Mama's kiezen massaal voor papa's achternaam

Aanstaande moeders geëmancipeerd? Niet als het om de achternaam van hun baby gaat! Bijna iedereen geeft zijn kind de achternaam van de vader, blijkt uit ons eigen onderzoek.

In Nederland mag je al sinds 1998 zelf kiezen welke achternaam je baby krijgt. Toch kiezen veel stellen voor hun kind voor de achternaam van de vader. Zo blijkt uit navraag bij diverse gemeentekantoren in Nederland. Zeker acht van de tien stellen, getrouwd én niet getrouwd, kiest deze optie. In regio's waar religie een grotere rol speelt, is dit aantal nog hoger (negen tot tien op de tien). Ook de uitslag van onze poll is duidelijk: 87% van de stemmers kiest voor de achternaam van de vader.

Vaders naam

Een opvallende conclusie: kinderen mogen namelijk ook moeders meisjesnaam krijgen. Oók als een baby wordt geboren uit een huwelijk en het automatisch de achternaam van de vader krijgt. Om het kind de achternaam van de moeder te geven, moet je met je partner naar de Burgerlijke Stand waar je de achternaam van jullie baby vast laat stellen. Uit het onderzoek van WIJ Jonge Ouders / WIJ.nl blijkt dat dit zelden gebeurt.

En opnieuw: vaders achternaam

Zodra de baby automatisch de achternaam van de moeders krijgt (bij ongehuwde paren), komen de meeste stellen echter wél in actie. Om ervoor te zorgen dat het kind de achternaam van vader krijgt, leggen zij bij de erkenning de naamskeuze vast. Zouden ze dit niet doen, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Zij kozen ook voor papa's naam

Suzanne Kranse (mama van Felice, 3 jaar): "Felice heeft de achternaam van mijn vriend, haar vader. Toch een beetje traditie in ere houden."

Jip van Duijn, haar dochter Nova is 4 maanden: "Ik wilde Nova graag mijn achternaam geven, vind dat ik een mooie achternaam heb. Maar mijn vriend en ik hebben er om getost. Ik heb verloren, dus heet Nova nu Smits van achteren."

Eddy Buiting, vader van Fien (1): "Het was keihard onderhandelen, maar ik heb deze keer gewonnen. Moet ik als tegenprestatie vast een keer op de knieën."

Olga (zwanger van haar derde). "Ik weet wel dat het míjn kleintje is, dus wat naam betreft aan papa de eer om zijn stempeltje te drukken. Ook voor het kind: of een vader wel of niet in beeld is, de minimale erkenning is daar."

En jij, wat doe jij?

Praat ook mee: wat kies jij en waarom? Wat vind je ervan dat zoveel mama's 'ouderwets' voor papa's achternaam kiezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties (15)

afbeelding van dubbeleachternaamNederland
25 september 2016
Heel veel mensen vinden het ontzettend jammer dat een dubbele achternaam in Nederland niet mogelijk is, terwijl dat in de landen om ons heen wel kan. Daarom is er sinds januari 2016 een petitie online, die voor verruiming van het naamrecht pleit, zodat ouders die graag hun kindje naar hun beide willen vernoemen deze mogelijkheid hebben. En let wel, het stopt bij twee namen, dus een kind zal nooit 88 namen hebben! Zie hier de link van de petitie: https://petities.nl/petitions/dubbele-achternaam-in-nederland?locale=nl Samen gaan we een dubbele achternaam in Nederland mogelijk maken!
afbeelding van jemito
8 maart 2015
Wat dit betreft ben ik best conservatief, ik vind dat de man/vader een belangrijke rol heeft binnen het gezin en ik vind het een stukje erkenning. Want als moeder heb je het mogen dragen en als vader krijgt het je naam.
afbeelding van side-850941
9 april 2014
Wij hebben heel bewust voor mijn achternaam gekozen. Wij moesten daarvoor ook "in actie komen" want we zijn getrouwd. Ik vind zijn naam niet bijzonder mooi en gebruik deze eigenlijk zelden, voor officieel gebruik heb ik gekozen voor voornaam-mijn achternaam- zijn achternaam. Mijn man had er totaal geen moeite mee om de kleine mijn achternaam te geven.
Mijn schoonmoeder gaf me groot gelijk, die vindt de naam ook niet om te gillen maar is 40 jaar geleden meegegaan in de traditie. Mijn schoonvader vindt het echt niet tof maar heeft zich er nooit openlijk over uitgesproken.
Ik ben erg blij dat mijn dochter nu geen naam heeft waar iedereen zich in verslikt en die ze altijd 4x moet spellen voordat iemand begrijpt hoe ze heet.
Ik vind het wel erg apart dat je je keuze zo moet verdedigen of dat mensen er van uitgaan dat je niet bent getrouwd omdat ze niet vaders achternaam heeft. Er is dus nog veel onduidelijkheid over wat de mogelijkheden zijn.
afbeelding van Modern Mommy
8 april 2014
rebe407451, Hoe heb je dat geregeld als ik vragen mag? Wij kunnen er nergens informatie over vinden..
Wij willen graag onze beide achternamen aan onze kinderen geven. We hebben een zoon van bijna 5 en de tweede zoon is op komst. Wij weten dat sinds kort in België dubbele achternamen toegestaan zijn, een geweldige moderne, geëmancipeerde wetgeving! Deze wetgeving zal in Nederland ook wel gaan komen, maar dat kan nog wel even duren...
Totdat de wet hier ook dubbele achternamen toestaat, hebben wij ook een tussenoplossing bedacht. Een kind vaders naam en een kind moeders naam. Maar hoe regel je dat? Wij hopen dat we als de wet aangepast word, met terugwerkende kracht alsnog vaders én moeders achternaam aan onze beide kinderen kunnen geven. Belachelijk zo weinig keuzevrijheid op dit gebied. In België, Denemarken, Engeland, Frankrijk en Zweden mag je ook gewoon een dubbele naam aan je kinderen geven, al jaren trouwens. En in Spanje en Portugal is het nooit anders geweest. Laat Nederland hier een voorbeeld aan nemen! de huidige wetgeving stamt al vanaf de tijd van Napoleon! De moeders mogen het kind 9 maanden lang dragen en baren en de vaders krijgen de 'eer', alsof de vader belangrijker is dan de moeder..
Mijn vriend en ik gebruiken allebei elkaars achternaam (beide achternamen) nog niet officieel, maar we gaan nog trouwen en dan laten we dat vastleggen) Als je als man en vrouw beide elkaars achternaam mag gebruiken, waarom zou dat voor een kind dan niet kunnen? Al staan ze beide maar enkel in het paspoort vermeld, zodat duidelijk is dat een kind niet één maar twee ouders heeft. Gelukkig denken mijn vriend en ik hier hetzelfde over.

