Kinderwagens & wandelwagens: zo kies je de beste

Kinderwagens & wandelwagens: zo kies je de beste

Een goede kinderwagen is onmisbaar als je met je baby eropuit gaat. Waar let je op bij de aanschaf? Wat is het verschil tussen een kinderwagen en een wandelwagen?

De meeste wagens van nu zijn combiwagens: kinderwagens en wandelwagens ineen. Kinderwagens hebben alleen een platte reiswieg. Op het onderstel van een combiwagen kun je een reiswieg plaatsen en later een wandelwagenzitje. Sommige combiwagens kunnen ook worden gebruikt voor je (baby)autostoeltje. Hiervoor is dan wel een aparte adapter nodig. Een reiswieg gebruik je tot je baby acht maanden is. Waarschijnlijk is hij dan ook zo groot dat hij hier niet meer in past. Of niet meer in wil, want het is natuurlijk veel leuker als je om je heen kunt kijken.

Welke soorten kinderwagens heb je?

Er zijn veel verschillende soorten kinderwagens te koop. Je kunt ze grofweg in de volgende groepen indelen: twin, enkel en de duowagen. We zetten de verschillende wagens voor je op een rij. Welke past het beste bij jullie?

Enkel - meest gekozen

Deze vorm wordt het meest gekozen! De combiwagen heeft een reiswieg voor de eerste maanden en bouw je daarna om tot wandelwagen (zodra je kleintje rechtop kan zitten). Als je een tweede kind krijgt en je eerste kan al goed staan en lopen, dan kun je een meerijdplankje gebruiken, waar je dreumes op kan uitrusten tijdens familie-uitjes.

Duo - samen met broer of zus

Hier passen twee kinderen in, van verschillende leeftijden. Handig als je vrij snel na je eerste kind nog een baby krijgt. Je kunt een duowagen meestal ook ombouwen tot een tweelingwagen, voor dubbel veel plezier.

Twin - voor tweelingen

Handig als je een tweeling krijgt! In een twin kinderwagen passen twee kinderen van dezelfde leeftijd. Dankzij een twin kinderwagen kan je veilig en eenvoudig je tweeling vervoeren. Naar buiten gaan met je tweeling is nog nooit zo makkelijk geweest!

7 tips bij het kiezen van een kinderwagen

 • Test uit of je combiwagen zelf gemakkelijk kunt in- en uitklappen en (de)monteren. Dit kan per wagen heel verschillend zijn.
 • Let erop dat de wagen stabiel staat en dat hij een hoofdvergrendeling heeft, zodat hij niet plotseling kan inklappen.
 • Controleer of de wagen een goede rem heeft die werkt op twee wielen.
 • Een reiswieg van 80 centimeter moet minimaal 10 centimeter diep zijn aan de rand en 15 centimeter diep zijn in het midden.
 • Bij een reiswieg die groter is dan 80 centimeter geldt 13 centimeter aan de rand en 18 centimeter in het midden. 
 • Let op de afmeting van het matrasje. Dit moet minimaal drie centimeter dik zijn.
 • Controleer voordat je de wagen koopt of hij (opgevouwen) in je auto past.

Waarom kiezen voor een wandelwagen?

Vanaf ongeveer acht maanden kun je je baby meenemen in de wandelwagen. Hierin kan je baby rechtop zitten. Maar ook als je baby nog niet stevig zit, maar wel de reiswieg is ontgroeid, kun je hem in de wandelwagen vervoeren. De meeste wandelwagens hebben een ligstand. Handig als je baby tijdens de wandeling in slaap valt! Een wandelwagen kun je gebruiken tot je kind ongeveer vier jaar oud is.

Wandelwagen uitkiezen? Let hierop

Er zijn wandelwagens met drie of vier wielen. Wagens met drie wielen zijn wendbaarder. Verder kun je kiezen voor luchtbanden – handig op ruig terrein, zoals bos en strand, of zwenkwielen. Zwenkwielen zijn vooral in de stad erg gemakkelijk. Bij de meeste wagens met zwenkwielen kunnen deze voor langere stukken ook vergrendeld worden. Ook fijn, zeker als jij en je partner niet even lang zijn: een verstelbare duwstang.

