Een derde of toch niet?

Claudia: "2 jaar terug was ik zwanger. Maar bij de echo was niets te zien. Het bleek een zogenaamd windei. Het zat ook niet in de planning. Ik heb twee meiden van 5 en 10 en vond het prima zo. Maar nu zijn we 2 jaar verder en denk ik heel vaak terug aan deze periode. Als het goed was gegaan had ik nu een kleine van 1 jaar.

Ergens wil ik nog een derde, maar ik twijfel ook.Waarom toch? Misschien ben ik bang. Bang dat ik het niet meer kan. Ik ben nu 37 jaar."

Psychotherapeut Natatchia Seute: Als ik je goed begrijp, is het thema gezinsuitbreiding in de afgelopen2 jaar bij jou gaan leven. In de eerste instantie zat een derde kind niet in de planning. Maar door de situatie die jij beschrijft, ben je hier toch bewust en wellicht onbewust over na gaan denken en je er anders over gaan voelen.

Verdeeld gevoel

Je geeft aan ergens nog wel een derde kind te willen. Maar je twijfelt hier nog wel over. Eigenlijk voel je je van binnen verdeeld met betrekking tot dit onderwerp. Wellicht dat het je verder helpt om jezelf eens af te vragen welke gedachten of gevoelens deze innerlijke verdeeldheid veroorzaken. Schrijf deze eens op. 

Reële gedachten

Een gedachte die je bijvoorbeeld zou kunnen opschrijven is 'ik ben bang dat ik het niet meer kan'. Vraag jezelf bij alles wat je hebt opgeschreven af in hoeverre de gedachte reëel is? Op welke emotie is de gedachte gebaseerd? Bijvoorbeeld in dit geval 'bang' dus de emotie angst. Vraag je tenslotte af wat je hiermee kunt doen. Door je gedachten letterlijk van een afstand te 'bekijken', verwacht ik dat je veel opheldering zult krijgen.