Vanaf april bij 8 weken al bloedtest op Down mogelijk

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2014 in Nederland een bloedtest doen om te weten te komen of hun kind het syndroom van Down heeft. Met de NIPT-test kan Downsyndroom al bij 8 weken zwangerschap, zonder risico, worden opgespoord. Tot 1 april is de test verboden in ons land.

De test is eenvoudig: er hoeft alleen een buisje bloed te worden afgenomen om het DNA van de baby te analyseren. Bij het testen is geen kans op het krijgen van een miskraam. Bij de gebruikelijke vlokkentest of vruchtwaterpunctie is die kans 0,5%.

Nog verboden
Op dit moment is de NIPT-test nog verboden in Nederland, maar veel zwangere vrouwen laten de test in het buitenland uitvoeren. Nu heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) besloten de test voor in eerste instantie twee jaar aan te bieden. Daarna beslist Schippers op basis van een evaluatie over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap.

Kosten
Hoeveel de test precies gaat kosten is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van het ministerie gaat dat per ziekenhuis verschillen. Wel is duidelijk dat de NIPT-test goedkoper is dan de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie. In België wordt de test door commerciële klinieken aangeboden voor rond de 500 euro.

Al mogelijk
Ook al is de test nog verboden: onlangs werd bekend dat zeker tien ziekenhuizen de test al aanbieden. Ook sturen veel Nederlandse artsen en verloskundigen hun zwangere cliënten gerust door naar het buitenland, waar de test wel afgenomen mag worden.

Met dit nieuws zullen veel zwangeren blij zijn. Uit onderzoek dat WIJ Jonge Ouders in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat deed, bleek dat 62% van de ondervraagden de test zo snel mogelijk ingevoerd wil zien.

Dilemma
Veel van de ondervraagden verwachten overigens wel voor een dilemma te komen staan. Zo zal de druk op het afbreken van de zwangerschap van een baby met Downsyndroom toenemen, zegt 41 procent. En 35 procent denkt dat de acceptatie van mensen met het Downsyndroom hierdoor afneemt. In Denemarken wordt al meer getest en worden nauwelijks nog kinderen met het Downsyndroom geboren.  

Wat doe jij?
Wil jij een NIPT-test laten afnemen, wanneer dat kan en aan de orde is? Waarom wel of niet?

Bron: WIJ.nl, NU.nl

Reacties (1)

afbeelding van Elfrieda
7 februari 2014
Deze nieuwe test zal levens redden, miskramen worden hiermee voorkomen en je bent er snel bij als er wat ernstig mis is met de baby. Zo heb je wat meer de tijd om te beslissen wat je wil, en om uit te zoeken of er wat aan te doen is middels operatie of op een andere manier. Het is daarnaast goedkoper voor de zorgverzekeraars.
De oude tests zijn onbetrouwbaarder, mensen laten abortussen plegen terwijl sommige baby's wel gezond zijn omdat de oude test nou eenmaal niet 100% betrouwbaar is. Sommige vrouwen krijgen een miskraam door de oude tests, wat erg, wat erg vind ik dat! Onbegrijpelijk dat het niet meteen ingevoerd wordt. Sommige stellen/vrouwen die hebben gekozen voor een abortus vragen zich af of ze wel de juiste beslissing genomen hebben, dat wordt minder bij de nieuwe test, die is stukken betrouwbaarder dan de oude. Fijn dat het ingevoerd wordt, maar het zou meteen overal uitgevoerd moeten worden en niet pas per april!