Vaak zijn bij de wagen verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm, bijpassende luiertas of voetenzak. Hiervoor moet je meestal wel apart betalen. Heb je een ouder kind dat nog geen lange stukken kan lopen, dan kun je aan je wagen een meerijplankje monteren. Welk plankje voor jouw wagen geschikt is, hangt af van je merk wagen. 

Wat kost een kinderwagen?

De kosten voor een kinderwagen (combiwagen) verschillen enorm per merk. Je koopt een prima wagen vanaf € 300 euro, maar in het duurdere segment kan dit oplopen tot ruim €1.200 euro. Ook worden online talloze tweedehands wagens te koop aangeboden. Kortom, voor ieder budget wat wils.

Op pad? Doe een veiligheidscheck

 • Is de wagen stabiel? Zorg dat de wagen niet makkelijk omvalt.
 • Test de rem goed en gebruik de rem. Heeft jouw wagen zwenkwielen? kijk dan of je deze ook kunt vastzetten; in sommige gevallen is het veiliger om de wielen vast te zetten, zodat de wagen niet wegrolt.
 • Gebruik je een regenscherm op de wagen? Let er dan op dat je kind nog genoeg frisse lucht krijgt in de kinderwagen of wandelwagen.
 • Schijnt de zon? Zorg dan dat je kind goed beschermd is tegen het felle zonlicht.

Meer informatie over veilig wandelen met je baby? Lees het advies van VeiligheidNL.

Gerelateerde artikelen

Reacties (3)

afbeelding van Myrthe Lila en aimy
28 april 2016
ik ben nu een week geleden bevallen van 2 prachtige prinsesjes wij hebben nu een kinderwagen uit Duitsland weet het merk niet maar willen graag een uit Nederland (is fijner kwa ervaring) nu kunnen wij niet kiezen tussen de Joolz Geo en bugaboo zelf vind ik bugaboo het fijnste. hebben jullie met 1 van deze kinderwagens ervaring?
alvast bedankt
afbeelding van angel2007
28 april 2015
wij zijn zwanger van onze derde en ook net onze derde wagen aangeschaft
de eerste was goedkoop geen ervaring en ja 3 jaar gebruikt maar daarna echt afgescheven
dits was overegens een 3 wieler met luchtbanden
ruime bak genoeg ruimte voor boodschappen maar met stoepjes toch minder stabiel en de zitting kan idd niet omgedraaid en dat heb ik erg gemist.
de volgende wagenw as een mura dergelijke 4 wiel versie met luchtbanden
lekker in bos enz maar na 6 lekke banden door doornen ben ik genezen van lucht banden
en de wagen mag stoer en dergelijk zijn groot is hij ook en zwaar
de wagen voldeed verder als we hem niet al verkocht hadden voor we de keus maakte voor een derde hadden we deze gewoon gebruikt
maar aldoende leert men
onze eisen zijn inmiddels
omkeerbare zitting
ruime wagen bak die ook als reiswieg gebruikt kan worden
geen lucht banden maar niet te kleine stuiter wielen
4 wiel met zwenkwielen
maxi cosi moet erop kunnen
hoogte verstelbaar
klein opvouwbaar liefts met zitting erop en licht te tillen

uiteindlijk is het dus de mutsy evo geworden en ondanks dat ie nog niet in gebruik is ben ik nu al super blij
afbeelding van Kimmmetje
3 april 2013
Eigenlijk zouden ze in de winkel een volle boodschappentas moeten zetten, zodat je die onderin kan plaatsen en eens kan kijken wat wel en niet past na een rondje supermarkt. meestal altijd te weinig ;-)

Ik kwam er pas na 6 maanden achter, toen de kleine te groot werd voor de bak, dat het zitje alleen plaatsbaar is met de rijrichting. Dus niet naar mama kan kijken. En dat is wel jammer als je graag nog even naar je kindje wilt blijven kijken. En hier wordt vaak niet naar gekeken als je een wagen aanschaft dus misschien ook een tip?