ledikant heb je vaak langer plezier dan van een wieg. Je baby is waarschijnlijk binnen een mum van tijd uit de wieg gegroeid en een ledikant kun je wel twee jaar gebruiken. Daarnaast koop je een ledikant vaak samen met een kast en een commode in dezelfde stijl. Als je het bedje koopt, let dan ook hier goed op de afwerking.  Die moet glad zijn en mag geen splinters of uitsteeksels hebben. Kies voor een ledikant met een verstelbare bodem, zodat je niet te diep hoeft te bukken als je baby nog klein is. Let er wel op dat in de hoogste stand het bedje 20 cm diep is en op de laagste stand 55 cm.

Voorkom gevaar

Veilig slapen is belangrijk voor je baby. Om elk gevaar te voorkomen, is het belangrijk om geen kussens of knuffels in het ledikant of de wieg te leggen. Als je baby zich omdraait en met zijn gezicht in een kussen of een knuffel terechtkomt, kan hij in ademnood raken. Het is belangrijk om het ledikant of de wieg op de juiste manier op te maken. Het beste kun je dit doen om het bedje kort op te maken. Zo ligt ‘ie vlak bij het voeteneinde. Daarnaast is het belangrijk om het bedje niet te dicht bij de gordijnen te zetten, anders kan ‘ie eraan trekken.