Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht voor 16 weken zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak is dat het vruchtje in aanleg niet goed was. Dit is zelden een erfelijke fout, meestal ontstaat de fout tijdens de bevruchting. Het vruchtje stopt met groeien en je lichaam reageert daar op door het af te stoten. Dit is een volkomen natuurlijk proces, hoe moeilijk en verdrietig ook.

Symptoom van een miskraam: bloedverlies

Vaak is bloedverlies het moment dat je beseft dat het misschien niet goed gaat. Het bloedverlies komt meestal na een paar dagen op gang en is te vergelijken met een flinke menstruatie. Soms begint het bloedverlies met bruine afscheiding. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, kan je ook stolsels en klonten verliezen. Bij de meeste vrouwen houdt het bloedverlies 1 tot 2 weken aan.

Vaginaal bloedverlies kan ook een onschuldige oorzaak hebben: een gesprongen bloedvaatje, innesteling of bloed afkomstig van de placenta. Kenmerkend voor een miskraam is bloedverlies in combinatie met onderstaande symptomen. Bel bij bloedverlies tijdens je zwangerschap altijd je verloskundige of gynaecoloog.

Symptoom van een miskraam: pijn in de onderbuik

Bij een miskraam vroeg in de zwangerschap is het mogelijk dat je alleen een wat zeurende pijn in je onderbuik voelt. Wanneer je zwangerschap verder gevorderd is, kan de pijn heftiger zijn. Dit kan je ervaren als krampen of pijnaanvallen en is wederom te vergelijken met een flinke menstruatie.

Miskraam bij de eerste echo

Soms wordt een (naderende) miskraam bij toeval ontdekt tijdens de eerste echo. Het vruchtje is gestopt met groeien of het hartje is niet gaan kloppen, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms weken, een bloeding verwachten. Het kan erg vervelend zijn om te moeten wachten op een spontane miskraam. In dat geval is het mogelijk om een curettage uit te laten voeren.

Symptoom van een miskraam: afnemende zwangerschapskenmerken

Het is mogelijk dat zwangerschapskenmerken als misselijkheid en gespannen borsten plotseling afnemen, soms nog voordat er een miskraam heeft plaats gevonden.

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden in je profiel op WIJ.nl. Je kunt ook contact opnemen met onze consumentenservice.