Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam

Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam

Als je het vermoeden hebt dat het niet goed gaat met je zwangerschap, word je vaak eerst onderzocht. Lichamelijk onderzoek moet vaststellen of er inderdaad sprake is van een (dreigende) miskraam of dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft.

De informatie in dit artikel is mogelijk niet of minder van toepassing door de coronacrisis. Lees hier alles over het coronavirus en je zwangerschap.

Lichamelijk onderzoek bij een dreigende miskraam

Bij een lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de grootte van de baarmoeder en naar de baarmoedermond. Als de baarmoedermond nog dichtzit, heb je een dreigende miskraam en bestaat de mogelijkheid dat de zwangerschap toch gewoon door zal gaan. Als bij het onderzoek wordt vastgesteld dat het om een dreigende miskraam gaat en andere oorzaken zijn uitgesloten, zal de huisarts of de verloskundige meestal voorstellen het natuurlijke verloop verder thuis af te wachten.

Je huisarts of verloskundige geeft informatie over wat je verder kunt verwachten en spreekt een nieuwe controledatum met je af. Ook krijg je instructies over in welke gevallen tussentijds onderzoek nodig is of wanneer je moet bellen. Het gebruik van speciale medicijnen is bij een dreigende miskraam niet zinvol. Soms worden er wel pijnstillers voorgeschreven.

Een echo bij een dreigende miskraam

In bepaalde gevallen is het beter om niet alleen lichamelijk onderzoek te verrichten bij een dreigende miskraam, maar meteen een echoscopie te laten doen om meer zekerheid te krijgen. De huisarts en de verloskundige kunnen deze aanvragen, ook zonder je te verwijzen naar een gynaecoloog. Door middel van een echo kun je zien of je zwangerschap nog intact is.

Heb je vragen over lichamelijk onderzoek bij een (dreigende) miskraam? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.