Mag ik nog medicijnen slikken als ik zwanger ben?

Medicijnen slikken?

Tijdens je zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met bepaalde medicijnen. Geneesmiddelen kunnen via jouw bloedbaan (ook via moedermelk, als je straks borstvoeding gaat geven) je baby bereiken en schade veroorzaken. Meld het daarom altijd bij je huisarts als je zwanger bent of wilt worden.

Gedurende je hele zwangerschap bestaat er een risico bij medicijngebruik, maar de eerste drie maanden is deze het grootste. In het eerste trimester worden namelijk de hersenen, ledematen en organen van je baby aangelegd. Door gebruik van schadelijke medicijnen kan de ontwikkeling worden verstoord en bestaat de kans op aangeboren afwijkingen. 

Hier let je op

 • Bekijk je huidige medicatie
  Gebruik je al bepaalde medicatie? Je arts zal nagaan of het mogelijk is dat je (tijdelijk) geen medicijnen gebruikt of kiezen voor medicijnen waarvan het risico van schade zo klein mogelijk is. Sommige medicijnen blijven lang in het lichaam aanwezig. Geen medicijnen gebruiken kan in sommige gevallen juist meer risico's opleveren, bijvoorbeeld bij gebruik van middelen tegen epilepsie. Als je stopt, is de kans groot dat je weer aanvallen krijgt en dat is ook riskant voor je kind. Overleg dus altijd met je arts.
   
 • Lees altijd de bijsluiter
  Vooral als je medicijnen gebruikt zonder voorschrift van de arts, is het goed om te checken of je ze wel veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Bedenk dat ook kruidengeneesmiddelen en alternatieve middelen schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren kind.
   
 • Niet alle pijnstillers zijn veilig
  Het liefst gebruik je helemaal geen pijnstillers, maar als het toch nodig is, dan is paracetamol het meest veilig. Bekijk goed welke dosering je aan moet houden en vermijd paracetamol met cafeïne of codeïne.
  Ibuprofen, naproxen, diclofenac, nurofen, advil en aspirine mag je alleen gebruiken op strikte indicatie van je arts.