Verstoorde groei in begin zwangerschap leidt tot ongezondere kinderen

Wist je dat gezond leven rond de conceptie van je baby en in het begin van je zwangerschap nóg belangrijker is dan ooit gedacht? Professor Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog, concludeert dit uit zijn onderzoek onder 10.000 kinderen die zijn gevolgd vanaf de vroege zwangerschap.

Jaddoe: "De foetus is kwetsbaar. De groei ervan kan door verschillende oorzaken worden verstoord. Wij tonen nu aan dat de groei van de foetus in de eerste fase van de zwangerschap veel belangrijker is voor de ontwikkeling van het kind na de geboorte dan we tot nog toe aannamen. Als het kind in de eerste fase van de zwangerschap niet goed groeit, heeft dat ernstige gevolgen voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd. Denk daarbij aan geboortecomplicaties, obesitas en hart- en vaatziekten." 

 

Mieke Beentjes, vice-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), adviseert: "Vrouwen met een kinderwens en zwangeren moeten veel bewuster gezond leven rond de conceptie en in het begin van de zwangerschap. Dat betekent: geen alcohol drinken, niet roken en meteen foliumzuur slikken. Ook de aanstaande vader zal zijn leefstijl moeten aanpassen."

Kinderwens?

In principe is het in Nederland zo dat de verloskundige en/of gynaecologische zorg start vanaf een week of 6 tot 8 zwangerschap. Wat Mieke betreft trekken aanstaande ouders eerder aan de bel. "Heb je een kinderwens? Bezoek dan een kinderwensspreekuur. Hier leer je alles over het verhogen van vruchtbaarheid, hoe je de kansen op een goede zwangerschap vergroot en de juiste leefstijl die gezondheidsproblemen bij het kind kunnen voorkomen."

Hoe leef je gezond?

Uiteraard moet je ook goed denken om je voeding en om schadelijke stoffen in je omgeving.

Bronnen: Erasmus MC, British Medical Journal, WIJ.nl en KNOV