Als meer vrouwen hun stem laten gelden zal er eerder iets veranderen. Dus geëmancipeerde dames die ook dubbele achternaam wensen voor hun kinderen, laat wat van je horen! De tweede kamer is momenteel bezig met een herziening en modernisering van het naamrecht. Maar als iedereen maar vanzelfsprekend, omdat het traditie is, enkel de naam van de vader aan de kinderen geeft, zal er nooit iets veranderen..Tijd om in actie te komen!

Mochten jullie hier interesse hebben in dit onderwerp kunnen jullie in het document "bouwstenen voor een nieuw naamrecht" lezen wat de huidige voorstellen voor een eventuele nieuwe wetgeving zijn.
In het artikel 'blijft vaders wil wet' staat een evaluatie van het naamrecht in het licht van het gelijkheidsbeginsel. Dat al in 2003 is opgesteld door Elsbeth Boor (Toen werkzaam bij de Clara Wichman vereniging voor Vrouw en Recht)
afbeelding van DELETED_trakena2013
DELETED_trakena2013
4 oktober 2013
Wij hebben ook gekozen voor papa's achternaam. Ik heb slechte contact met mijn ouders zoveel gebeurd. En ach lekker ouderwets toch.
afbeelding van soraytje
2 oktober 2013
Soraida ik heb een minder mooie achternaam dus was het voor mij logisch dat ik voor mijn vriend z'n achternaam koos
afbeelding van vlikker
30 september 2013
Ik heb altijd al gewild dat mn kind mijn achter naam kreeg, vooral toen mijn vader overleed en mn vader en moeder 4 meisjes en 1 jongen als kinderen hebben. Maar vooral zins mijn vader overleden is wil ik de trots houden van mn vaders achternaam en die voortZetten. Mijn kind féona heeft mijn achternaam en der vader/mijn vriend krijgt als we gaan trouwen ook mijn achternaam. Zo heeft mijn zus dat ook met haar 2 kleintjes. En naar gehoord te hebben van me andere 2 zussen houden die ook hun achternaam en als ze dan kinderen hebben krijgen de kinderen ook onze achternaam.

