Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Miskraam: oorzaak, symptomen en verloop

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht voor 16 weken zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak is dat het vruchtje in aanleg niet goed was. Dit is zelden een erfelijke fout, meestal ontstaat de fout tijdens de bevruchting. Het vruchtje stopt met groeien en je lichaam reageert daar op door het af te stoten. Dit is een volkomen natuurlijk proces, hoe moeilijk en verdrietig ook.

Bloedverlies

Vaak is bloedverlies het moment dat je beseft dat het misschien niet goed gaat. Het bloedverlies komt meestal na een paar dagen op gang en is te vergelijken met een flinke menstruatie. Soms begint het bloedverlies met bruine afscheiding. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, kan je ook stolsels en klonten verliezen. Bij de meeste vrouwen houdt het bloedverlies 1 tot 2 weken aan.

Vaginaal bloedverlies kan ook een onschuldige oorzaak hebben: een gesprongen bloedvaatje, innesteling of bloed afkomstig van de placenta. Kenmerkend voor een miskraam is bloedverlies in combinatie met onderstaande symptomen. Bel bij bloedverlies tijdens je zwangerschap altijd je verloskundige of gynaecoloog.

Pijn in de onderbuik

Bij een miskraam vroeg in de zwangerschap is het mogelijk dat je alleen een wat zeurende pijn in je onderbuik voelt. Wanneer je zwangerschap verder gevorderd is, kan de pijn heftiger zijn. Dit kan je ervaren als krampen of pijnaanvallen en is wederom te vergelijken met een flinke menstruatie.

Eerste echo

Soms wordt een (naderende) miskraam bij toeval ontdekt tijdens de eerste echo. Het vruchtje is gestopt met groeien of het hartje is niet gaan kloppen, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan binnen enkele dagen, soms weken, een bloeding verwachten. Het kan erg vervelend zijn om te moeten wachten op een spontane miskraam. In dat geval is het mogelijk om een curettage uit te laten voeren.

Afnemen zwangerschapskenmerken

Het is mogelijk dat zwangerschapskenmerken als misselijkheid en gespannen borsten plotseling afnemen, soms nog voordat er een miskraam heeft plaats gevonden.

 

Wij zouden het vervelend vinden als je ongewenst informatie over je zwangerschap blijft ontvangen van WIJ als je een miskraam hebt gehad. Vergeet daarom niet om je zwangerschap af te melden in je profiel op WIJ.nl. Je kunt ook contact opnemen met onze consumentenservice.

Reacties (9)

afbeelding van Alip-1306392
28 juni 2017
Ik heb miskraam gekregen
afbeelding van caot-1149535
3 juli 2016
Eerste zwangerschap werd een vroege miskraam. Ik heb dagen gehuild, mijn vriend kon mij niet troosten. Het duurde daarna nog 2 maanden voordat ik helemaal klaar was met het navloeien. En eindelijk werd ik weer ongesteld.
Nu bijna 7 weken zwanger, maar vorig week opnieuw bloeding, helderrood. Alarmbellen gingen gelijk af en om 6u 's morgens de verloskundige gebeld. Kon dezelfde dag naar het ziekenhuis gaan voor een echo en wat bleek? Een klein vruchtzakje is te zien!! Mijn vriend en ik blij natuurlijk! Geen onbeantwoorde vragen deze keer.
Donderdag heb ik de volgende echo, hopelijk hoor ik dan het hartje.
afbeelding van truus86
1 juli 2016
Mooi geschreven Lott... en herkenbaar...
Veel sterkte!!
afbeelding van Lotte Marteau
30 juni 2016
Daar zit ik dan.. glaasje wijn, sigaretje.. Iets waar ik eerst van kon genieten en toch wel zou missen na wij de positieve test zagen. En nu, zou ik het zo makkelijk opgeven, als ik nog maar zwanger was.
Afgelopen maandag een beetje bloed, maar ik ging nog hoopvol slapen. Maar helaas werd het de volgende ochtend meteen duidelijk. Het is niet goed, ik ben niet meer zwanger. Dan begint het proces, samen met verdriet natuurlijk. Maar al met al voel ik me sterk. Op die momentjes na dat ik ineens overal zwangerschaps kleding zie, reclames met baby's, ga zo maar door.

En de afgelopen tijd dacht ik iedere keer als ik moest plassen, oh gelukkig geen bloed ik ben dus nog zwanger. En er kwam een grote lach op mn gezicht. Maar nu, iedere keer alleen maar bloed en het besef, dit was het dan.
Ik weet dat het beter nu gebeurt dan slecht nieuws tijdens een echo. Maar evengoed is zoveel geluk ineens van je afgenomen. En dan ook nog moeten wachten op de bevestiging dat echt alles weg is. Dat is misschien nog wel het moeilijkst van alles.

Ik hoop dat alle vrouwen die dit meemaken de tijd en ruimte nemen voor het verdriet. Maar gelukkig kunnen we zwanger worden, en hebben we dit zieltje bij ons mogen hebben ook al was het maar kort.

Veel sterkte met het verlies. En voor nu, probeer te genieten van een wijntje, een lekkere biefstuk of all you can eat sushi. Want mede door dit verdriet, ben je zeker dat je er klaar voor bent. Dus dat kindje, dat komt er wel!
afbeelding van angela2611
13 juni 2016
Na een 1e IUI behandeling zwanger geraakt. Vandaag 6 weken en 2 dagen zwanger. Sinds vanmorgen bloederig slijm bij het afvegen. Heel de dag het zeurende menstruatie gevoel rechtsonder in de buik en inmiddels lijkt het wel een "normale" ongesteldheid. Morgen een afspraak tussendoor kunnen krijgen bij de gyn maar ik ben toch echt bang dat ik het kwijt raak.
afbeelding van mari-1112634
11 december 2015
Gelukkig gaat deze zwangerschap goed, maar daar gingen een paar miskramen aan vooraf. De eerste keer wist ik totaal niet wat me overkwam of wat ik kon verwachten. Daarom blij te zien dat aan het verloop van een miskraam aandacht wordt besteed. Inderdaad kan er veel bloedverlies optreden. De informatie die ik hier nog mis, is dat dit gepaard kan gaan met hevige krampen, dat had niets meer met menstruatiekrampen te maken; het leken eerder lichte weeen te zijn. Mijn lichaam was echt bezig iets eruit te werken. Het bloedverlies kan verder in de vorm komen van vuistgrote, dikke stolsels. Geen lekker verhaal, maar ik had nog nooit van zulke stolsels gehoord en schrokeschrok me kapot - hoewel ik toch echt wel basiskennis heb en van alles las over zwangerschap. Ik wens het niemand toe maar wilde dit graag toevoegen, zodat iemand die dit leest en het meemaakt ook weet dat dit erbij hoort helaas.
Ik was toen het gebeurde 8 weken trouwens.
afbeelding van Corine1994
11 december 2015
Hoi Tiffiej ,

Zo dat ik kan ik me nog niet voorstellen maar wel dat je ontzettend onzeker bent!
Je bent natuurlijk al over de 4maanden zwanger..
Ik heb ook gelezen dat je dan geen last meer kan hebben van zwangerschapskwaaltjes vaak al niet meer na 12 weken.
Heb je geen bloedverlies?
Als je jezelf zo'n zorgen maakt kan je dan niet vragen of je eerder kan komen voor een echo?
Laat je het weten? Ik ben benieuwd!

Groetjes Corine
afbeelding van Tiffiejj
11 december 2015
Hoi Cori,

Ik ben nu 17 weken zwanger, morgen 18 maar ik zit nu ook met een heel onzeker gevoel.. Ik had heel lang last van krampen, misselijkheid en pijnlijke borsten! Sinds iets langer dan een week is alles weg! Geen pijnlijke borsten, niet meer misselijk en geen krampen meer! Dit maakt mij juist heel onzeker omdat ik nu niks meer voel, me collega is ongeveer even ver als mij en zegt haar kindje te kunnen voelen.. Heel vreemd als je dat zelf dus niet kan!' Nu nog een week in onzekerheid en dan weer een echo! Ik ben benieuwd!
afbeelding van Corine1994
11 december 2015
Ik ben er telkens wel bang voor..
Heb veel krampen in mijn oderbuik maar nog geen enkele keer bloedverlies gehad of minder misselijk geweest dan dat ik al was. Ik ben nu bijna 9 weken zwanger maar het blijft spannend.. andere dames ook last hiervan?