Zwangere vrouwen willen vroege test Downsyndroom

Maar liefst 62% van de zwangere vrouwen in Nederland wil de NIPT-test zo snel mogelijk ingevoerd zien. Hiermee kan Downsyndroom al bij 8 weken zwangerschap worden opgespoord. Dit blijkt uit onderzoek door WIJ Jonge Ouders in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat onder 2.000 zwangeren.

Sneller en veiliger
De NIPT-test is een nieuwe test die het Downsyndroom via het bloed van de moeder al vanaf de achtste week van de zwangerschap kan opsporen. De test is eenvoudig: er hoeft alleen een buisje bloed te worden afgenomen om het DNA van de baby te analyseren. Bovendien is bij het testen geen kans op het krijgen van een miskraam. Bij de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie is die kans 0,5%. Op dit moment is de NIPT-test nog verboden in Nederland, maar zo’n vijftig vrouwen per week laten de test in het buitenland uitvoeren.
 
 

Dilemma
Als het ook in Nederland mogelijk is om de test te laten uitvoeren, verwachten veel van de ondervraagden voor een dilemma te komen staan. Zo zal de druk op het afbreken van de zwangerschap van een baby met Downsyndroom toenemen, zegt 41 procent van de ondervraagden. En 35 procent denkt dat de acceptatie van mensen met het Downsyndroom hierdoor afneemt. In Denemarken wordt al meer getest en worden nauwelijks nog kinderen met het Downsyndroom geboren.  

Nog niet in Nederland
De Gezondheidsraad stuurt na de zomer haar advies over het  invoeren van de NIPT-test in Nederland naar de minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Hiervoor zal eerst een grootschalig landelijk onderzoek plaatsvinden naar de betrouwbaarheid van de test onder Nederlandse zwangeren. Tijdens dit onderzoek komen vrouwen met een verhoogd risico in aanmerking voor de bloedtest.

Wat zou jij doen?
Moet de NIPT-test ook in Nederland mogelijk zijn? Waarom wel of niet? Verwacht jij dat de druk op de zwangerschap van een baby met Downsyndroom toeneemt? En de acceptatie van mensen met Down, zal die toenemen? Deel jouw mening en ervaring hier!

De uitzending gemist? Bekijk online de aflevering van 'Altijd Wat' over dit onderwerp.

Reacties (5)

afbeelding van mirmarter
2 september 2013
ik vind dat deze test wel zo snel mogelijk beschikbaar moet worden in Nederland. Dat de test beschikbaar is, wil nog niet zeggen dat je het hoeft te doen, maar zo kunnen mensen die het WEL willen laten uitvoeren, dit zonder problemen doen.

Uiteindelijk is iedereen nog baas over eigen lijf en leven, en hoeft die beslissing niet door iemand anders gemaakt te worden. Niemand kan voor iemand anders beslissen wat iemand wel of niet "aankan".

De NIPT test gaat niet alleen over het Down syndroom, maar ook andere syndromen (die vaak levensbedreigend zijn!!!), waardoor eventueel veel pijn en leed bespaard kan worden.
afbeelding van Just-mii
1 september 2013
Aan ons is ook gevraagd of wij zo'n test wilde doen.... Echter hebben wij ervoor gekozen om dit niet te doen... Bij ons in een kindje met het down syndroom net zo welkom!
Vroeger toen ik een jaar of 12 was zei ik zelfs altijd, ik wil een downie als kindje.... Tuurlijk denk ik er nu niet meer zo over, maar als het wel zo is, is het net zo welkom!!!
afbeelding van Nathaly78
30 augustus 2013
Ik vind het goed als die test er komt. Voor ons zou het niet uitmaken als er een kindje komt met downsyndroom. Dit kindje zou net zo welkom zijn als ieder ander kindje.
In juni heb ik mijn zwangerschap af moeten breken, omdat mijn kindje Triploidie had. In het Radboud in Nijmegen zijn ze nu aan het onderzoeken of ze Triploidie ook via het bloed van de zwangere vrouw kunnen zien.
Het zou mooi zijn als Nederland deze testen dan ook toe laat, want in andere landen wordt de test voor downsyndroom al uitgevoerd. Zeker gezien het risico van de testen van nu lijkt mij deze test beter.

afbeelding van Apopken
28 juli 2013
Wij hebben bewust deze testen niet uit laten voeren omdat een kindje met down net zo welkom zou zijn als een kindje zonder down. Een kindje mogen krijgen blijft een wonder en ik zou het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te laten halen omdat het kindje (misschien) down zou hebben
afbeelding van MamavanSofi
27 juli 2013
Bij onze 12e week afspraak kwam er naar voren dat onze baby veel vocht heeft tussen nek en stuit. We krijgen gelijk de vragenvuur hoe we er tegen over staan dat ALS de baby met down wordt geboren.
Zowel mijn partner en ik staan er open voor, het komt zoals het komt en het wordt wel groot.
We zien wat het lot ons brengt, al zei onze verloskundige wel 'vergeet dit aub.' Dit zegt ons meer dan dat we ons zorgen/druk moeten maken.

Nu kan ik me best begrijpen dat niet iedereen zit te 'wachten' op een kindje met down, omdat het niet in hun levensstijl past. Drukke baan, misschien is het een 3e/4e kind etc. Het is hun keus, mijn mening is echter dat het ook een kindje is met alleen wat speciaals. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om zo'n kindje dan te laten weg halen.

Betreft de test, deze test klinkt fijner in de oren dan de vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Alleen al omdat er geen 'gevaren' en 'risico's' aan vast zitten. Of ik het zou doen? Nee, en ja.
ja, het lijkt me fijn voorbereid te zijn als het kindje met down wordt geboren.
Nee, het verandert niets in de liefde naar het kindje toe. Ik zou het zeker niet weg halen en zeker niet gaan haten oid.