Xx esther
afbeelding van DELETED_rebe-407451_anonymized
6 september 2013
Hier hebben wij bewust gekozen om het eerste kind mijn achternaam (van de moeder dus) te geven en het tweede kind krijgt de achternaam van de vader. Wel heel wat geregel om dat goed in orde te krijgen. Want ja, de overheid wil deze optie eigenlijk niet aanbieden natuurlijk. De argumentatie dan heeft iedereen in het gezin dezelfde achternaam is ook onzin. Of je nu als getrouwde vrouw de achternaam van je man gebruikt of niet. Officieel is de naam die je had voor je huwelijk, de naam die je ten alle tijden houdt ook na het huwelijk. Dus één van de ouders heeft altijd een andere achternaam dan de aanwezige kinderen. Straks hebben we ieder een kind met onze eigen achternaam. Mochten ze er later er niet mee eens zijn, kunnen ze altijd later nog van achternaam wisselen. Hier waren de schoonouders ook niet heel erg blij met onze keuze. Min of meer werd ik gedwongen om het eerste kind de achternaam van de papa te geven, want dat was toch traditie. Dat je als vrouw 9 maanden het kind bij je draagt, met alle ongemakken van dien. Dan de bevalling nog, en het meeste werk na de bevalling hebt (borstvoeding) telde niet mee. Hopelijk gaat de politiek op het gebied van naamskeuze nog een paar wijzegingen doorvoeren. In Spanje krijgt een kind altijd de achternaam van beide ouders! Zou ook een mooi idee zijn.
afbeelding van DELETED_MaryeS
DELETED_MaryeS
5 september 2013
Al vanaf het begin van de zwangerschap, heb ik niets liever gewild dat de kleine de achternaam van de vader krijgt. Gewoon om de gedachten dat als we ooit eens gaan trouwen dat ik wel zijn naam draagt en de kleine dan de mijne. Dus gezellig straks beide zijn achternaam
afbeelding van Mavi13
31 augustus 2013
Hoi Marielle, dat is inderdaad toevallig! Zie je wel dat er meer vrouwen zijn die hier over nadenken! Maar het is geen makkelijke keuze!
Mijn felle reactie op dit artikel komt vooral omdat het een toon zet waardoor je het gevoel krijgt dat je weinig medestanders hebt! Zo is er ook een dergelijk artikel te vinden via google (http://www.ouders.nl/mnaamwet.htm) het dateert van 2001 welliswaar maar als je op zoek gaat naar informatie hierover is dit dus een artikel wat je tegenkomt waar 'cijfers' in genoemd worden.
De ambtenaar van de burgerlijke stand wist mijn vriend ook, op zijn vraag, te vertellen dat vooral de naam van de vader gegeven wordt... En dit paste in de argumentatie van mijn vriend zijn standpunt.
Wat de reden is hiervan... ? Dat vertelde de ambtenaar niet. Wat gaat er vooraf aan de naamgeving, welke gesprekken vinden er in de huizen van aanstaande ouders plaats, of wat vindt de familie er van en voeren zij druk uit? En klopt het wel, dat er zo weinig voor de achternaam van de moeder gekozen wordt? Ik zou er best eens onderzoek naar willen doen!

Nog een kritische noot bij het artikel; ...bij de zin dat ouders "wel in actie komen" als ze niet gehuwd zijn...(de toon is weer gezet) ...Wij kregen bij de burgerlijke stand, toen we de erkenning wilden regelen, te horen dat we meteen de naamskeuze vast MOESTEN leggen. Dus er wordt een 'actie' van je gevraagd, waarbij je voor het een -en dus tegen het ander- kiest. Dit is daarbij onomkeerbaar en geldt voor alle kinderen uit die relatie. Bij alsnog een huwelijk tussen de partners zou de naam van het kind veranderd kunnen worden, maar dit is niet simpel (zo vertelde de bovengenoemde ambtenaar) want dat moet dan via de rechtbank e.d.
afbeelding van MarielleS
31 augustus 2013
Grappig ik heb onlangs een blog hierover geschreven. http://www.healthworx.nl/consultancy/2013/05/de-achternaam/

Zelf heb ik gekozen om ons kindje mijn naam mee te geven en mijn vriend maakte hier helemaal geen punt van.
afbeelding van Zay01
31 augustus 2013
Wij hebben gekozen voor de achternaam van mij ( de moeder) Ik wou niet dat mijn dochter de achternaam van haar vader kreeg omdat ik die gewoon niet mooi vind. En die van mij klinkt ook veel netter. Staat mooier op sollicitatiebrieven o.a ;)
afbeelding van Mavi13
29 augustus 2013
Vervelend welke indruk hier weer gewekt wordt; ik denk dat veel meer vrouwen hier echt wel over nadenken. En ook eigenlijk wel hun achternaam door willen geven. Vreemde traditie als je het mij vraagt; dat het kind niet de naam van de moeder krijgt; we weten immers zeker dat ZIJ de moeder is ;-)
Echter als je het gesprek hierover aangaat met je partner dan kun je in strijd belanden. Met de nodige argumenten voor de verschillende standpunten om over ruzie met je schoonfamilie maar te zwijgen... Dus alleen al de titel; mama's kiezen massaal ... Geeft mij de kriebels...
De titel had ook kunnen zijn; Mama's kiezen massaal voor de lieve goede vrede" ??? Ben benieuwd naar reacties van andere (aanstaande) moeders!!
afbeelding van Tamara820
27 augustus 2013
Ik ben een bewust alleenstaande moeder en het kind krijgt dus ook mijn achternaam ook al wil de vader/donor dat anders hebben gehad. Ik ben de moeder en het was mijn keuze om een kind te krijgen en heb ook inmiddels volledig beslissingsrecht gekregen. Dus ik beslis over de achternaam!
afbeelding van dineke en angie
27 augustus 2013
Mijn kind, dus ook mijn achternaam en ondanks dat ik mijn achternaam nou niet zo mooi vind ben ik trots erop het is eens wat anders! Ik ben ook geweest om mijn dochter aan te geven ik was ook de enigste vrouw die dat kwam doen die dag denk ik. En dat vond ik wel heel leuk eigenlijk

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers