Bandenpijn of bekkenpijn?

Linda: "Ik ben zwanger van mijn eerste en zit nu in de 29e week. Sinds een aantal weken heb ik last van het gedeelte rond mijn vagina. Dit had ik meestal ook op de eerste dag van mijn menstruatie, alleen minder hevig. Voor mijn gevoel zijn mijn schaamlippen soms wat opgezet en voel ik een druk.

De pijn is lastig te omschrijven. Ik voel het vaak als ik te lang sta. Maar soms zit ik en begint het ineens op te spelen. Is dit bandenpijn of bekkenpijn?"

Bekkenbodem

Bekkentherapeut Miranda Lindenhoff: De klachten die je omschrijft, kunnen diverse oorzaken hebben. Het kan je bekkenbodem betreffen. Dit geeft vaak een zwaar gevoel in de bekkenbodem en gaat eventueel gepaard met enige problemen met het ophouden van plas. Het kan ook zijn dat de klachten komen doordat je kind al ingedaald is. Dit geeft steekjes laag in je buik en bekkenbodem. Het voelt als een soort bandenpijn.  

Klachten van je bekken zitten veelal meer in de onderrug en bilregio, en soms op je schaambot.  Dat je schaamlippen wat opgezet zijn, wordt veelal veroorzaakt door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam. Dit verdwijnt na de zwangerschap.

Controle verloskundige

Geef je klachten bij de volgende controle aan bij de verloskundige of gynaecoloog. Probeer sowieso als staan meer klachten geeft, dit af te wisselen met zitten. Zo provoceer je de klachten niet. Veel succes met het laatste trimester en straks de bevalling.

Stel jouw persoonlijke vraag aan bekkentherapeut Miranda